Am cunoscut-o pe Diana în urmă cu mai bine de 1 an. Nu a durat mult până m-a impresionat prin activitatea ei și imediat ce am decis să formăm echipa de pionieri booknation.ro, ea a fost una dintre primele persoane pe care le-am contactat.

În ultimele 9 luni am lucrat cot la cot cu Diana aproape zilnic. Am avut sute de sesiuni de brainstorming, sute de provocări pe care le-am depășit împreună și tot atâtea lecții valoroase care ne-au ”crescut” pe amândoi.

Una dintre activitățile Dianei pe booknation.ro sunt și interviurile. A luat câteva zeci de interviuri dar nimeni nu s-a gândit până acum să-i ia și ei un interviu. M-am gândit să-i fac o surpriză și mai jos aveți rezultatul. Sunt sigur că o să vă placă și vouă, cel puțin cât mi-a plăcut și mie.

1. Bună Diana! În sfârșit ești tu cea care dai interviu 🙂 Pentru cei ce nu te cunosc (încă), spune-le câteva lucruri despre tine.

Bună! Cel mai greu lucru este să vorbesc despre mine… Sunt atâtea de spus. Sunt o persoană normală – cred… încă nu sunt 100% convinsă de asta! Îmi place să citesc, logic, nu?  Dar, trebuie să recunosc, cel mai mult îmi place să scriu – fac asta aproape toată ziua (și când nu fac asta mă gândesc ce și unde să mai scriu). Sunt o visătoare irecuperabilă. Uneori mă cred Wonder Woman. Și, între noi fie vorba, nu pot sta o zi fără ciocolată!

2. Care a fost motivul pentru care ai venit la bordul micului nostru startup acum aproape 9 luni? Ce ai văzut în booknation.ro?

9 luni? Deja? Ce repede a trecut timpul! În 9 luni se întâmplă multe… și totuși, parcă ieri Adelina mă întreba dacă și eu vreau să fac parte din proiect. Când am citit cuvântul „cărți” nici nu am stat pe gânduri… Îmi place să citesc și vreau să le insuflu și altora acest obicei sau măcar să împărtășesc opiniile mele celor care au fost deja atinși de acest microb! Știți,  eu nu scriu recenzii, nu în adevăratul sens al cuvântului… Recenziile adesea o dau în comentarii literare și cred că nu asta vor să citească oamenii (eu clar nu vreau să scriu!). Eu scriu păreri… De când am intrat în echipa booknation.ro, mi-am făcut și un jurnal de lectură unde notez tot felul de idei, citate…

3. Ce responsabilități ai în echipă și pe site?

Am început prin a scrie recenzii. Apoi am luat și interviuri… Mai luasem, pe blogul meu, dar la primul interviu pentru booknation.ro am avut emoții. Una e pe blog, unde pot să aberez ce și cum vreau eu, alta e pe booknation.ro. Am avut noroc totuși cu Corina (n.r. Ozon) – ea e o drăguță și e foarte profi… plus că ne și cunoaștem (doar virtual, dar ce contează) iar asta m-a ajutat… Și uite acum, am început să iau interviuri aproape zilnic. După mi s-a propus să mă ocup de promovarea site-ului, de pagina de Facebook… Știți concursurile de pe site? Eu le „inventez”… Ah, și eu mă ocup și de atragerea de parteneri (edituri, librării) – asta e o chestie nouă, dar am început să mă obișnuiesc…

4. Care au fost lucrurile pe care le-ai învățat în aceste 9 luni?

Să am răbdare!!! 😆 Sunt o fire destul de impulsivă, deși nu pare… Mi-am mai cizelat și tehnica interviurilor… Și, evident, am căpătat experiență în negociere!

5. Care e motivația ta principală pentru care faci parte din echipa booknation.ro?

Cum am spus și mai sus: vreau să conving lumea să citească! Ce poate fi mai frumos, mai util, mai relaxant – și toate în același timp? Și mai nou mai am o misiune: să promovez scriitorii români contemporani, sunt unii care scriu chiar mai bine decât cei străini!

6. Care e prima ta amintire legată de cărți?

Prima mea amintire legată de cărți? Am mai povestit și pe blog… și poate și aici, deci iertați-mă dacă mă repet! Când eram mică îmi plăcea să escaladez biblioteca și să fur o carte… Nu știu de ce aveam o fascinație pentru o carte de poezii a lui Dimitrie Bolintineanu… cred că de vină era coperta. O deschideam total aiurea și cică-i citeam sorei mele, dar eu inventam totul pentru că eram prea mică pentru a ști să citesc 😀

7. Care este cartea ta preferată? Dar scriitorul preferat?

Nu am o singură carte preferată și nici un singur scriitor preferat. Ador poeziile lui Nichita Stănescu. Aș citi fără-ntrerupere cărți de Eric-Emmanuel Schmitt, Aurora Liiceanu, Irvin D. Yalom, Mircea Cărtărescu, …  Candace Bushnell e genială pentru o autoare de chick lit… Bukowski – oriunde, oricând! Mai nou l-am descoperit pe Joestin Gaarder.

