Interviu cu Florin Ardelean, autorul cărții „Seducția”

Emanuela Istrate: Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască ne poți spune câteva lucruri despre tine?

Florin Ardelean: Am 58 de ani, locuiesc în Oradea, am doi băieţi (24, respectiv 17 ani), predau jurnalism (teoria mass-media, istoria presei româneşti, jurnalism cultural) la Universitatea din Oradea, dar în acelaşi timp sunt custodele Muzeului Memorial „Iosif Vulcan”, din aceeaşi urbe. Am terminat (1982) Facultatea de filosofie-istorie a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj, am lucrat mulţi ani în redacţii de presă scrisă (redactor al revistei „Familia” – 1990-2001; redactor-şef cotidianul „Vest” din Oradea), iar aproape 9 ani am fost redactor-şef al TVS Oradea (post local de televiziune).

E.I. Care a fost momentul în care scrisul a apărut în viața ta?

F.A. Destul de timpuriu şi, ca să spun aşa, aproape subversiv. În clasa a II-a, doamna învăţătoare a ţinut să citească o compunere a mea în faţa clasei. A fost prima „ieşire la rampă”. Ulterior, fiind elev la Timişoara (12973-1977), am frecventat cenaclul literar „Orizont”, trimiţând redacţiei, uneori, poeme. Cel mai mare succes a fost faptul că mi s-a răspuns la poşta redacţiei, creaţiile fiind semnate „Alter ego”. Cu adevărat, am însemnat ceva prin ceea ce am scris abia în anul I de facultate, la Cluj, când, invitat fiind de profesorul Andrei Marga, am intrat în redacţia revistei „Napoca universitară”. Aici am activat aproape patru ani de zile, scriind reportaj, ştiri pentru săptămânalul „Viaţa studenţească”, dar şi proză. Această ucenicie jurnalistică şi literară mi-a fost de mare folos după 1990.

E.I. Cum s-a născut cartea „Seducția”?

F.A. „Seducţia. Voluptate, cruzime şi amăgire” s-a născut după o gestaţie extrem de lungă, fiind produsul de concepţie al cărţilor de filosofie şi literatură citite, de când am desluşit buchiile şi până astăzi, pe de o parte, iar pe de alta, al experienţelor mele de viaţă. Momentul precis, gestul care a declanşat dorinţa de-a scrie cartea a fost cursul pe care l-am ţinut în urmă cu mai mulţi ani în faţa studenţilor de la jurnalism, anul III, intitulat „Iubirea ca neatingere”. Ulterior, în baza unor lecturi deja fin orientate, am reuşit să construiesc (sper!) o sintaxă a seducţiei, mai degrabă decât o morfologie, atent la modalităţile prin care minciuna, manipularea, ura, ideologia, dragostea şi iubirea se revendică de la un „cod genetic” a cărei secvenţă constitutivă este seducţia.

E.I. Citești mult și dacă da, cine sunt autorii tai preferați?

Ești autor și ai nevoie de promovare? Descoperă serviciile de promovare pentru autori disponibile pe Booknation.ro

Da, am citit şi citesc, poate cea mai mare cantitate de timp o aloc lecturilor: literatură, filosofie, eseu. Lista autorilor preferaţi este lungă. Cel ce citeşte „Seducţia” o poate afla foarte lesne. Pentru că mă ispitiţi la un top, cu riscul să reduc nepermis de mult lista şi să compromit prin trădare ceea ce mi-a dat consistenţă spirituală, livrez câteva nume: Marcel Proust, William Faulkner, Henry Miller, Albert Camus, Philip Roth, Amos Oz, J-K. Huysmans, Varlam Şalamov, iar dintre filosofi – Noica, Platon, Nietzsche, Kierkegaard.

E.I. Care este cel mai important lucru la o carte, în opinia ta?

F.A. Spiritul ce-i dă sens. Acea idee fondatoare, gândul în urma căruia ceva virtual, fără consistenţă şi realitate obiectuală, prinde fiinţă. Fireşte, sunt importante şi stilul, compoziţia, magia personajelor, dar esenţial este acel prealabil al operei, anume ceva-ul ce scoate din abisul nimicului şi din topologia aparentului un fapt ce devine izvor de consecinţe pentru destinul nostru, individual şi colectiv.

E.I. Care a fost unul dintre cele mai surprinzătoare lucruri pe care le-ai învățat atunci când ai scris cartea „Seducția”?

F.A. Faptul că seducţia ţine, eminamente, de Diavol, că ea este cel puţin la fel de importantă pentru omenire, ca fenomen existenţial cu inserţie în nebulozităţile cosmosului, ca Big bang-ul. Seducţia este ingredientul în lipsa căruia nu este posibilă nicio morală şi, pe cale de consecinţă, nicio lume.

E.I. Ce îți place să faci când nu scrii?

F.A. Să ascult muzică – jazz, mult, mult jazz, dar şi Mozart, Bach, Rahmaninov, Chopin. Din sport prefer Formula 1 şi ciclismul. Îmi place să înot ori de câte ori am ocazia, să mă plimb şi să gătesc. Dar cel mai mult îmi place să citesc.

E.I. Îți mai imaginezi viața fără scris?

F.A. Da, dar numai ca eşec asumat, ca interdicţie din cauze punitive.

E.I. Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?

F.A. La modul frivol, o „întâlnire” cu mine e posibilă pe facebook. Romanele mele – „Folie à trois” I şi II – pot fi achiziţionate numai prin comenzi la Editura Trei sau prin apelul la comerţul cu carte, pe internet. Cărţile de proză scurtă – „Schiţe erotice” şi „Povestiri de duminica” – au tirajul epuizat, dar mă gândesc la o posibilă reeditare (prin revedere şi adăugire).

E.I. Câteva cuvinte pentru cititorii GoodRead.ro?

F.A. Mă bucur imens pentru faptul că există iniţiative şi proiecte culturale, într-o perioadă şi într-o ţară în care bunurile simbolice sunt cenuşărese ce au renunţat demult să mai aştepte un prinţ cu un papuc de încercare. GoodRead.ro pare a fi, ce fericire!, un temerar plecat în căutarea prinţului evacuat din lumea reală într-o ficţiune improbabilă.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.