Ești autor și ai nevoie de promovare? Descoperă serviciile de promovare pentru autori oferite de Booknation.ro

Booknation: Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască, ne poți spune câteva lucruri despre tine?
Elena Panait: Sunt o fire ambițioasă, sociabilă, scriu cu o lejeritate foarte mare, orice acțiune banală pentru mine poate fi o sursă de inspirație și sunt mică de înălțime.

B.N.: Ce ne poți spune despre cartea / ultima carte pe care ai scris-o?
E.P.: „ Poveștile Dl. Green” vol 1 și vol 2 au fost scrise în pandemie, cea din urmă făcându-și apariția anul acesta. Cărțile ni-l înfățișează pe Dl. Green (un fost lider yakuza, ce ajunge în România alături de Babă, și ea la rândul ei, unul dintre capii organizației mai sus menționate, prin metode numai de ei știute. Aici, în România, Green devine detectiv), Fotini și Gust fiind ajutoarele lui de nădejde. Vol 2 al cărții ne prezintă și o parte din trecutul japonezului, una dintre minunile județului Buzău, pandemia prin care trecem, dar și un pamflet politic. Este ușor de citit și amuzantă.

B.N.: Când ai avut acel declic care te-a făcut să realizezi pasiunea ta pentru cărți?
E.P.: De mică am fost pasionată să citesc. Și cumva s-a născut în mintea mea întrebarea: „ Cum ar fi să scriu o carte?” Am crescut și am uitat de această curiozitate. La liceu, pentru săptămâna „Școala Altfel”, am dorit să scriu o piesă de teatru. Aveam toată piesa în minte, doar că de teama să nu fiu judecată nu am așternut-o pe hârtie. Am mers la doamna Lucia Olteanu, psihopedagogul liceului și i-am spus ce doresc să fac. Dânsa mi-a dat o piesă de teatru model. Am citit-o pe nerăsuflate. Și mi-am spus : „Cum au putut alții, pot și eu.” Apoi am intrat în vizorul doamnei profesor de limba și literatura română, Janina Nedelcu și am apărut în revista școlii. Ceva mai târziu, ajutată de o foarte bună prietenă de a mea, am publicat și primele mele cărți „Legăturile ce nu pot fi rupte” și „Legăturile ce nu pot fi rupte – Aurul francezilor”.

B.N.: Numește cartea care te-a introdus în universul lecturii.
E.P.: Cartea care m-a introdus în universul lecturii a fost „Năzdrăvăniile lui Păcală”.

B.N.: Care este eroul tău de carte preferat?
E.P.: Nu pot să spun că am doar un singur erou preferat…. așa că vă rog să-mi permiteți să vă dau mai multe nume: Robin Hood, Sherlock Holmes, Sun Wukong, Păcală, Tom Sawyer, Nastratin Hogea, Sen no Rikyu din („ Maestru de ceai” Yasushi Inoue).

B.N.: Ai apela vreodată la un pseudonim?
E.P.: Nu, deși m-am gândit să fac și acest lucru.

B.N.: Te implici în procesul de design al coperții cărții tale?
E.P.: Da, câteodată chiar eu fac coperta cărții.

B.N.: Care este topul internațional de carte în care ai vrea să ocupi prima poziție?
E.P.: Până la topul internațional, aș vrea să ajung măcar în primii 10 autori naționali , și ca să răspund totuși la întrebare, mi-ar plăcea să ajung în topul internațional japonez.

B.N.: Cum ți-a schimbat perioada de pandemie stilul de viață și tabieturile de scris?
E.P.: Pandemia mi-a oferit timpul de care aveam nevoie pentru a scrie. Numai în cele două luni și jumătate de stat în casă am scris patru cărți dintre care două publicate.

B.N.: Știm din statistici că românii citesc puțin. Cine și cum ar putea schimba asta?
E.P.: Din punctul meu de vedere mass-media ar putea schimba acest lucru, prin promovarea de autori noi și bineînțeles și toți oamenii de cultură în frunte cu scriitorii ar putea da mâna pentru a se ajuta reciproc în promovara lucrărilor lor.

B.N.: Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?
E.P.: Pe paginile mele de facebook: PovestileDlGreen, Elenapanaitscriitor. Cărțile pot fi cumpărate de la mine prin trimiterea unui mesaj în privat, vor veni însoțite și de un autograf personalizat.

B.N.: Câteva cuvinte de final pentru cititorii Booknation.ro?
E.P.: În primul rând, vreau să le mulțumesc pentru că încă sunt pasionați de lectură, asta arată că mai putem da un Eminescu, un Creangă sau, de ce nu, chiar și un Caragiale. Să nu renunțe niciodată la a citi. Un om cult nu va putea fi niciodată înșelat și va fi mult mai flexibil în arta vorbitului, imaginația se va dezvolta și ea, și, de ce nu poate unii dintre ei vor descoperi că pot scrie și ne pot încânta cu ale lor creații. Succes!

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022