8. După cum ai spus, tu promovezi foarte mult literatura română contemporană.

Cineva mi-a spus că în România se publică orice, mai mult prost decât bun… Uite că tot luând interviuri, am descoperit scriitorii buni! Am avut ocazia de a-i citi pe o parte din ei… rectific, ocazia de a le citi pe o parte din ele – că au fost femei – și am rămas surprinsă! Corina Ozon are o carte mușcător de reală, dar amuzantă în același timp (abia aștept să pun mână pe volumul 2). Natașa Alina Culea e absolut genială… Adriana Ungureanu e o femeie de la care oricine are ce învăța. Lavinia Călina e dovada vie că și la noi se poate scrie altceva. Doina Roman e fabuloasă. Monica Ramirez e o femeie puternică și inteligentă. Alina Șova e demențială (din toate punctele de vedere). Și mai am câteva pe care le am pe lista de lectură…

Evident, mai sunt și scriitori contemporani pe care nu i-am intervievat (încă) dar pe care îi ador: Alice Năstase, Ana Barton, Aurora Liiceanu, Dan Lungu, Mircea Cărtărescu, Ștefan Caraman… (lista e alfabetică) cred că v-aș tine până mâine!

Ideea e că scriitorii români contemporani buni ar trebui încurajați și promovați! Nu trebuie să îngropăm literatura bună în mormane de literatură de proastă calitate!

Da, am citit și „Suge-o, Ramona!”  – la început de curiozitate, apoi m-a prins și m-a amuzat… atât! Nu e o capodoperă, nu e nici măcar o carte și nu cred că Andrei Ciobanu are pretenția de a fi catalogat scriitor, e pur și simplu ceva de amuzament… Deși, sincer v-o spun, ar trebui să renunțați la prejudecăți! Decât o carte plină de truisme cum este cea a unei cunoscute bloggerițe (o carte cu mai multe volume) pe care le scrie orice adolescentă depresivă, mai bine o chestie d-asta să râzi!

Nu spun că e bine că s-a ajuns să se publice orice, fiecare e liber să aleagă ce citește, să judece dacă-i place… Eu una pot face diferența între calitate și mediocritate, între o carte ce-mi ajunge la suflet și una citită doar pentru destindere… Atâta timp cât poți face asta, cât ai capacitatea de a cerne ce e valoros nu se poate întâmpla nimic!

Trecând peste această parte, vă invit să faceți cunoștință cu scriitorii români contemporani – adevărații scriitori – nu veți regreta!

9. Și tu scrii o carte. Ne poți spune ceva despre ea?

Da, Astrid… Lucrez de ceva timp la ea. Dar nu e așa de ușor. Nu e o carte siropoasă, cum mi s-a spus… Debutează cu o poveste de iubire, dar veți vedea că nu e chiar așa. E o poveste complexă spusă din trei perspective (iar unul din personaje suferă și o tulburare de personalitate). Mai multe nu vă spun! Sper să și public acest roman – a devenit un proiect de suflet, mai mult decât atât, e ca un copil! Dar mai multe la timpul potrivit!

10. Revenind la booknation.ro, în ce direcție crezi că se îndreaptă și unde îl vezi peste 3 ani?

booknation.ro se îndreaptă într-o direcție bună! Am avut suișuri și coborâșuri. Am greșit, am învățat… Am făcut lucruri bune pentru care am primit și primim laude! Și prin câte nu o să mai trecem! Peste trei ani vom deveni o comunitate, cea mai mare comunitate de cititori… și vom fi făcut lucruri frumoase!

11. Unde te vezi pe tine peste trei ani?

Sper să-mi public romanul. Trebuie! Publicul insistă 😆 Nu cred că booknation.ro va scăpa de mine sau eu de el nici atunci (și sper că nici nu vrea!!!). O să mai scriu și pe blog… Și-n rest, aștept să văd ce-mi rezervă viitorul: îmi plac surprizele! Cine știe, poate atunci voi lucra la cartea numărul 2…

12. Un mesaj pentru cititorii booknation.ro?

Vă mulțumesc că ne citiți, că ne suportați, că ne arătați unde am greșit! Sper să rămâneți alături de noi mult timp de acum încolo, căci vă rezervăm multe surprize… Și-n rest, citiți… dar citiți cu inima, nu pentru că e la modă sau pentru că dă bine –  citiți pentru voi și pentru sufletele voastre! Cam atât, vă doresc să aveți mult soare pe străduțele voastre interioare.

În final, îi mulțumesc Dianei pentru aceste 9 luni de hardwork și chiar dacă nu sărbătorim încă 1 an de booknation.ro, îi urez La mulți ani alături în echipa noastră și cât mai multe realizări. You rock și suntem norocoși că ești alături de noi!

diana-elena-neata-booknation.ro-pr