Ești autor și ai nevoie de promovare? Descoperă serviciile de promovare pentru autori oferite de Booknation.ro

Emanuela Istrate: Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască ne poți spune câteva lucruri despre tine?

Dana – Mihaela Colt: Sunt absolventă din 1975(!!) a Facultății de litere din cadrul universității Al. I. Cuza – Iași. Am predat limba engleză în mai multe licee din Iași, iar câțiva ani am susținut seminarele și examenele de engleza juridică la Facultatea de drept a universității ieșene. Din 2008 sunt pensionară, cu bucuria de a avea timpul visat pentru lectură și scris.

E.I. Care a fost momentul în care scrisul a apărut în viața ta?

D.M.C. Scriu de când mă știu. Deși la liceu am fost la profilul real (mate-fizică), pasiunea pentru lectură mi-a asigurat un loc în față la toate revistele școlare, concursurile și evenimentele literare. Spre sfârșitul perioadei liceale l-am avut pe Adrian Păunescu îndrumător la cercul literar de la Palatul Culturii din Ploiești, unde locuiam atunci. Mi-a publicat câteva poezii în Revista de literatură când a ajuns redactor. (Oare așa se numea revista?)   

E.I. Ce ne poți spune despre cartea “Rugul de flori”?

D.M.C. „Rugul de flori” are două părți.

Prima, „Jurnal”, prezintă o experiență tristă de familie. Din viața mea? A altcuiva? I se poate întâmpla oricui. Vedem astfel de întâmplări în jurul nostru.

A doua parte, „Fericirea în comunism”, arată crâmpeie din trista perioadă a Epocii de Aur. Am dorit ca tinerii de azi, cei care nu au avut nefericirea acelei perioade, să știe, să nu uite.

E.I. Ce te-a inspirat atunci când ai scris această carte?

D.M.C. Viața mea, a celor din jur, au fost izvoarele inspirației mele. Întâmplări prin care am trecut eu, familia mea, vecinii mei. Am pornit, inițial, de la o întâmplare din copilăria mea, care m-a marcat profund. Comuniștii au ars cărțile bunicilor mei aruncându-le peste un strat de zambile albastre înflorite. Bunica plângea, bunicul nu mai putea vorbi. Erau cărți minunate, ediții princeps, legate în piele la editura Universul, dăruite de fratele bunicii, Stelian Popescu.

E.I. Spune-ne despre stilul tău de a scrie, care este diferența între stilul tău și a altor scriitori?

D.M.C. Scriu cu ușurință, ceea ce face ca și cartea să se citească ușor. Stilul este direct, este stilul în care vorbesc în mod obișnuit.

E.I.  În prezent lucrezi la o nouă carte?

D.M.C. Da. De puțin timp am început o serie de povestiri/nuvele ceva mai vesele decât Rugul de flori. Prima dintre ele apare luni în Expres Magazin – Revista mea din Tel Aviv

E.I.  Pe plan literar unde te vezi peste 5 ani?

D.M.C. Deoarece scriu doar pentru plăcerea de a scrie și nu m-am promovat în nici un fel, mă văd tot aici, bucurându-mă să scriu pentru prieteni. Poate voi scrie despre călătoriile mele, căci e una dintre pasiuni.

E.I. Cât de activă ești pe social media?

D.M.C. Schimb idei și imagini pe Facebook ( Dana Colt) cu foști colegi de liceu, colegi profesori, foști elevi, studenți, prieteni.

E.I. Câteva cuvinte pentru cititorii BookNation.ro?

D.M.C. Nu am știut până acum despre BookNation.ro, dar promit să urmăresc de acum încolo. Cititorilor le spun, ca un îndemn, că nu este mai plăcută petrecere a timpului decât cititul cărților. Ia să vedem: cine știe cui aparține citatul?

E.I. Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?

D.M.C. Din păcate am devenit cam retrasă, dar …pe Facebook sunt!

Cărțile s-au cumpărat pe Internet, dar pot produce oricând o ediție suplimentară (cu ajutor, poate)