Ești autor și ai nevoie de promovare? Descoperă serviciile de promovare pentru autori oferite de Booknation.ro

Booknation: Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască, ne poți spune câteva lucruri despre tine?
Dragomir Ioana Amalia: Aș putea spune despre mine că sunt un copil care a uitat să crească, dar voi spune doar că sunt o visătoare. Pentru mine, scrisul este un job cu normă întreagă, iar anul acesta am ales să mă desprind de SEO și să fac ceea ce mă face fericită – să scriu – așa că am rămas doar content writer. Îmi plac desenele animate, jocurile RPG cu povești interesante și grafică bună, puzzle-urile complicate și cărțile bune.

B.N.: Ce ne poți spune despre cartea / ultima carte pe care ai scris-o?
D.I.A.: Sfera este un roman fantasy care a venit din dorința de a mă desprinde cât mai mult de realitate, într-o perioadă de tristă amintire. Întreaga poveste a pornit de la o vorbă pe care bunicul meu obișnuia să o spună: „Ți-e frică și de umbra ta!”. De aici a început o adevărată documentare despre umbre, cu informații mai mult sau mai puțin reale, iar rezultatul a fost o poveste în care umbrele și oamenii lor încearcă să lupte împreună pentru același scop. Acțiunea se petrece într-o lume imaginară, aflată într-un echilibru precar, pe cale să se dărâme, în care Sabrina, un ViveAeternum cu puteri magice uriașe, luptă pentru conservarea realității pe care o cunoaște, îndreptându-se pas cu pas spre împlinirea unei profeții groaznice. Având umbrele de partea ei, Sabrina trăiește până la finalul primului volum cu speranța că va câștiga lupta, dar va reuși oare? Răspunsul la această întrebare se află în volumul 2, care va apărea în toamna anului acesta.

B.N.: Ai un model în viața reală care ți-a inspirat un personaj de carte?
D.I.A.: Am mai multe modele. Primul exemplu este Hallur, bunicul Sabrinei, inspirat în foarte mare parte de bunicul meu. Chiar dacă fizic seamănă doar parțial, am încercat să transpun în el cât mai mult din ceea ce a însemnat bunicul meu pentru mine. Hallur are chiar un capitol întreg dedicat. Ar mai fi Chris si Eva, două prietene care au citit Sfera atunci când era în curs de scriere. Cu „Eva” am petrecut seri întregi scriind – eu scriam, ea desena… Acum, tot ea a fost și cea care a ilustrat coperta cărții. În volumul următor o avem pe Verra, mama Sabrinei, care împrumută mult din personalitatea mamei mele. Alexander este un personaj inspirat de actorul meu preferat, Alan Rickman, și de modul în care acesta a interpretat personajul Snape, însă cititorii nu ar trebui să asocieze cele două personaje pentru că nu au nicio legătură.

B.N.: Cât de mult te documentezi pentru cartea la care urmează să lucrezi?
D.I.A.: Pentru Sfera nu m-am documentat foarte mult. Este adevărat că am citit foarte mult despre umbre și am mai documentat anumite denumiri. Volumul trei urmează să implice mai multă documentare, pentru costumele de luptă. Până acum am reușit să găsesc toate informațiile online, dar nu refuz nici ideea de a merge la bibliotecă.

B.N.: Regreți vreo decizie luată în ceea ce privește viața de autor?
D.I.A.: Nu regret nimic. Pun suflet în ceea ce scriu, iar sentimentul de la final este unic.

B.N.: Numește un autor celebru cu care ai vrea să colaborezi – poate ca și coautor.
D.I.A.: Joseph Delaney. Cronicile Wardstone și celebra copertă cu „A nu se citi după miezul nopții!” m-au ținut trează multe nopți în perioada liceului. Dacă ar fi să nominalizez 3 cărți preferate, ordinea ar fi Cronicile Wardstone, Stăpânul Inelelor și Harry Potter.

B.N.: Cât de greu este pentru un autor să aleagă numele personajelor sale?
D.I.A.: Deloc greu. Am ales numele personajelor la primul impuls. Consider că fiecare dintre noi suntem mai mult decât un nume și de aceea nu am vrut să dau o semnificație numelor personajelor mele. Pentru personaje am ales numele care mi-au sunat cel mai bine. Ulterior, pe măsură ce am citit și recitit manuscrisul, am mai schimbat din ele. În ceea ce privește denumirile de locuri și nu numai, am avut nevoie de ceva mai multă documentare.

B.N.: Cum faci față criticilor primite?
D.I.A.: Am învățat să fac o selecție între criticile constructive, criticile avizate și cele rezultate doar din frustrări. Ascult toate părerile, dar selectez doar ceea ce consider valoros.

B.N.: Ești activ pe social media și pe grupurile de cărți de pe Facebook?
D.I.A.: Până să apară Sfera nu eram, pentru că am așteptat să am ceva de spus pentru a deveni activă. Acum încerc să fiu prezentă peste tot.

B.N.: Știm din statistici că românii citesc puțin. Cine și cum ar putea schimba asta?
D.I.A.: Cred că puterea exemplului este cea mai importantă. Primii pași în lumea cărților ar trebui să fie făcuți acasă, dar pentru să sunt case în care nu există nici măcar o carte, acest lucru nu este posibil. Ar fi utile mai multe evenimente care să încurajeze lectura, dar nu neapărat târguri de carte, pentru că acolo merg tot cei care citesc. Și autorii români ar putea încuraja cititul. Întâlnirile cu publicul, indiferent de vârstă, într-un mediu informal – la o cafea, pe iarbă în parc – pot ajuta la creșterea numărului de cititori. Se pot face multe, dar trebuie să existe disponibilitate.

B.N.: Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?
D.I.A.: Pe pagina mea de autor de pe Facebook, pe Instagram și în viitorul apropiat pe blog. Cărțile pot fi cumpărate momentan doar de pe site-ul editurii Bifrost.

B.N.: Câteva cuvinte de final pentru cititorii Booknation.ro?
D.I.A.: Citiți și nu uitați să visați, iar atunci când realitatea în care trăiți nu vă mai place, închideți ochii și construiți o lume nouă în care puteți fi orice. Micile momente în care ne desprindem de real pot fi acel „ceva” care ne dă forța necesară pentru a ne ridica a doua zi. Recomand tuturor un exercițiu de imaginație zilnic de 15-20 de minute – pentru mine a făcut întotdeauna minuni.

Vezi Top 100 cărți ale anului 2023