Ești autor și ai nevoie de promovare? Descoperă serviciile de promovare pentru autori oferite de Booknation.ro

Î: Ne-ar face o mare plăcere să descoperim cine este autoarea Dinulescu Costina.

R: Acum sunt mămica unui băiețel în vârstă de 10 ani și un creativ care a acumulat aproape 20 de ani în publicitate.

Înainte eram un copil ai cărui pași au fost ghidați către Liceul de Arta Nicolae Tonitza (din clasa a VII-a), ca apoi sa aleg Universitatea Națională de Arte București.

 În 2003 am avut primul meu job ca ilustrator la Saatchi&Saatchi.

Deși a fost un proces lung și greu pe ici colo, am ajuns astăzi pe poziția de Senior Art Director.

 Pe lângă scris, realizez în timpul liber portrete pentru copii.

Ma gasiti aici: https://www.facebook.com/portretedepovestecoloredpencils

Î: Când a început pentru tine această pasiune pentru scris?

R: M-am apucat sa scriu pe cand eram în liceu, însă erau doar ganduri asternute pe hartie, fara sa prinda o forma concreta.

 Mult mai târziu, in 2010, am aflat ca voi deveni mămică și m-am apucat să-i scriu un jurnal baietelului meu. Începe cam așa: “M-am decis sa incredintez totul hârtiei, înainte sa uit. “Suntem o nație de uituci”, cum spune Salman Rushdie în “Copiii din miez de noapte”, carte pe care am început s-o citesc in saptamana 32 de sarcina, pe cand insomniile imi dadeau tarcoale.”

 Mi-am dat seama că tot ce voi scrie va fi un cadou pentru el. Ideea mi-a venit atunci cand am intrebat-o pe mama care era jucaria mea preferată sau care a fost primul cuvant pe care l-am rostit. Nu-si mai amintea absolut nimic. Este oarecum justificat pentru că m-au crescut bunicii pana la Revoluție (8-9 ani). Își amintește în schimb ca nu-mi puteam rosti numele și ieșea un Coti. Astfel a ieșit numele personajului principal “Oty”. 

Î: Subiectul central al cărții tale este bullying-ul. Ce te-a determinat să scrii despre acest fenomen?

R: Nu știu dacă exista altruism pur. Poate încercăm să ajutăm doar pentru a ne simți mai bine, dar cred cu tărie că puterea exemplului munca functioneaza. Cumva din neant a apărut ideea cărții, au început sa se lege lucrurile și să găsesc acesteia un scop. 

Bullying-ul nu m-a afectat vreodată atât de mult incat sa lase urme adanci, însă am fost “privitor” în multe situații specifice acestui fenomen. Înțelegeam că nu este în regula ce se întâmplă, însă nu știam cum trebuie sa procedez pentru a-i ajuta pe cei care jucau rolul “victimei”. 

În meseria de părinte trăiești cu teama ca cineva sau ceva il va rani pe cel mic. Ganduri care sugruma, care nu-ți dau pace niciodată. Îți spui ca ai avut noroc sa și trecut cu bine de viața de preșcolar, cu încă puțin noroc începe cu succes și etapa următoare, dar neuronii încep sa croseteze iar pentru mai târziu. Nu pentru că panica vine la pachet odată cu cel mic ci pentru că este imposibil să-i fii alături clipa de clipa. Și atunci nu-ți ramane decat sa-l pregatesti din timp.

Violenta de orice fel afecteaza sanatatea fizică și emoțională a copiilor. Bullying-ul în școli plasează România pe locul 3 la nivel european în privința fenomenului, potrivit unui raport OMS.

Din perspectiva psihologică, bullying-ul reprezintă o formă de abuz emoțional și fizic, care are trei caracteristici: intenționat (agresorul are intenția să rănească pe cineva), repetat (aceeași persoană este rănită mereu), dezechilibrul de forțe (agresorul își alege victima care este percepută ca fiind vulnerabilă, slabă și nu se poate apăra singură).

Bullying-ul este un fenomen de care nu va scăpa nici o generatie, din păcate. Dacă prin anii ’80 nu știa nimeni ce înseamnă și adultii considerau ca te poate “cali” un astfel de tratament, mai ales în cazul baietilor, copilul fiind lăsat sa se descurce singur, acum se încearcă, încă timid, transmiterea metodelor de stopare a acestui fenomen prin intermediul specialistilor.

