Ești autor și ai nevoie de promovare? Descoperă serviciile de promovare pentru autori oferite de Booknation.ro

E.I. De ce a fost nevoie ca Em Madara să scrie ”Jocul de-a V-ați ascunselea”?

E.M. Există puține trucuri ce ne permit să ne reinventăm și un singur mod important prin care oamenii reușesc să-și înțeleagă viața: depănând povești. 

Când lumea în care trăiam a devenit prea mică, o voce interioară a început să sape după bucuria unui scop nou și să clădească din cuvinte mai mult decât îmi oferea colțul meu de București. Este o prezență atât de vie această voce, încât am decis că merită un nume și un certificat de naștere! Așadar, iată-ne în fața romanului „Jocului de-a V-ați ascunselea”, scris de Em Madara: primul dintr-o serie în lucru, ce va răscoli printre misterele vieții, provocând întunericul și lumina din personaje la polemică, îmboldindu-le să guste fructe interzise și experiențe care le încearcă limitele. 

Aș putea spune că Em Madara este un produs al acestei cărți, în aceeași măsură în care ”Jocul de-a V-ați ascunselea” este creația sa. 

E.I. Există un loc anume de care te simți legată, indiferent unde te va purta viața?

E.M. Oricât de neînsemnat pe hartă, locul unde copilărim devine ”Buricul Pământului”! Și zic LOCUL UNDE AM COPILĂRIT, nu locul unde m-am născut. Învățăturile despre bine și rău, răspunsurile la primele întrebări grele care m-au încercat în viață, emană din locul acesta. 

Mă gândeam, când eram mică și puteam cuprinde în aceeași privire mulțimea de stele și animalele din ogradă, că sunt undeva la mijloc, într-un lanț ce se continuă la infinit, atât în sus, cât și în jos: 

EU – puiul de om – stăpânitoarea absolută a șurii de paie și a chibriturilor ascunse de adulți pe corlată, suverană a grădinii cu roșii și a rândurilor de cartofi, din care culegeam gândaci pentru a-i extermina ritualic. Dar și o zeiță iubitoare față de animalele din curte cu pene sau blană, pe care le smotoceam după bunul plac.

Pe de altă parte, GIGANȚII – Soarele și Pământul, stelele și planetele îndepărtate sau poate alți uriași invizibili pentru simțurile noastre limitate – aceștia sunt zeii pe care oamenii îi servesc, așa cum o celulă își servește scopul într-un corp de milioane de ori mai mare decât poate ea înțelege. Zeii aceștia ne joacă sau ne folosesc după bunul plac. 

Acesta este locul meu de suflet – pe malul Bratcovului, deasupra unui deal cu viță de vie, lângă o casă făcută de mâinile bunicilor mei – locul unde am realizat că sunt deopotrivă un Atom și un Zeu.

E.I. În ce moment a apărut pasiunea pentru scris în viața ta?

E.M. Tot în copilărie, pe măsură ce mirosurile pământului cald, ușor jilav din serile de vară, se amestecau în întuneric cu fumul din bucătării, un gând ademenitor îmi făcea cu ochiul: 

”Uneori, oamenii se întâmplă să evadeze din lanțul infinit în care sunt numai o za între multe altele și să recreeze lumea după chipul și bunul lor plac… Pot să devină autorii poveștii!” 

Așadar, scriu în mintea mea de când m-am împiedicat de primele instrumente mentale care mi-au permis să să ies din buclucuri ceva mai puțin șifonat sau mult mai interesant decât am făcut-o. 

E.I. Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra romanul?

E.M. În primul rând vă invit cu drag în lumea blogului: https://joculdeavatiascunselea.com/ , unde cititorii vor găsi tot felul de ghidușii care aparțin realității și ficțiunii. Aici îndrăznim aventuri mentale, ne delectăm cu povestiri, provocări și anecdote, întâlnim personajele cărții în spatele culiselor, vorbim despre lucruri faine de făcut și de văzut și scoatem des pe masă cutia cu jocuri. Este un loc deschis dialogului și împărtășirii de experiențe.

Lansarea cărții se va face la Târgul de carte Gaudeamus din București, SÂMBĂTĂ, pe 23 Nov., unde va veni la pachet împreună cu o surpriză (pentru primele 50 de exemplare achiziționate) și o tombolă pentru toți cei prezenți, ce doresc să se aboneze la blog. Dacă aveți în plan o vizită la târg, vă aștept la lansare, de la 13:30h, în spațiul de evenimente MIRCEA SÂNTIMBREANU (găzduit de Romexpo, Pavilionul B2) sau la standul Editurii Universitare (Nr. 96). Pentru a rămâne la curent cu noutățile despre lansare, vă puteți înscrie pe pagina evenimentului: https://www.facebook.com/events/702407836951290/ .

Cartea poate fi achiziționată deja de pe site-ul Editurii Universitare, căreia îi mulțumesc călduros pentru profesionalismul și încrederea pe care le-a investit în această carte.

Cartea este disponibilă și în alte librării fizice sau on-line din Bucureşti şi din țară (elefant.ro, librariadelfin.ro, librarie.net, clb.ro, librăria Eminescu, Humanitas, Papirus, Librarium etc.).

  

E.I. Ce înseamnă fiecare cititor pentru tine? Și ce îndemn ai adresa cititorilor BookNation.ro, de pildă?

E.M. Înainte să fiu autor, sunt cititor. Așa că nu am dat viciul cititului pe cel al scrisului, doar l-am adăugat pe lista păcatelor. 

Gândesc de multe ori în imagini iar la această întrebare îmi răsare în minte o galerie de oglinzi cu filtre și culori diferite, care reflectă, fiecare, o versiune diferită a ceea ce li se pune în față. Oamenii se oglindesc unii într-alții – descoperindu-și noblețea, slăbiciunile sau întunericul. La fel, cărțile se oglindesc în fiecare cititor ca experiențe personale ale aceleiași povești.  Fiecare lector îmbogățește cartea pe care o citește și devine co-autor. 

Îndemnul meu pentru cititori este să-și dea voie să încerce mai mult decât o singură variantă de filtru, să se imagineze și în papucii celorlalți, nu doar a personajelor pe care le admiră și nu doar atunci când se află în fața unei cărți. Schimbând perspectiva, poți să răstorni Pământul. Și asta face diferența într-o situație aparent fără scăpare, fiindcă omul e dator să joace până la capăt!

Emanuela Istrate
Autor: Emanuela Istrate
Emanuela e 👑 Super Erou Booknation.ro
Redactor de 1232 zile pe Booknation.ro
toate articolele scrise de Emanuela Istrate