Ești autor și ai nevoie de promovare? Descoperă serviciile de promovare pentru autori oferite de Booknation.ro

Booknation: Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască, ne poți spune câteva lucruri despre tine?
Floroaia Mihai: M-am născut la 22 septembrie 1974, la Piatra-Neamț, județul Neamț. Sunt licențiat al Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iași, Facultatea de Teologie Ortodoxă, promoția 1997. În anul 1999 am absolvit cursurile de studii aprofundate, specializarea Teologie istorică din cadrul aceleiași facultăți. Am obținut doctoratul în Teologie (2010), cu distincția Magna cum Laude, la Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, sub îndrumarea pr. prof. univ. dr. Ioan Vasile Leb, având temă de cercetare Inchiziția între mit și realitate.

Am urmat 3 stagii de cercetare doctorală în cadrul Université Catholique de Louvain-la-Neuve (Belgia, 2007 și 2009) și la Universitatea Miséricorde de Fribourg (Elveţia, 2010), precum și două stagii de cercetare postdoctorală la Institut de Recherche Religions, Spiritualités, Cultures, Sociétés al Universității din Louvain-la-Neuve (2011, 2012). În perioada septembrie 2011-februarie 2013 am urmat stagiul de cercetare postdoctorală Identitate etnică şi confesională în Transilvania habsburgică, la Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca.

În prezent sunt profesor titular la Colegiul Tehnologic „Spiru Haret” Piatra-Neamț şi director al Școlii Postliceale Sanitare Piatra-Neamț. Am fost inspector școlar pentru învățământul particular și alternative educaționale, management – evaluare instituțională și monitorizarea implementării curriculumului descentralizat în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Neamț (perioada 2007- 2012) și inspector școlar general adjunct în cadrul aceleiași instituții (2015).

Am publicat: Inchiziția între mit și realitate, Editura Presa Universitară Clujeană, Cluj-Napoca, 2016, Inchiziția în Europa, Editura Crigarux, Piatra-Neamț, 2001 și Rolul metodei didactice în învățământul religios, Editura Alfa, Piatra-Neamț, 2004, la care se adaugă diverse studii și articole de specialitate.
Sunt membru al colectivului de redacție ai revistei Apostolul (revista cadrelor didactice din județul Neamț) și membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România.

Pasiuni: lectura, studiul individual, cercetarea documentelor în arhive, vizionarea de filme, călătoriile.

B.N.: Ce ne poți spune despre cartea / ultima carte pe care ai scris-o?
F.M.: Lucrarea de față (Inchiziția între mit și realitate, Editura Presa Universitară Clujeană, Cluj-Napoca, 2016) umple un gol în literatura românească de specialitate și constituie aprofundarea cercetării sale din perioada doctorală desfășurată la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca (2002-2010), interval în care a avut posibilitatea de a de a face studii și la două vestite universități apusene: cea de la Fribourg (Elveția) şi cea din Louvain-la-Neuve (Belgia), unde a aflat documente de mare importanță pentru subiectul în cauză.

După cum însuși mărturisește în Introducere, autorul a fost atras de tema aceasta deoarece Inchiziția „este un subiect impresionant, controversat şi interpretat într-o varietate de forme atât din punct de vedere istoric cât şi teologic. Alegerea temei a fost motivată şi de faptul că, în toate cursurile, manualele, volumele de Istorie Bisericească Universală, acest subiect este prezentat sumar şi de cele mai multe ori cu un mare grad de subiectivitate”. În aceste condiții, apariția unei astfel de lucrări umple un gol deosebit în literatura noastră de specialitate.

Structurată în opt capitole, lucrarea prezintă, pe lângă contextul istorico-politic și religios în care a apărut fenomenul inchizitorial, modul de organizare și funcționare al Inchiziției și evoluția acesteia în țări europene precum Franța, Italia, Spania, spațiul german, la care se adaugă state din America Latină (Mexic, Peru, Venezuela), unde băștinașii precolumbieni păgâni trebuiau convertiți la creștinism. Acestor analize se adaugă adevărate studii de caz ale unor procese celebre din Franța (Procesul Templierilor şi al Ioanei d’Arc), din Italia (Giordano Bruno, Galileo Galilei şi Thomasso Campanella), iar pentru Spania, autorul a insistat asupra personalității cunoscutului inchizitor Thomas de Torquemada, dar şi asupra unor teologi care au căzut victime aceleiași Inchiziții: Sfânta Tereza de Avila şi Sfântul Ioan al Crucii. În ultimul capitol este prezentată o evaluare a fenomenului inchizitorial, mai exact ecourile avute de acesta în perioadele modernă și contemporană.

Începută în secolul al XII-lea și instituționalizată în secolul următor, Inchiziția și-a accentuat activitatea pe parcursul secolelor XIV-XVI, o aprigă prigoană înregistrându-se împotriva vrăjitoriei. Chiar dacă Inchiziția s-a condus după principii generale unice, aplicarea acestora a suferit influența locală, realitate bine conturată de către autor.

