Ești autor și ai nevoie de promovare? Descoperă serviciile de promovare pentru autori oferite de Booknation.ro

Emanuela Istrate: Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască ne poți spune câteva lucruri despre tine?

Galasiu Liviu: Bancher, “poet” și în curând tată.

Sibian cu buletin de Timișoara. Economist de profesie, absolvent al Specializării Finanțe Bănci, FEAA (pe atunci ISE), UVT.

Oscilez între a fi taur sau geamăn. Alături chiar am o balanță pentru echilibru, minunata mea soție căreia îi este dedicat de altfel volumul de poeme.

 

E.I. Cum a apărut pasiunea pentru scris în viața ta?

G.L. Încă din liceu, Colegiul Național Gh. Lazăr Sibiu, am dezvoltat pasiunea pentru scris, participând la concursuri naționale de creație literară; astfel că volumul Cutia de Rezonanță este o culegere a gândurilor din acea vreme, până în prezent; debutul literar la 33 ani fiind un vis împlinit. Astăzi aș putea afirma că momentul de declic și încredere a fost participarea la Festivalul de Artă pentru liceeni – 2002 Licart unde în juriu au fost: Adrian Păunescu și George Țărnea, iar poemul meu, premiat cu locul II a fost recitat, la festivitatea de premiere, de către Florian Pitiș, alături de celelalte două poeme care au ocupat podiumul.

 

E.I. Cât de importantă este cercetarea pentru tine atunci când scrii o carte?

G.L. Esențială! Consider că poemele mele s-au născut din majoritatea experiențelor, inclusiv cele pe care le-aș numi livrești. Citind am învățat să înșir versuri și gânduri și poate mi-am format, pe parcurs, un stil. “De multe ori poezia se face din poezie”.

Acum lucrez la ceea ce-mi place să cred că va deveni un roman de “istorie/realitate” ficțională și contrafactuală și mă documentez și caut informații și date. De o perioadă considerabilă de timp.

 

E.I. Care a fost prima carte pe care ai citit-o?

G.L. Prima în toată existența mea: greu de spus! Poate Neghiniță de Barbu Ştefănescu Delavrancea sau Legendele olimpului aparținând lui Alexandru Mitru; se întampla în bucătăria bunicii. Era mai mult o demonstrație a faptului că am deprins “arta/știința” cititului. Asudam de la emoții și efort. Aproape de fiecare dată scrisul era prea mic pentru ochii mei. Opera prea grea, nepotrivită pentru vârsta mea. Așa-mi justificam cuvintele stâlcite și bâlbele, cititul deloc legat și cursiv…

Prima carte pe 2018: Harta oaselor de James Rollins. Îmi plac thrillerele, pe lângă poezie.

 

E.I. Spune-ne despre stilul tău de a scrie, care este diferența între stilul tău și a altor scriitori?

G.L. Ar putea consta într-o poezie ludică, asociativă, inventivă; oarecare suprarealism, absurd, ermetism. Nu cred să mă diferențieze neapărat. Mă poate diferenția în schimb combinația/curiozitatea economist_bancher-“poet”. Mă imaginez excelând cândva la ambele.

 

E.I. Ce alte pasiuni mai ai pe lângă scris?

G.L. Călătoriile și sportul; muzica și filmul. Îmi doresc ca la un moment dat să fac măcar un scurt metraj.

 

E.I. Ai un obicei zilnic de a scrie?

G.L. Aproape zilnic. Înșir câte ceva note și notițe pe telefon și pe agenda de hârtie. Le reiau cu răbdare la sfârșit de săptămână. Scriu, rescriu, transcriu și reciclez ciorne; pe cele care scapă întregi, nevătămate, fără a fi rupte și aruncate .

 

E.I. Cum vezi scrisul, ca pe o pasiune sau ca pe un loc de muncă?

G.L. Cu siguranță ca pe o pasiune. Un loc de petrecut și valorificat timpul după muncă.

 

E.I. Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?

G.L. Mai postez din când în când câte un gând ori poem printre alte lucruri pe care le mai distribui pe pagina mea de facebook Extrase din s(c)oarta și pe pseudoblogurile mele extrasedinscoarta.blogspot.ro și cuprinsdetimisoara.blogspot.ro

Se poate intra în posesia volumului astfel: 1. prin intermediul Librăriei La Două Bufniţe Timișoara; 2. prin comandă, apăsând butonul CUMPĂRĂ al paginii mele de facebook Extrase din s(c)oarta care este de fapt un link către blogul meu https://extrasedinscoarta.blogspot.ro ; aici se regăsesc pașii obținerii acestuia prin poștă, direct de la autor, cu autograf și dedicație ; 3. la o cafea, tot cu autograf și dedicație .

 

E.I. Câteva cuvinte pentru cititorii BookNation.ro?

G.L. Suntem într-adevăr “reflexia cărților pe care le citim”, a experiențelor trăite, amintirilor acumulate, a viselor și visurilor.

Îndemn la poem! Caută-mă printre poezii, altfel!

Vă mulțumesc! Toate gândurile bune!

Emanuela Istrate
Autor: Emanuela Istrate
Emanuela e 👑 Super Erou Booknation.ro
Redactor de 1227 zile pe Booknation.ro
toate articolele scrise de Emanuela Istrate