Emanuela Istrate: Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască, ne poți spune câteva lucruri despre tine?

Emilia Muller: Sunt un om obișnuit, care jonglează în viața de zi cu zi cu oareșce chestiuni extreme: râsul, hainele colorate, cărțile, peticele, filmele și melodia Musica E a lui Eros Ramazzotti.

E.I. Care a fost momentul în care scrisul a apărut în viața ta?

E.M. E dificil de stabilit, dar voi încerca. Tatăl meu a fost zețar, pre înțelesul tuturor culegător de litere. Îmi amintesc și acum prima vizită la tipografie. Mirosul de cerneală, de lipici, de hârtie caldă, proaspăt scoasă de la tipărit. Însă cel mai mult, m-au impresionat tăvile ce conțineau litere de plumb, de diverse mărimi, cu care lucra tata. Să zicem că la scurt timp după această vizită, și din prea multă cumințenie specifică vârstei copilăriei, am avut de ales între a învăța litere și a contribui la sarcini în gospodărie. Am ales cu multă încântare prima variantă. Piese de mobilier din casa părinților mei încă poartă pe placajele ascunse vederii musafirilor litere scrise cu creta. Aș zice că de acolo a început aventura mea cu scrisul. Și povestitul. Care, de fapt, a dus la ideea publicării. Moment petrecut cu multă fală în iarna anului 2015. Atunci au apărut primele mele cărți. O nuvelă și o poveste pentru copii pe care am și ilustrat-o. Da, debordez de talent.

E.I. Cât de importantă este cercetarea pentru tine atunci când scrii o carte?

E.M. Cercetarea este o parte foarte importantă din munca unui scriitor. Chiar și în momentul în care scrii despre ceva ce cunoști îndeaproape, tot e nevoie să mai deschizi un ochi, să lungești o ureche și către experiențele altora. E un moment extraordinar pentru că așa ajungi să înveți și mai multe lucruri.

E.I. Ce ne poți spune despre cartea „Aventuri de excursionist”?

E.M. Mi-am creat deja o legendă printre prieteni. Oriunde mă duc, am parte de experiențe bizare sau amuzante. Cum sunt o altruistă convinsă, m-am gândit și la alte persoane care nu au șansa de a mă cunoaște personal. Așa a apărut cartea “Aventuri de excursionist”, întru distrarea a cât mai multe persoane. Este vorba despre o colecție de opt povestiri cu nume de orașe. Opt povestiri în care am introdus și fărâme din experiențele mele de excursionist. În primăvara acestui an am publicat și ediția bilingvă a cărții, în limba română și engleză. Tot dintr-un spirit altruist. Poveștile mele extraordinare să ajungă și la cei care nu sunt vorbitori nativi de limbă română.

E.I. Crezi că titlul este important pentru impactul cărții?

E.M. Da. Doar dacă este vorba despre o carte sau un autor de care n-am auzit niciodată. Fie că ne place sau nu să recunoaștem, alegem impulsiv necunoscutele. Când vine vorba despre cărți ce ne-au fost recomandate, comportamentul nostru se schimbă ușor.

E.I. Spune-ne despre stilul tău de a scrie, care este diferența între stilul tău și a altor scriitori?

E.M. Scriitura mea se remarcă prin propoziții scurte. Un stil pe care i l-am furat dragului meu scriitor Vlad Mușatescu. Ador să abuzez de ironii, la fel ca Jerome K. Jerome. Și îmi place să fac investigație psihologică asupra personajelor mele. Un procedeu întâlnit în romanele Hortensiei Papadat-Bengescu. Așadar, aș afirma că doar cititorii pot face o justă apreciere a diferenței dintre stilul meu și cel al unui alt scriitor. Tot ce pot face eu este să îmi recunosc influențele. Și asta cu mare drag.

E.I. Ce alte pasiuni mai ai pe lângă scris?

E.M. Croitoresc. Cred în reciclare, și mai ales în cea a hainelor. Așa că nu mă dau înapoi niciodată de la soluții care pot prelungi viața hainelor. Și îmi asum să îi învăț și pe alții interesați. Proiectele mele se găsesc pe squirrelsgotstyletoo.blogspot.ro .

Pictez și desenez. Și îmi place tare mult să fac asta când se întunecă afară și undeva prin cameră se aude muzică jazz.

Cânt. Dar talentul meu într-ale cântării n-a fost încă apreciat la adevărata sa valoare.

E.I. Ai un obicei zilnic de a scrie?

E.M. Dimineața. Atunci e momentul în care toate rotițele mele creative se pun în bună mișcare. De obicei, lucrez după un mic plan trasat în prealabil.

E.I. Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?

E.M. Cititorii mă pot găsi pe Facebook , pe blogul de scriitor  și pe profilul de goodreads  .

Toate cărțile mele se pot comanda de pe internet, fie că vorbim despre site-urile celor de la Amazon, Cărturești, Humanitas, Libris, Emag etc.

Recent, cele două ediții ale cărții “Aventuri de excursionist” se pot găsi și în librăria Humanitas Kretzulescu.

E.I. Câteva cuvinte pentru cititorii BookNation.ro?

E.M. Vă mulțumesc că sunteți interesați de cărți și scriitori!