Cercetând etapele Inchiziției, Dl. Floroaia menționează faptul că „prin țelurile urmărite şi prin mijloacele utilizate, ea a cunoscut de-a lungul timpului trei forme principale, cu structuri şi caracteristici specifice: Inchiziția medievală, Inchiziția spaniolă şi Inchiziția romană”. De-a lungul timpului, ea va pricinui o mulțime de jertfe până când Napoleon va aboli tribunalele inchizitoriale şi Sfântul Oficiu, la 2 iulie 1809, pentru a dispărea după anul 1834. Așadar, această instituție a avut o viață lungă, cu rezultate dintre cele mai contradictorii.

Lucrarea de față se prezintă ca un tot unitar bine închegat, cu o argumentare clară, logică şi coerentă, punctând, acolo unde era necesar, chestiunile specifice fiecărui stat în parte, fapt ce reliefează un cercetător deja format și de mare viitor.

(extras din prefața cărții, pr. prof. univ. dr. Ioan Vasile LEB)

B.N.: Scrisul pentru tine este o activitate care te solicită sau te energizează?
F.M.: Nefiind un “scriitor de ocazie”, atât timp cât mă dedic studiului și cercetării, scrisul mă și solicită, mă provoacă și, nu în ultimul rând mă energizează, oferindu-mi tăria de a duce la bun sfârșit ceea ce îmi propun. Punând suflet în tot ceea ce scriu, drept urmare studiilor și cercetărilor în domeniile teologiei, istoriei, filosofiei, educației și managementului educațional, am satisfacția lucrului bine realizat, concretizat în articole, studii și lucrări de specialitate.

B.N.: Cum faci față blocajelor de scris?
F.M.: Axându-mă cel mai mult pe cercetare, nu prea întâmpin astfel de blocaje, acestea fiind întâlnite, de cele mai multe ori, în cazul scrierilor de ficțiune, romanelor etc.
Scrisul reprezintă o plăcere, un mod plăcut de a îmbina fructuos rezultatele studiilor/cercetării cu modul de a petrece timpul și cu posibilitatea de a răspunde multor întrebări din partea posibililor cititori.

B.N.: Respecți anumite tendințe sau dorești să adopți un stil original, propriu?
F.M.: Adopt un stil propriu, însă, după cum subliniam mai sus, fiind lucrări de cercetare, trebuie respectate rigorile științifice ale unor astfel de studii/articole/lucrări. Adevărul istoric trebuie expus pe baza documentelor, teoriilor științifice demonstrate și, nu în ultimul rând, adaptat cititorului pentru a înțelege cât mai bine mesajul/conținutul transmis.

B.N.: Ce autori te-au inspirat și ți-au conturat scriitura?
F.M.: Fiind o lucrare științifică, nu pot afirma că am fost influențat în mod deosebit de anumiți autori, însă apar amprente, chiar involuntar, ale unor autori și cercetători ai fenomenului inchizitorial precum: Henry Charles Lea, Bartolomé Benassar, Toby Green, Jakob Sprenger, Natale Benazzi etc.

B.N.: Câte ore pe zi acorzi scrisului?
F.M.: Depinde. In afara programului de lucru la școală, program ce este destul de încărcat, cel puțin 1-2 ore le aloc scrisului. Sâmbăta, numărul acestor ore crește, în funcție de necesități, ajungând și până la 5-6 ore.

B.N.: Care scena din carte a fost cel mai greu/solicitant de scris?
F.M.: Fiind un subiect destul de controversat, pe baza căruia s-a scris destul de mult, întregul conținut a constituit o adevărată provocare prin modul de a-l reda cititorilor, atât specialiștilor, cât și celor mai puțin inițiați în domeniu. Cred că subiectul referitor la Inchiziția în Spania a reprezentat punctul cel mai solicitant prin modul în care l-am abordat în prezenta lucrare.

B.N.: Ai prieteni buni în cercul de autori pe care îl frecventezi?
F.M.: Da. Majoritatea sunt oameni de litere, scriitori recunoscuți pe plan regional și național. Aici participă și teologi, istorici etc.

B.N.: Știm din statistici că românii citesc puțin. Cine și cum ar putea schimba asta?
F.M.: Din nefericire, este o constatare pe care o observăm cu toții pe zi ce trece. Poate că dacă, am ieși în întâmpinarea publicului larg cu lucrări de calitate pe marginea unor subiecte ce reprezintă interesul acestuia, situația s-ar îmbunătăți cât de cât în privința lecturii.

B.N.: Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?
F.M.: Cartea poate fi achiziționată de la majoritatea librăriilor din țară. În cazul în care aceasta nu mai este disponibilă, poate fi achiziționată de la Librăria Universității “Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca (https://libraria.ubbcluj.ro/produs/inchizitia-intre-mit-si-realitate/) sau contactați autorul la adresa de e-mail: floroaiamihai@yahoo.com

B.N.: Câteva cuvinte de final pentru cititorii Booknation.ro?
F.M.: În primul rând aș dori să-i felicit pentru interesul pe care îl manifestă față de tot ceea ce apare nou în materie de lectură. Totodată, consider că fiecare poate contribui, prin propria-i experiență la îmbunătățirea activității cititorilor prin recomandările, prezentările, recenziile pe care le realizează privind aparițiile editoriale.

CAUTĂ CĂRȚILE SCRISE DE FLOROAIA MIHAI ÎN LIBRĂRIA TA PREFERATĂ:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!