Ești autor și ai nevoie de promovare? Descoperă serviciile de promovare pentru autori oferite de Booknation.ro

E.I. Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască, ne poți spune câteva lucruri despre tine?

F.C.R. Sunt un om obișnuit, pe dinafară! Pe interior, cu siguranță că am ceva unic, așa cum avem și cum suntem cu toții, de altfel!

M-am născut într-un oraș al cărui aer era mereu negru din cauza fumului de cărbune. Zona Văii Jiului m-a găzduit până la treizeci de ani, după care m-a predat mai departe, înțelegând că îmi doresc mai mult și mai bine. Timișoara, unde locuiesc acum, este un oraș superb, care și-a deschis brațele citadine spre mine, din ziua în care am sosit. Mi-a adus în cale oameni deosebiți, prieteni, colegi, vecini, dar și traineri, mentori, instructori din toate categoriile și multe oportunități la care doar visam acolo de unde venisem.

Altfel spus, schimbarea s-a dovedit a fi una din alegerile mele înțelepte!

E.I. Care a fost momentul în care scrisul a apărut în viața ta?

F.C.R. Foarte simplu : în clasa a IX! Aveam o colegă la care țineam foarte mult, eram ca două surori. Într-o zi mi-a spus că a scris ceva! Wow, vreau să citesc, i-am spus! Și chiar ardeam de nerăbdare! Abia am așteptat să se termine orele, să ajung acasă și să mă delectez cu paginile scrise mărunt. Surpriza a fost imensă : erau niște povești SF, pline de savoare și incredibil de palpitante! Nu am vrut să mă las mai prejos și am început să-i fac și eu concurență. Am început să scriu poezii, cu rimă, fără rimă, despre natură, dragoste, școală, despre orice îmi trecea prin minte.

Din motive, pe care probabil doar îngerașii noștri păzitori și Dumnezeu le cunosc, ne-am oprit amândouă, după un timp.

Zilele acestea am revăzut-o, după foarte mulți ani și mi-a spus că nu a mai reluat vechea pasiune.

Eu, în schimb, am reînceput anul trecut, la sugestia unui prieten foarte drag. Cred că a intuit dorința mea de exprimare și de revărsare a emoțiilor prin cuvinte aranjate frumos și mi-a oferit suport și sugestii pe parcurs. A fost și cu permisiunea lui, va rămâne un mentor şi un consultant.

Și pentru că aveam nevoie de părinți spirituali, Universul mi-a trimis-o pe Liana, prietena foarte apropiată sufletului meu, care m-a încurajat neîncetat, ajutându-mă să înțeleg că zborul nu este doar apanajul păsărilor. Mintea noastră are libertatea de a crea absolut orice, dacă transformăm gândurile în aripi și privim spre cerul fără limite. Minunatele povești pentru copii, pe care le-a scris și pe care mi le-a oferit cu generozitate sunt pilde importante pentru personajele din carte, dar și pentru cititorii ei.

Finalizarea procedurilor necesare pentru tipărirea cărții le-am făcut datorită unei prietene extraordinare, Lucia Mihăileanu, o femeie de afaceri de succes, din Craiova ( www.luanis.ro ), care m-a învăluit cu prietenia ei curată și sinceră și mi-a oferit susținere și ajutor, inclusiv financiar, exact atunci când am avut nevoie.

Tuturor le mulțumesc așa cum numai inima mea știe, revărsând spre ei iubire și recunoștință.

E.I. Cum s-a născut cartea  „Între noi și eternitate”?

F.C.R. Romanul „Între noi și eternitate” s-a născut atunci când tot ce s-a strâns nescris în timp a avut curajul să iasă, fără a-și mai face griji legate de eventuale critici, păreri demoralizatoare, pesimiste și negativiste. Așa cum am spus mai sus, până când am ajuns în acel punct și după, am fost încurajată și susținută. Fără sprijin, nu știu cum ar fi decurs lucrurile și cred că nici nu este important să știu. Dacă sunt pe drumul îndeplinirii obiectivului meu, tot ce-mi rămâne de făcut este să merg mai departe, cu încredere și recunoștință infinită pentru fiecare pas înainte.

Aș mai adăuga ceva despre personajul principal. De foarte multe ori am avut impresia că, dându-i viață în fiecare pagină din carte, ar putea exista cu adevărat! Mă întrebam cum ar fi să aștept să-mi vină rândul, la o bancă de exemplu și privirile să-mi fie atrase de prezența unei distinse doamne aflate chiar în fața mea?! Iar când aceasta ar ajunge în fața ghișeului s-o aud rostindu-și numele : Coralia Roșu!

Cu siguranță, că toate barierele mentale, psihologice, energetice s-ar topi într-o milisecundă, lăsându-mă doar cu reperele mele interioare.

M-aș bucura și aș lua-o ca pe o binecuvântare!

E.I. Cum vezi scrisul, ca pe o pasiune sau ca pe un loc de muncă?

