Ești autor și ai nevoie de promovare? Descoperă serviciile de promovare pentru autori oferite de Booknation.ro

Booknation: Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască, ne poți spune câteva lucruri despre tine?
George G. Asztalos: Sunt unul din scriitorii contemporani mai ciudăței așa dar cu priză la cititori. Ungurul care simte și scrie pe românește, nu pleacă în Unguria lui, șede aici-șa la povești cu noi, umfle-l-ar bucuria șî chiar ne place tăt mai mult cum le zîce, de zâci toolai lele no amu am trăit s-o auz șî pe asta! Am dăruit volumul meu de debut unui cioban, care trecea cu uăile pe unde eu păzeam acareturile unui neamț, pe câmp. Era o carte de poeme și se numea Zoon Poetikon. L-am revăzut pe om, după un an și ceva. Zicea dorm cu ea sub perină să nu mi-o roază cîinii. De două ori am citit-o. Îi tare faină. Când nu beu, citesc poezii!

B.N. Ce ne poți spune despre cartea pe care ai scris-o?
G.G.A. MatAdor e a cincea carte de poeme publicată de mine și, după mine, nu trebuie să scri cum ar vrea cititorul să audă, nici neapărat cum ai vrea tu să auzi, ci să te surprinzi mereu prin ce ai scris și să te compari doar cu tine, cel de ieri, ca să poți fi apreciat de ei și frecventat ca un autor de succes. MatAdor e o carte de poeme de dragoste și omor. Dragostea ne face, dragostea ne omoară și rămâne după ea o ciudă sublimă, ca a copilului care și-a scăpat balonul roșu la cer. Nu mai ești copil dar nu mai ești nici o jucărie, ești doar un om ca toți ceilalți. Unul care totuși a fost acolo, a făcut aia și e gata pentru orice, are lecția învățată și mai ales simțită. Poate să înceapă corrida. Oole!

B.N. Ce reprezintă titlul cărții pentru tine, ca scriitor?
G.G.A. În dragoste trebuie să ai instinct de killer și adorație de înger păzitor. Să iubești ca și când mâine ți se va lua totul, dispari în uitare și o iei de la capăt, renăscut prin minune. Așa luptă și matadorul, nu știe precis dacă o mișcare greșită nu îi va fi fatală, dar adoră să fenteze moartea așa cum însuși Hemingway spunea, citez, ”curajul e grația sub presiune”. Eternele teme ale poeților au fost mereu dragostea și moartea. Dar trebuie un curaj nebun să le abordezi și să le scoți la capăt cu brio, viu și nevătămat. Am fost acolo, am luptat și depun mărturie: e o nebunie dar peste toate, sunt întreg și a meritat!

B.N. Care a fost momentul în care ai știut că trebuie să scrii o carte?
G.G.A. În ce mă privește nu e un moment anume ci o acumulare de momente. În general de ani. Cum văd, îmi trebuiesc cam trei ani să se adune material pentru o nouă carte. Dacă tot e să fie un moment anume, probabil e acela când apare un titlu de carte inspirat, care poate subsuma multe dintre cele adunate în timp. Așa a subsumat ”Liber poezionist”, cartea mea precedentă, aventurile mele profesionale de stranier și poet în Germania. Realitatea e o pepinieră teribilă de tristeți și bucurii. Și, al naibii, că totul e aici și acum!

B.N. Ce te-a inspirat atunci când ai scris această carte?
G.G.A. Faptul că dragostea se termină atât de teribil și omul suferă ani întregi după ea, e profund și inuman de nedrept. Dacă nu putem rămâne prieteni, pentru că e musai să ne caftim cu niște zombi din trecut și care oricum nu mai suntem noi, sunt total străini dacă nu morți, atunci cel puțin să fim oameni să păstrăm memoria frumoasă a ceea ce am iubit și să ne respectăm curajul de-a o lua de la capăt. Cam asta. Plus instinctul meu de killăr, poet, săcui și berbec!

