Ești autor și ai nevoie de promovare? Descoperă serviciile de promovare pentru autori oferite de Booknation.ro

Booknation: Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască, ne poți spune câteva lucruri despre tine?
Diana Trandafir: Sunt născută în orașul Galați iar de la vârsta de 5 ani trăiesc în Câmpina, Prahova. Fac parte dintr-o familie de profesori de limba română ( tatăl meu fiind și critic literar). Am crescut printre cărți, tot felul de cărți, beletristică, critică și istorie literară în special și toate consider că m-au susținut în evoluția mea literară. Bibliotecile au avut un rol aparte: la început, biblioteca școlară a Liceului „N. Grigorescu”, apoi cea a tatălui meu, mai târziu, Biblioteca Municipală „C-tin. I. Istrati” din orașul nostru, iar la București – biblioteca Universității, B.C.U, precum și alte lăcașuri de cultură.

Sunt absolventă de Litere (promoția 1988), sunt poetă, membră a Uniunii Scriitorilor (Filiala București) și am publicat 9 volume, dintre care 6 de poezie ( Translucide, Poeme cu ceasuri și flori, Discurs în roșu și alb, Orașul suspendat, Fiica lui Abel, Cele mai bune sunt așteptările ). Colaborez la mai multe publicații literare, în special cu poezie, dar și cu eseuri sau cronici de întâmpinare la cărțile unor autori care îmi sunt apropiați sau prieteni.

B.N.: Ce ne poți spune despre cartea / ultima carte pe care ai scris-o?
D.T.: Volumul de poeme intitulat „Cele mai bune sunt așteptările” a apărut în 2019 la Editura Rafet, în urma unui concurs de manuscrise, la care cartea a câștigat premiul „Mircea Micu”. Bucuria a fost mare, mai ales că Mircea Micu este unul dintre autorii mei preferați. Constând în publicarea volumului, premierea a avut parte și de un cadru festiv, manifestarea desfășurându-se la Centrul Cultural din Râmnicul Sărat. Cartea a avut cronici și a fost, zic eu, bine primită de cititori.

B.N.: Ai un model în viața reală care ți-a inspirat un personaj de carte?
D.T.: Fiind vorba despre un volum de poezie, în care motivul principal este „așteptarea”, trăirile și sentimentele personale legate de acest concept constituie, cu siguranță, „seva” cărții. „Personajele lirice”, dacă sunt, câte sunt, nu reprezintă decât „măști”, fațete ale eului poetic.

B.N.: Cât de mult te documentezi pentru cartea la care urmează să lucrezi?
D.T.: Înainte de a scrie eu însămi o carte de poeme, citesc multă poezie. Mă străduiesc să fiu la curent cu aproape tot ceea ce se publică mai nou la noi în materie de poezie.

B.N.: Regreți vreo decizie luată în ceea ce privește viața de autor?
D.T.: Viața de autor îmi aduce multe satisfacții. Nu intru în conflict de interese cu nimeni și nu frecventez grupări scriitoricești care nu mă reprezintă. De aceea, cred eu, nu există motiv pentru animozități sau regrete.

B.N.: Numește un autor celebru cu care ai vrea să colaborezi – poate ca și coautor.
D.T.: Mi-ar plăcea, de exemplu, să colaborez, poate chiar să scriu o carte de poeme „la patru mâini”, cu poetul Radu Sergiu Ruba. Dar sunt mulți alți poeți al căror scris îmi place foarte mult și a căror colaborare m-ar onora, din păcate, unii dispăruți dintre noi.

B.N.: Cum faci față criticilor primite?
D.T.: Cunosc oameni competitivi, chiar foarte competitivi, care se hrănesc din competiție și care nu pot trăi fără să se ia la întrecere cu alții. Eu nu sunt așa, ultima oară când am intrat în competiție cu colegii, a fost în clasele V-VI, când, mai micuță de statură fiind, mă străduiam să ridic mâna cât mai sus la orele de limba română, ca să fiu mai rapid observată de buna mea profesoară, doamna Aurelia Stănărângă. De atunci, nu m-am mai luat la întrecere cu nimeni, decât cu mine însămi. Om fiind, chiar dacă uneori critica negativă mă deranjează, iau din observațiile primite ceea ce e de îndreptat și încerc să îndrept. După ce văd că rezultatul scontat este bun, dau dreptate acelui critic care m-a apostrofat în vreun fel. Însă aceste cazuri au fost rare.

B.N.: Ești activă pe social media și pe grupurile de cărți de pe Facebook?
D.T.: Da, astfel reușesc să țin legătura cu mulți scriitori, pe care altfel nu aș avea cum să-i cunosc.

B.N.: Știm din statistici că românii citesc puțin. Cine și cum ar putea schimba asta?
D.T.: Cine? Cu siguranță, autorii de cărți, în primul rând scriind bine și publicând volume accesibile ca preț, astfel fiind mai atractivi pentru cititori. Lipsa preocupării pentru lectură este însă o ecuație cu mai multe necunoscute. Sunt implicați mulți factori în faptul că românii, comparativ cu alte nații, de exemplu cele vest-europene, citesc cam puțin: poate școala, poate bibliotecile publice, cu siguranță modelele din societate. Și astăzi, ca întotdeauna, accesul la cultură se realizează anevoios și pe mai multe căi.

B.N.: Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?
D.T.: Poemele mele pot fi citite în mai multe publicații literare la care colaborez frecvent ( Revista Nouă, Urmuz, Acolada, Feed Back, Spații culturale, Boema, ProSaeculum, Viața Românească etc). Cărțile, din păcate, nu au difuzare în librării. Cine dorește volumul îmi poate solicita acest lucru personal sau prin intermediul Facebook .

B.N.: Câteva cuvinte de final pentru cititorii Booknation.ro?
D.T.: Urez cititorilor Booknation.ro cât mai multe cărți valoroase, care să la îmbogățească mintea și să le bucure sufletul.

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022