E.I. Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască ne poți spune câteva lucruri despre tine?

E.D. Am 32 de ani, sunt mamă și soție, scriu de pe la 9-10 ani texte de tot felul, de la poezii până la proză de mari dimensiuni. Am publicat în 2017 cartea de poezie, „Emoțiile Dianei”, iar în 2019 cartea “Poveștile Dianei”. 

În familia noastră cărțile ne ocupă destul de mult timp, suntem cititori pasionați și promovăm lectura constant. Soțul meu scrie ficțiune istorică, cel mic frunzărește toată ziua cărțile cumpărate, le inventariază, își dă cu părerea în cuvințelele pe care le știe el la vârsta de 4 ani și jumătate. 

În afară de Drăgoii mei și scris, timpul se împrăștie în cantități aproximativ egale între sala GYM 4 LIFE de care mă ocup împreună cu Emil din 2009, și un part-time în contabilitate.

E.I. Când ți-ai dat seama că vrei să fii scriitor?

E.D. Nu cred că mi-am dat seama în vreun moment anume, a venit ca ceva natural. Făcea parte din mine. Am început să tatonez cu ideea de a-mi publica scrierile prin 2015, când eram însărcinată. Noua viață din mine urma să îmi dea imboldul pentru a-mi reorganiza prioritățile. Am mai scris pe blog înainte prin 2009, însă pe hârtie mereu mi-am așternut ideile, trăirile, potecile minții.  Întortocheate la început, dar apoi când găsești calea cea mai puțin accidentată, te ții de ea și ajungi la luminiș. Soțul meu Emil, mereu a fost raza călăuzitoare ce m-a ajutat să-mi depășesc barierele. Poți face multe dacă-ți dorești, și dacă ești susținut măcar de o singură persoană dragă, care să creadă în tine.

E.I. Cum s-au născut cărțile „Emotiile Dianei”, respectiv „Poveștile Dianei”?

E.D. În „Emoțiile Dianei” am adunat cele mai semnificative poezii scrise încă din copilărie, e ca o biografie în versuri după cum am denumit-o. Bine, o biografie destul de scurtă, căci le cuprinde doar pe cele din perioada 1998-2017.  Mai urmează o serie, pe viitor. 

Ești autor și ai nevoie de promovare? Descoperă serviciile de promovare pentru autori oferite de Booknation.ro

„Poveștile Dianei” este o carte compusă din două romane mai mici. Primul se numește „O săptămână cu Desya”, și îi urmărește viața personajului principal. Este o carte a ideilor, ca să zic așa. A viziunii mele despre problemele contemporane, sociale și ecologice, despre viitoruri posibile. Al doilea microroman conține o poveste de dragoste desfășurată pe două vieți consecutive. Lejeră, romantică, ușor psihologică. 

E.I. Cum vezi scrisul, ca pe o pasiune sau ca pe un loc de muncă?

E.D. Și ca pasiune, și ca loc de muncă. Îi dedic destul de mult timp, recompensele sunt pe alte planuri, nu neapărat financiare. Pe latura materială mai e de lucru, nu doar din partea mea. Trebuie să se schimbe și piața de carte, să fie promovați mai mult autorii români de către edituri, să fie încurajați tinerii să citească. Dar ușor, ușor cred că se pot reîntoarce oamenii la cărți, sunt o fundație destul de solidă pentru fericire.

E.I. În prezent lucrezi la o carte nouă?

E.D. Da, am în lucru 3 proiecte. Să văd care se va concretiza primul. Un roman de dragoste, o carte cu poezii și povești pentru prichindei, și un roman cu accente metafizice. Sunt fană de-a lui Dean Koontz, ce să fac. 

E.I. Cum te-ai simțit atunci când ai publicat prima carte?

E.D. Foarte emoționată. Aveam și am un mare respect pentru cărți și scris. Și îmi doresc să contribui cu propriile materiale la scrierile ce vor trece testul timpului. La a doua carte emoțiile au fost la fel de mari, și pun pariu că și la următoarea mă vor încerca aceleași trăiri. Poate când voi avea o experiență bogată în spate de scris și publicat, poate atunci le voi putea trata cu mai multă lejeritate. 

E.I. Care este motivația ta atunci când scrii?

E.D. La mine scrisul pornește de obicei dintr-un impuls puternic ce mă conduce într-o direcție. Așa mi se conturează ideile pentru următoarea carte. Încerc să mențin ritmul și necesitatea inițială ce a dat naștere poveștii. Uneori se mai transformă și pe parcurs subiectul inițial, când nu sunt mulțumită de cum evoluează scriitura. Dar mereu scrisul pornește dintr-o trăire puternică, e ca un puseu de creativitate ce trebuie să prindă o formă. Multe texte au luat naștere în minte inițial, și apoi le-am șlefuit pe hârtie. Pot scrie și la comandă, adică mă așez la calculator și încep să aștern cuvintele despre un subiect, sau altul. Soțul meu îmi tot spune (mai în glumă, mai în serios) că aș fi avut succes ca jurnalist. 

E.I. Ai un jurnal în care scrii?

E.D. Cel mai mult scriu direct pe calculator. Îmi mai notez ideile pe ici, pe colo, dar încerc să scriu direct în manuscris, pentru a economisi timp. 

E.I. Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?

E.D. Oamenii mă pot urmări direct pe Facebook pe pagina personală, cât și pe blog: http://blogulunuipersonaj.blogspot.com , sau pe Medium. Sunt în prezent și autor Goodreads, pentru cei ce vor să împărtășească părerile lor sincere despre cărțile mele. 

Emoțiile Dianei mai este disponibilă pentru comandă la mine, și cred că și pe câteva site-uri mai există un mic stoc. 

Poveștile Dianei poate fi comandată de la Librăriile Ralu, Delfin, eMAG, Editura Hoffman etc. Un link ar fi acesta: https://www.librariileralu.ro/carti/povestile-dianei/ . 

E.I. Câteva cuvinte pentru cititorii BookNation.ro?

E.D. Aveți mai multă încredere în scriitorii români contemporani, mai ales în cei ce nu abuzează de statutul de „formatori de opinie”. Scriitorul ce-și dedică timpul cărților sale, în detrimentul postării de opinii despre orice subiect în vogă, acela s-ar putea să aibă un produs finit mult mai calitativ decât persoana publică, bloggerul, oportunistul politic etc. În linia a doua de marketing, acolo veți găsi cărți muncite și autori devotați minunatei lumi a cărților.

Emanuela Istrate
Autor: Emanuela Istrate
Emanuela e 👑 Super Erou Booknation.ro
Redactor de 1226 zile pe Booknation.ro
toate articolele scrise de Emanuela Istrate