Un astfel de copil nu are cum sa gestioneze singur o situație atat de complexa, care se intampla in mod repetat și nu se intampla la vedere, adică în prezenta adulților care ar putea lua măsuri.

Metoda nu ar trebui sa fie “dai și tu dacă ești lovit”, ci “hai sa îi pregătim” înainte de a participa într-un context de bullying, indiferent de rol: victimă, agresor sau spectator (cel mai adesea acel grup de martori susține mai mult sau mai puțin pasiv comportamentul copilului care agresează).

Prin cartea „Oty și creionul magic” încerc să contribui la diminuarea acestui fenomen, dar nu voi reuși sa realizez acest lucru fără contribuția activă a părinților și a cadrelor didactice. Aceasta carte vrea sa trateze problema bullying-ului între copii, dar o face într-o maniera ușor de înțeles pentru cei mici. Este gandita astfel incat sa deschidă o discuție între părinți și cei mici. 

Î: Care au fost intențiile tale atunci când ai decis să scrii cartea ‘’Oty și creionul magic’’?

R: Să-i las un cadou de suflet baietelului meu și, de ce nu, sa poată continua mai târziu. Intentionez sa-l privesc pe Oty, personajul cartii, în toate etapele vieții lui, cu problemele inerente fiecarei varste si sa scriu despre asta.

Cartea nu este doar pentru copii, ci și pentru adulți în aceeași masura.

“Oty și creionul magic” nu oferă soluții, însă creează cadrul ideal pentru a discuta cu cel mic. De obicei ne este dificil să-i abordam direct și să le capta atenția, mai ales pe un subiect atat de complex ca bullying-ul. După lectura, părintelui îi este lesne sa pună intrebari si raspunsurile sa vina firesc, fara ca cel mic sa se simta interogat, forțat sa raspunda. În plus, se poate identifica cu un personaj din carte.

Întrebările ar trebui sa fie simple, să-l determine să povestească dacă i s-a intamplat ceva similar sau a asistat la un astfel de moment la gradinita, scoala sau în parc la locul de joacă.

Se creeaza o legatura de încredere cu cei mici. Ei încep sa inteleaga importanța relației cu părinții și ca pot apela la sprijinul lor oricand. 

Î: Cum e să fii autoare în România secolului XXI?

R: Oty și creionul magic este prima mea carte, a cărei lansare a avut loc pe 1 iunie. Inca nu m-am dezmeticit si ma bucur de toata aceasta experienta. Cu siguranța voi putea răspunde la aceasta intrebare după ce voi reuși sa le termin și pe următoarele, avandu-l personaj principal tot pe Oty.

Î: Cum ați reușit să îmbinați rolul de mamă cu cel de scriitoare?

R: Acest proiect a fost finalizat cu greu în context de pandemie. Biroul s-a mutat acasă, scoala online cu multe teme și multe alte taskuri de care nu eram nevoită sa mă ocup înainte mi-au ingreunat tot procesul. Însă îmi doream foarte mult s-o termin si sa i-o ofer baietelului meu în ziua cand va implini 10 ani, pe 23 mai. Și am reușit.

În aceasta carticica apar copii reali, inclusiv baietelul meu. Deși are rol negativ la început și nu coincide absolut deloc cu realitatea, a fost extrem de incantat sa mă ajute. I-am explicat încă de la început ca este doar un rol și el este un mic actor. Înțelegea ca nu pot desena din imaginatie și a avut răbdare pentru fiecare cadru în care apare, stand în poziția de care eu aveam nevoie. Observam cat de incantat e și mi-am dat seama ca aceeași bucurie o pot crea și oferi și altor copii în momentul în care vor deschide carticica și se vor descoperi personaje de poveste. 

Î: Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea?

R: Ma gasiti aici: https://www.facebook.com/portretedepovestecoloredpencils 

Aici vedeti putin din procesul creativ: https://www.facebook.com/costina.eleonora/videos/10221668574918284/

Cand doriti cartea, o puteți comanda direct de pe Bookzone: https://bookzone.ro/produs/oty-si-creionul-magic

Î: Ai un mesaj pentru comunitatea BookNation?

R: Nu este niciodată prea tarziu sa fii bun și empatia este aur pur cand exista în cantități mari.

 

 

 

 

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022