Interviu cu Eugen Lenghel, autorul cărții „Proximul cuantic”

Emanuela Istrate: Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască ne poți spune câteva lucruri despre tine?

Eugen Lenghel: Ai început cu întrebarea cea mai grea. De multă vreme încerc să par inaccesibil și misterios, cu mult înainte să aflu că generația mea a primit eticheta de Gen X. Chiar prima mea povestire are un Mister X ca personaj ubicuu prin acțiuni dar intangibil ca prezență. Am început cu o pasiune pentru matematică, pentru științe, care a continuat cu tot ce înseamnă tehnologia informației. Pare surprinzător ca am ales aceasta cale care presupune un exercițiu atent al memoriei, pentru că exact din cauza aceasta am ales-o – îmi displăcea să memorez poezii. Am aflat mai târziu, cu mare surprindere, ca matematica este cu mult mai poetică decât multe din versurile care circulă sub înșelătoarea categorie a poeziei.

E.I. Care a fost momentul în care scrisul a apărut în viața ta?

E.L. Înainte de anii ’90 accesul la media era destul de restrictiv. Epoca de glorie a filmelor se terminase prin ’85. Cărțile erau din ce în ce mai rare. Mingea o băteam doar pe terenul de baschet, iar timp era berechet. Prin urmare decizia a fost simplă, lipsindu-mi cărțile de aventuri, am căutat să ocup locul liber cu ceva scris de mine. Din păcate aveam prostul obicei de a pune chiar din titlu cuvinte din engleză, ceea ce nu era deloc acceptat în epocă.

E.I. Cum s-a născut cartea „9 istorii reutilizate ”?

E.L. Pot spune că a fost un proces cumulativ, de lungă durată. Deși scriu repede, scriu rar din cauza prea puținului timp liber. Fără să mă laud, două edituri semnificative mă așteptau de câțiva ani să le dau volumul promis. La un moment dat, fără grabă, am strâns cele câteva povestiri și începuturi de roman care mi se păreau că merită a fi publicate și le-am trimis editurii Tritonic. Cartea a fost primita mult mai bine decât mă așteptam, ceea ce mi-a dat impulsul necesar de a continua cu al doilea volum.

E.I. Ce mesaj dorești să transmiți prin această carte?

Ești autor și ai nevoie de promovare? Descoperă serviciile de promovare pentru autori disponibile pe Booknation.ro

E.L. M-am gândit la un mesaj… dar probabil l-am uitat de atunci. Numele volumului este dat de prima povestire, mai mult o schiță, scrisă inițial sub forma unui editorial publicat în 2012 în revista la care colaboram pe atunci. Conceptul ca un manifest anti-plagiat mi se părea foarte potrivit pentru a da o direcție și a demonstra că acele idei care generează substanța literară nu sunt niciodată în deficit. Deficitul apare doar în mințile leneșe care se mulțumesc să copieze și să plagieze. Întâmplător, volumul conține 9 povestiri cu tematică variată, de la fantastic la science fiction, trecând prin policier.

E.I. Cartea are o copertă impresionantă, a fost dificil să alegi designul?

E.L.  Adevărat, m-am bucurat și eu când am văzut coperta prima dată. Îmi place enorm. Nu a fost făcută de mine, deși nu mi-ar fi fost imposibil. Pe spate este o notiță cu numele autorului imaginii, care a fost cumpărată de pe un site specializat. Dar ai dreptate, este exact genul de imagine care mă face să scriu o poveste. Deloc întâmplător, una din povestirile volumului aduce în prim plan o pălărie de vrăjitor, cea care a determinat alegerea imaginii.

E.I. Ce înseamnă succesul literar pentru tine?

E.L.  Succesul este o substanța invizibilă, care dispare când o atingi. Nu urmăresc succesul literar, poate doar puțină recunoaștere. Nu mi-am făcut o carieră din creația literară dar o simt aproape de sufletul meu. Mi-a plăcut dintotdeauna să citesc și singura mea dorința este să împărtășesc din ideile și experiențele proprii, sublimate în ceea ce scriu. Am în minte o imagine foarte plastică și extrem de sugestivă, care apare pe toate dicționarele Larousse – o fată roșcată suflând umbreluțele de păpădie ca să răspândească cuvântul scris. Restul este oricum o iluzie.

E.I. Crezi că scrisul te-a schimbat într-un anumit fel?

E.L. Aș putea spune ca în esența, scrisul nu m-a schimbat deloc. Dar indirect m-aș contrazice, pentru că scrisul mi-a dat ocazia să cunosc o mulțime de persoane, mulți actuali prieteni, și câteva personalități. Scrisul face parte din viață și nu aș mai putea retrage ceea ce am dobândit prin acest mijloc. Este într-adevăr, o cale deschisă spre cunoaștere, pe care o recomand cu dragă inimă tuturor care dispun de mijloacele necesare – cunoașterea limbii și cultură bogată. Recent am avut ocazia deosebita de a întâlni pe unul din idolii tinereții, pe Gérard Klein, autorul fabulosului roman Seniorii Războiului.

E.I. Care a fost unul dintre cele mai surprinzătoare lucruri pe care le-ai învățat în crearea cărților?

E.L. Imersiunea în viitor este determinată de cărți. Aproape tot ceea ce părea science fiction acum treizeci de ani este tangibil și realizabil acum. Concepte pe care le imaginam în 1988-1989 sunt realități comune astăzi. Inclusiv tehnologia și realizarea cărților au devenit accesibile oricui și au devenit aproape la fel de ușoare ca și cititul. Oricine își poate publica propria carte, o poate distribui si poate câștiga din vânzarea cărților proprii. Nu ascund, colaborez la un site care promovează self-publishing.

E.I. Câteva cuvinte pentru cititorii BookNation.ro?

E.L.  Ca cititor de meserie, salut din inimă toți cititorii BookNation.ro și pe toți cititorii din lume. Le doresc să aibă parte de cât mai multe cărți pe placul lor și să răspândească vorba despre cărțile bune. Încerc să scriu pe placul lor, nu îmi iese de fiecare dată, dar greșim si învățăm. Scrisul nu este o meserie și nici eu nu aș citi cărți scrise la kilogram.

E.I. Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?

E.L. Am înființat în 2013 o revistă literară, disponibilă online la adresa www.fictiuni.ro. Apare de obicei lunar, fiind gratuită și bazată pe voluntariat. Primim texte la redacție și ne străduim să promovăm autorii tineri și debutanții. Acolo pot fi urmărite aparițiile proprii și ale prietenilor, știri despre Festivalul SF de la Râșnov si despre alte evenimente de interes. Încerc să fac lucrurile așa cum cred că trebuie făcute, cu grijă și pe placul cititorilor. Volumele mele pot fi găsite destul de ușor pe internet, în librării on-line, la Tritonic, la Tracus Arte și în curând la Eikon, unde voi avea următoarea lansare, la Târgul de carte Gaudeamus 2017.

Vă mulțumesc pentru atenție!

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.