Interviu cu Daniela Birzu, autoarea cărții „Trandafiri pe viscere”

Emanuela Istrate: Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască ne poți spune câteva lucruri despre tine?

Daniela Birzu: Sunt un om obișnuit. Sunt născută în 1971, am terminat o facultate tehnică, dar nu am profesat.  Am ales să-mi dedic viața familiei, am doi copii și o grămadă de animăluțe 🙂

Locuiesc într-o suburbie a Iașului, departe de zgomotul orașului.

E.I. Cum a apărut pasiunea pentru scris în viața ta?

D.B. Pasiunea a apărut în adolescență, în urma lecturii intensive de romane și povești nemuritoare. Atunci am fost cea mai prolifică, până la 20 de ani, am scris două romane și o grămadă de poezii. Nu mă gândeam atunci să public, chiar scriam de plăcere.

E.I. Cum te-ai simțit atunci când ai publicat prima carte?

D.B. Prima carte a apărut foarte târziu, pe la 38 de ani.

I-am pus numele” Magazinul de piane”.

Ești autor și ai nevoie de promovare? Descoperă serviciile de promovare pentru autori disponibile pe Booknation.ro

Cum m-am simțit? Bucuroasă, aveam senzația că îmi împlinesc un vis. Desigur, visul a durat o zi :)) și viața a intrat la normal.  Eram plină de naivitate atunci, nu luasem contact cu lumea literara, cu rigorile ei, și chiar dacă o consider o carte simplă, nu îmi este nici acum rușine cu ea. A fost o etapă prin care a trebuit să trec.

E.I. Ce ne poți spune despre cartea „Trandafiri pe viscere”?

D.B. „Trandafiri pe viscere” este o carte prin care am vrut să progresez. Am avut o viziune, când am scris-o, fiecare text raportat la o anumită atmosferă care să dea integralitate cărții. Nu știu cât am reușit. Fiecare text ascunde cumva o poveste pe care am încercat să o împărtășesc cititorului. Universul pe care mi l-am imaginat, este acela al unei lumi noir, în decădere dar animată de viață și speranță, în ciuda tuturor vicisitudinilor. Un univers desprins cumva din filmul Blade – Runner cu turnurile orașelor lui prăbușite și androizii lui avizi de dragoste.

E.I. Ai folosit ca personaj în carte ta pe cineva din viața reală?

D.B. Nu ca și persoană. Dar dacă poate fi un personaj, orașul este cel care m-a inspirat si animat in compunerea atmosferei cărții.

E.I. Ce mesaj dorești să transmiți prin această carte?

D.B. Mesajul pe care am vrut să-l transmit este că în ciuda dezvoltării tehnologice și a progreselor fantastice de care ne “bucurăm” cu toții, putem trăi, în realitate o viață mai simplă, în care dragostea și atenția față de aproapele nostru să fie principalul pivot. Așa cum spunea și Medeea Iancu pe coperta cărții,

„e o lume high tech care înghite umanitatea și care în sclipirea și așa-zisa sa perfecțiune, scapără așchii dintr-un organism deja bolnav și ruinat.

fracturată de coduri și tipare, Rosamund, personajul imaginar al cărții, încearcă să acordeze acestei falii un suflu, o conștiință, o anima”.

E.I. Care a fost momentul în care ai decis să publici prima carte?

D.B. Momentul a fost în 2011, când m-a contactat cineva de la o editură, nu știu dacă eram pregătită să public o carte, dar am făcut-o.:)

E.I. Scrisul te energizează sau te epuizează?

D.B.  Scrisul îmi provoacă plăcere și mă energizează dar în același timp, parcă lasă un mic gol în urma ca și cum ar mai rupe ceva din interior și ar arunca în aer, să plutească. În mare, scrisul e o experiență plăcută, dar poate fi uneori și chinuitoare, când știi că vrei să scrii, dar nu se coagulează ideile, așa cum ar trebui.

E.I. Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?

D.B. Eu sunt activă în mediile online. Pe Facebook și pe unele site-uri poetice. Cartea se poate cumpăra de pe majoritatea librăriilor online, Elefant, Cartepedia, Cărturești, etc.

E.I. Câteva cuvinte pentru cititorii GoodRead.ro?

D.B.  Personal, am citit cu plăcere multe recenzii și interviuri de pe platformă. Consider că faceți o treabă foarte bună și că acesta este un mod de a ne cunoaște mai bine, unii pe alții. Așa ne putem împărtăși experiențele, așa ne putem cunoaște mai bine, noi scriitorii.  Deci, vă felicit și vă urez succes în continuare. Iar cititorilor, să se bucure cât mai mult de voi!

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.