F.C.R. Eu cred că dacă scrisul nu vine din pasiune, nu vine deloc! Sau poți să scrii, dar chiar și ție, cel care ai așternut rândurile, îți va veni greu să te citești!

Pasiunea și munca, dacă nu le cununi în mintea și în sufletul tău, vor fi ca doi parteneri care se plac, care ar fi fericiți să trăiască și să creeze împreună, dar totuși ei locuiesc separat, în spații diferite.

Ilustrarea prin imagini a cărții mele a fost o idee extraordinară, prin savoarea de percepție a unor pasaje şi provocarea spre vizualizări personalizate pentru cititorii mei. Universul a venit în întâmpinarea acestei idei, la momentul potrivit, prin oferta de colaborare a lui Daniel Pădurean, un pasionat al desenului şi al culorilor cu mesaj.

E.I. Care este filmul tău preferat bazat pe o carte?

F.C.R. Să fiu totalmente sinceră, nu am o preferință în acest sens, iar de ani buni nu prea am mai alocat timp filmelor, ci cărților. Au fost câteva filme care mi-au marcat anii copilăriei și adolescenței, dar nu numai pe aceia. Amintesc în mod deosebit despre cele românești, din perioada ceaușistă, pe care le-am urmărit cu ardoare : Toate pânzele sus, Cireșarii, Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război. Mi-au plăcut, de asemenea și filmele americane în care eroii se iubeau, chiar dacă în final se despărțeau sau mai rău, decedau. Ați ghicit, probabil 🙂 Este vorba despre Anna Karenina, Pe aripile vântului, Love story, filme vechi, care m-au impresionat mult și nu pot să nu le pomenesc.

Ah, încă un film cu rezonanță în sufletul meu și pe care vi-l recomand, în cazul în care nu l-ați văzut : Dă mai departe (Pay it forward). Este …, dar mai bine, viziona-ți-l, fiindcă merită!

E.I. Cum crezi că stilul tău de a scrie s-a schimbat de-a lungul anilor?

F.C.R. Nu cred că mi se potrivește întrebarea exact așa cum este formulată, dar o pot reformula eu : cum crezi că ți s-a schimbat stilul de a scrie din momentul în care ai început să scrii cartea și până ai ajuns la final?

Am scris primul meu roman aproximativ într-un an și jumătate, timp în care am citit, am participat la seminarii și traininguri de dezvoltare personală și m-am autoeducat. Este firesc ca în fiecare zi să devii propria ta variantă îmbunătățită a celui sau celei care ai fost ieri. Așadar, eu cred că pe măsură ce m-am deplasat cu scrisul de la prima parte a cărții spre ultima, stilul mi s-a îmbunătățit și acest lucru este de așteptat să se întâmple în continuare.

E.I. Pe plan literar unde te vezi peste 5 ani?

F.C.R. La o masă de scris, cu condeiul în mână, având o mulțime de cititori pasionați de lectură, care așteaptă din partea mea o porție literară caldă, proaspăt ieșită de sub tipar.

E.I. Participi la evenimente literare?

F.C.R. Nu particip în mod deosebit la evenimente literare, cel puțin deocamdată. Îmi plac lansările de carte la care iau parte cu drag de câte ori am ocazia. Însă sunt o persoană deschisă, iar atunci când se vor ivi acele evenimente, cu siguranță voi fi prezentă.

E.I. Câteva cuvinte pentru cititorii BookNation.ro?

F.C.R. Există o răscruce în viața fiecărui om, dincolo de care nu se mai poate merge în aceeași direcție sau lucrurile nu mai pot fi făcute exact așa cum se făceau până atunci. Sfatul meu este să aveți curaj să recunoașteți acel moment și să faceți schimbările necesare. Întotdeauna răscrucea este deghizată într-o șansă. De partea cealaltă a răspântiei strălucesc razele împlinirilor noastre.

E.I. Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?

F.C.R. Am un cont de facebook, unde din păcate am atins limita de 5000 de prieteni, dar știu că există opțiunea de umărire. 

Aici distribui și postez articole care mi se par de folos și care ne ajută să ne înțelegem mai bine pe noi înșine și să evoluăm.

Pe canalul de youtube am câteva clipuri și periodic voi adăuga altele noi, realizate pe baza textelor și eseurilor scrise de mine.

Pot fi contactată la adresa de email : corina.farago@gmail.com .

Deocamdată doar acestea sunt locurile unde mi se poate urmări activitatea. În timp, vor apărea și altele.

Cartea poate fi comandată prin telefon, la numărul 0722/216508, printr-un email la adresa office@sitech.ro sau online de pe librariaonline.rocarti-bune.ro și librarie.net, specificând datele de contact și de livrare. Cu această ocazie îi mulțumesc domnului Popa Aurel, de la Editura Sitech pentru colaborare și pentru condițiile excepționale de editare și tipărire a cărții.

Vă mulțumesc!

Emanuela Istrate
Autor: Emanuela Istrate
Emanuela e 👑 Super Erou Booknation.ro
Redactor de 1232 zile pe Booknation.ro
toate articolele scrise de Emanuela Istrate