Acesta este un interviu foarte drag mie, despre ce înseamnă o echipă unită și profesionistă, care reușește să aducă cititorilor din România cărți de renume pentru adolescenți și tineri. În cazul în care nu ați ghicit, este vorba despre Epica Publishing House. Înființată acum 5 ani, Epica și-a consolidat deja rolul pe piața literară din România ca fiind una dintre cele mai iubite și apreciate edituri. Raluca Miheșan, redactor la Editura Epica, a răspuns cu entuziasm la câteva întrebări, fiind mai mult decât bucuroasă să le vorbească despre pasiune și dedicație cititorilor Booknation.

Booknation: De unde numele de „Epica” și de ce este iconic pentru voi?

Epica: Sensul figurativ al cuvântului „epic” este „demn de o epopee; de proporții vaste; grandios”. Așa ne dorim să fie și cărțile noastre, grandioase în sufletele și în mințile cititorilor noștri.

Booknation: Care au fost cele mai importante realizări ale Editurii Epica din ultimii 5 ani?

Epica: Ne mândrim cu toți autorii noștri premiați — Ruta Sepetys (Carnegie Medal 2017), Elizabeth Wein (Edgar Award Winner), Jandy Nelson (Michael L. Printz, 2015, 2016), Sarah Dessen (2017 Margaret A. Edwards Award), Becky Albertalli (William C. Morris Debut Award 2016), Susin Nielsen (nominalizare la Carnegie Medal). Desigur, nimic nu ar fi fost posibil fără comunitatea Epica pe care am clădit-o în acești cinci ani prin intermediul instrumentelor digitale. Totul se datorează celor care au îndrăgit și continuă să îndrăgească cărțile noastre.

Booknation: Care este cel mai mare vis al echipei Epica?

Epica: Ne-ar plăcea foarte mult să ne bucurăm de aceeași susținere necondiționată ca până acum, atât din partea cititorilor noștri fideli, cât și din partea colaboratorilor care ne sunt alături la fiecare pas. Visul nostru este să aducem cât mai mulți autori de talie internațională în România și să deschidem apetitul publicului român pentru genul Young Adult.

Booknation: Pentru cei curioși în legătură cu procesul de publicare, ne puteți povesti în câteva rânduri modul de alegere a cărților pe care le traduceți și publicați?

Epica: Suntem foarte atenți la preferințele cititorilor noștri și încercăm să îi mulțumim pe cât de mult posibil. Luăm în calcul atât sugestiile lor, cât și romanele care au avut un real succes în străinătate.

Booknation: Care este cartea „epică” cea mai dragă sufletului vostru? Sau dacă nu vă puteți hotărî doar la una, măcar un top 5?

Epica: Toate îmi sunt foarte dragi, dar dacă ar fi să aleg cinci, acestea ar fi: „O mare de lacrimi” de Ruta Sepetys, „Sfântul tuturor celor văzute și nevăzute” de Sarah Dessen (disponibilă din 5 decembrie 2017), seria „Născută din fum și os” de Laini Taylor, „Îți voi dărui soarele” de Jandy Nelson și „Simon și Planul Homo Sapiens” de Becky Albertalli. Ordinea este complet aleatorie.

Booknation: Cum decurge o zi normală de lucru pentru echipa Epica?

Epica: Fiecare zi este diferită, dar toate se centrează asupra acelorași aspecte: redactare, corespondență cu autori/designeri/tipografii/bloggeri, actualizarea paginilor Epica pe rețelele sociale etc. Cel mai mult timp îl dedicăm cititului pentru că vrem ca toate cărțile noastre să fie la standarde înalte, de la traducere și paginare, până la copertă, fonturi etc. Perfecționarea detaliilor este activitatea noastră cea mai importantă, dar și cea care necesită cel mai mult timp.

Booknation: Ce personalități/autori/figuri publice importante au trecut pragul Editurii Epica?

Epica: Ruta Sepetys a fost primul autor invitat în România, dar plănuim ca la anul să aducem cel puțin doi autori pentru cititorii noștri. Urmează să le dezvăluim în curând identitatea pe pagina noastră de Facebook.

Booknation: Un mic interviu flash:

  • Mia Sheridan sau Colleen Hoover? Nu pot să aleg, au stiluri total diferite, dar fiecare are o scriitură aparte.
  • Cea mai frumoasă copertă Epica? O alegere foarte grea, dar cred că „Nume de cod: Verity” m-a cucerit încă de la lansare.
  • Contemporary Romance sau Young-Adult? Ambele, în funcție de starea mea de spirit.
  • Erou preferat Epica? Simon din „Simon și Planul Homo Sapiens” de Becky Albertalli.
  • Eroină preferată Epica? Lina din „Printre tonuri cenușii” de Ruta Sepetys.
  • Paperback sau Kindle? Prefer paperback, dar am mereu și Kindle-ul cu mine, îmi place să am mai multe opțiuni la îndemână.
  • Moment preferat al zilei pentru citit? Seara, cu o ceașcă de ceai alături. Îmi place să citesc și dimineața în metrou, la prima oră.

Booknation: Ne puteți divulga câteva surprize pe care le pregătiți pentru cititori?

Epica: 2018 va începe în forță cu „Trandafirul și Hangerul” de Renee Ahdieh (al doilea volum din seria „Urgia și Zorile”), „The Coincidence of Callie and Kayden” de Jessica Sorensen, „The One Memory of Flora Banks” de Emily Barr, al treilea volum din seria „Născută din fum și os” de Laini Taylor, și „Falling Away” de Penelope Douglas. De asemenea, vom relansa site-ul Epica în ianuarie 2018. Acestea sunt noutățile pentru prima parte a anului următor, dar mai avem în pregătire multe alte surprize pentru cititorii Epica.

Booknation: Cât de importanți sunt pentru Editura Epica cititorii săi? Câteva cuvinte pentru aceștia?

Epica: Nimic nu ar fi fost posibil fără cititorii Epica, de aceea le mulțumim foarte mult pentru susținerea lor constantă, căci ei fac ca toată munca noastră să merite efortul!

Vezi Top 100 cărți ale anului 2023