B.N. Cum descrii stilul tău de a scrie?
G.G.A. Criticii mă numesc neoavangardist. Eu tind să cred că am dat o direcție nouă suprarealismului. Acel supra din realism mă deranja. Și am zis să revenim cu picioarele pe libertate, fără să ne separăm. Am și redactat Noul Manifest Infrarealist în acest sens. Trebuie coborât din nou și din nou în stradă și scris despre ce e dincolo. Dincolo de simțuri chiar și nu neapărat dincolo de înțelegere. Ce a vrut să resimțim poetul? Asta e întrebarea. Nu ce a vrut să spună. Nu mai suntem copii în ce privește poezia să nu înțelegem. Discursul poetic e despre resimțire. Scri sau citești și resimți. Și asta subînțelege totul.

B.N. În prezent lucrezi la o nouă carte?
G.G.A. Nu. Așa cum spuneam, acumulez materiale pentru un nou titlu peste cam doi – trei ani. Pentru destindere mai scriu și literatură umoristică, proză scurtă, gen schiță. În prezent, pe lângă poeme scriu și la ”Jurnalul unui paznic la mall”, despre România și balul ei de spital consumist.

B.N. Pe plan literar, unde te vezi peste 5 ani?
G.G.A. În Uniunea Scriitorilor din România. Cine nu are unguri, să-și cumpere!

B.N. Este dificil să creezi personaje de sex opus? Care e cea mai mare provocare legat de asta?
G.G.A. E relativ dificil și include cercetare amănunțită, obiectivitate și spirit de meșter inspirat. Evident cea mai mare provocare e să creezi personajul de sex opus, plus să fie cel negativ. Partea malefică solicită o adecvare în plus a cercetării, la datele deja dificile ale personajului. Adică e femeie, pune-te în pielea ei, da, dar mai e și Muma Pădurii! Ai de viața mea!

B.N. Cu ce editură ai publicat cartea și de ce ai ales-o?
G.G.A. Editura Minela, a doamnei scriitoare și promotor cultural Claudia Minela. Pentru promptitudine, ținută grafică a cărții, promovare și prețuri minime. Poezia se vinde teribil de anevoios dacă nu deloc. Iată de ce editurile stau greoi la capitolul promovare. În timp am ajuns să cred în circulație mai mult ca în vânzare. Ajunge să circuli prin țară nu neapărat să te vândă librăriile. Fac parte din Direcția 9, cea mai tare asociație de poeți contemporani și circulăm prin țară, ținem recitaluri de poezie cu muzică folk, cu public care ne susține și apreciază. Alegem edituri dar și recitaluri. Poetul e acolo și la Troia și la Ithaca. Apare din pământ și pleacă de nebun!

B.N. Ce crezi că lipsește pieței de carte din România?
G.G.A. Cultura e Cenușăreasa eșichierului politic la noi. Fondurile publice fac ce fac și ne tot ocolesc. Editurile mici dar consistente și de valoare nu-și permit să promoveze autorii la marile târguri de carte anuale. Închirierile de standuri au prețuri prohibitive. Scuza celor care nu ajută cu fonduri de stat entități valoroase ale culturii, inclusiv cu reprezentanță internațională, e aceea că fiecare poate atrage fonduri din sponsorizări. Adică dai poetul afară din cetate și când l-ai terminat zici apăi di ce nu s-o dus la cerșit?

B.N. Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?
G.G.A. Am pagină de autor și pagină personală pe Facebook, pe google play, în secțiunea podcast unde mi-am parcat emisiunile de la Radio Vocativ. Și în multe alte locuri găsibile cu un search pe google. Cărțile se pot cumpăra online cele electronice sau de la autor direct, cele pe hârtie, cu dedicație.

B.N. Câteva cuvinte de final pentru cititorii Booknation.ro?
G.G.A. Cititul e o ocupație a tihnei și bunei utilizări a timpului liber. Chiar dacă s-a mutat online excesiv a căpătat anvergură și însăși poezia e citită ca bună conducătoare de sentimente și bucurie. Să fiți citiți iubiți și dăruiți, fiindcă ne trebuiți!

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!