Ești autor și ai nevoie de promovare? Descoperă serviciile de promovare pentru autori oferite de Booknation.ro

Booknation: Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască, ne poți spune câteva lucruri despre tine?
Gligan Mihaela: În 2016 s-a publicat prima mea carte la editura Coresi, o carte cu povești dedicate copiilor. În anul 2019 s-a publicat romanul ,,Rănile orgoliului”, primul roman publicat până în momentul de față, un roman psihologic inspirat din realitate, care tratează efectele divorțului asupra copiilor. Ideea pentru un astfel de roman a pătruns în mintea și în sufletul meu într-una din serile în care, fiind la cămin, am ascultat povestea de viață a colegei de cameră. Aceasta a fost nevoită să îndure divorțul părinților, divorț care a lăsat răni adânci în sufletul ei.

Ultima carte publicată în anul 2020, ”Pe aripi de înger”, prezintă trei povești pentru copii. Cartea a apărut la editura Via din Cluj și, deși am mai scris o carte cu povești, aceasta este prima carte care conține ilustrații atractive, fapt care a dus la o vânzare mult mai bună decât la cartea anterioară. Totodată, colaborez cu Radio Renașterea, unde înregistrez poveștile scrise până acum. Aceste povești sunt difuzate în cadrul rubricii ,,Povestea de duminică, cu Mihaela Gligan”

B.N.: Ce ne mai poți spune despre ultima carte pe care ai scris-o?
G.M.: ”Pe aripi de înger” conține trei povești despre îngeri și se adresează tuturor copiilor, atât celor mici cât și celor care au un suflet de copil. În fiecare poveste am dorit să subliniez un aspect al misiunii îngerului păzitor. Astfel, în prima poveste se ilustrează îndeosebi rolul protector al îngerului, care îl însoțește pe om pe tot parcursul vieții sale. A doua poveste debutează cu imaginea lui Bulgăraș, o pisicuță adorabilă care, însă, este îngrijorată pentru stăpâna ei bolnavă și aduce ,,în atenție problematica grijii față de animale.”

Pentru a descrie ultima poveste, mă voi folosi de cuvintele scrise de Ierom. Maxim Morariu, căruia îi mulțumesc pentru minunata recenzie scrisă la scurt timp de la publicarea cărții: ,,În ultima dintre povestiri, Mihaela Gligan vorbește despre importanța iubirii aproapelui într-un mod util și antrenant. Datorită sensibilității cu care este scrisă și a mesajului pe care îl transmite, cu puternice reverberații morale, lucrarea de față se constituie într-un text aparte, ce se cuvine semnalat și își va regăsi cu siguranță locul în bibliotecile și inimile tinerilor cititori, pe care-i va învăța lucruri utile în legătură cu îngerul lor păzitor.”

B.N.: Ce sfaturi ai da unui autor la început de drum?
G.M.: L-aș îndemna să aibă răbdare și să creadă în visul lui. Să nu renunțe la primele obstacole care îi apar în cale și să persevereze căci, în cele din urmă, munca sa va da roade.

B.N.: Ce părere ai despre “book tours” și ți-ar plăcea ca acest concept să fie mai prezent pe piața de carte din România?
G.M.: ”Book tours” reprezintă una dintre cele mai frumoase și mai benefice oportunități care îl ajută pe scriitor să devină cunoscut. Un astfel de concept ar evidenția mai mult scriitorii români, pentru că sunt mulți scriitori. Și mulți sunt buni, dar necunoscuți.

B.N.: Ești implicat în procesul de editare a cărții?
G.M.: Da. M-am ocupat de corectarea textului și am colaborat cu ilustratoarea.

B.N.: Cu ce alt gen literar ai vrea să cochetezi?
G.M.: Hm… genul dramatic. Am cochetat, la un moment dat, cu acest gând. În urmă cu câțiva ani am fost voluntară în tabere pentru copii, iar mie mi-a revenit atelierul de teatru. Cea mai mare bucurie a fost atunci când am putut realiza scenete pornind de la poveștile scrise de mine și când am văzut cât de implicați și încântați au fost micii actori.

B.N.: Citești toate recenziile pe care le primești, indiferent dacă sunt bune sau rele?
G.M.: Consider că sunt recenzii bune, cele care te ajută să crești și răutăți. Cele din urmă nu se fundamentează pe niciun argument și jignesc, de obicei, munca scriitorului sau pe scriitorul însuși. Acestea nu au nicio valoare sau nu ar trebui să aibă pentru niciun om (nu doar pentru scriitori) căci, dacă le dai atenție, te alegi cu tulburare, neîncredere în tine și chiar depresie. Și toate acestea pentru ce? Nu se merită să-ți pierzi liniștea sufletească pentru astfel de cuvinte răutăcioase.

Referitor la recenziile bune, cele care te ajută să crești, am primit de-a lungul timpului și sunt recunoscătoare celor care mi-au arătat părțile bune dar și părțile pe care le pot îmbunătăți la mine, ca și scriitoare.

B.N.: Consideri că un autor trebuie să fie un exemplu pentru cititorii săi?
G.M.: Da, pentru că un scriitor îi influențează pe cititorii lui. Ca scriitor, nu știi când scrierile tale schimbă un suflet….și îl pot schimba în bine sau, dimpotrivă, în rău. Cred că fiecare scriitor devine răspunzător pentru cititorii lui.

B.N.: Ai anumite superstiții atunci când lucrezi la o carte?
G.M.: Nu cred în superstiții. Cred în momentele prielnice, de inspirație.

B.N.: Știm din statistici că românii citesc puțin. Cine și cum ar putea schimba asta?
G.M.: Nu toți românii citesc puțin. Întotdeauna vor exista oameni pasionați de lectură, care vor dori să citească și cărți proaspăt apărute. Consider că problema e în altă parte, în lipsa de promovare a scriitorilor. Am cunoscut greutățile pe care un scriitor necunoscut le are de înfruntat. M-am lovit de refuzul unor edituri care nu doresc să investească în autori necunoscuți. Oarecum înțeleg această reținere dar, totodată, trebuie să începi de undeva. Iar atunci când o editură are încredere în munca ta este una dintre cele mai mari bucurii pe care le poate trăi un scriitor.

B.N.: Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?
G.M.: Activitatea mea poate fi urmărită îndeosebi pe pagina de facebook Gândurile Mihaelei. Cărțile pot fi cumpărate din librăriile online (libris, Librăria Delfin, Sophia, Amazon, etc) sau de la mine, prin trimiterea unui mesaj în privat.

B.N.: Câteva cuvinte de final pentru cititorii Booknation.ro?
G.M.: Nu încetați să visați și să credeți în visele voastre. Citiți, iubiți, zâmbiți, bucurați-vă de viață, chiar dacă viața este adesea dificilă. Bucurați-vă de fiecare clipă, căci clipa trece îndată și se transformă în amintire.

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022