Ești autor și ai nevoie de promovare? Descoperă serviciile de promovare pentru autori oferite de Booknation.ro

E.I. Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască ne poți spune câteva lucruri despre tine?

I.R.B. Câteva lucruri despre mine? Îmi e foarte greu să vorbesc despre mine acum, la vârsta asta. știu că e important ca oamenii să te cunoască, dar aș vrea să mă cunoască mai mult prin intermediul a ceea ce scriu. Aș putea totuși s-o descriu pe Raluca, cea de-acum 10 ani, atunci când am scris prima mea poveste, singura pe care am dus-o de la A la Z, Rose Nort. 

Raluca de-acum 10 ani era o fire foarte visătoare, optimistă și decisă să facă ce ii place cel mai mult în viață. Mă bucur de faptul că partea cu scrisul s-a concretizat cât de cât și am reușit să îmi tipăresc prima carte. 

Azi, la onorabila vârsta de doar 30 ani, mâine-poimâine 31, încerc să mă agăț de cea de-acum 10 ani, să țin pasul cu ea și să n-o dezamăgesc. Glumesc. Acum sunt cu totul alta decât atunci, am crescut, 10 ani înseamnă mult în viața unui om, chiar dacă pot închide ochii și să mă trezesc acum peste încă 10, pentru că trec al naibii de repede, timpul ăsta e menit să te facă să te maturizezi, fie că vrei, fie că nu vrei. Am o familie, am un job. Timp, în schimb, nu mai am atât de mult pe cât aveam atunci și pe cât mi-aș dori acum. Eram mult mai liberă, ceea ce e normal, ținând cont de faptul că mergeam doar la facultate și atât. Timpul liber mi-a permis sa scriu…dar azi, timpul liber nu-mi prea mai permite doar să scriu. Dar, încet-încet…

E.I. Care a fost momentul în care scrisul a apărut în viața ta?

I.R.B.  Scrisul, ăăă, a apărut în viața mea încă de la începutul școlii, încă din clasele primare. De ce zic asta? Pentru că eram atât de încântată de pozele din abecedar încât, așa cum e scris și în prefața cărții Rose Nort, îmi plăcea la nebunie să compun povești pe firul imaginilor. Și da, mă bucuram maxim atunci când venea mama mea acasă, mândră tare, și-mi spunea cum mă lăudase doamna învățătoare la ședințe/întâlniri, etc. .

Ulterior, când am mai crescut, scriam tot felul de povestioare, am un caiet studențesc jerpelit sărăcuțul, unde am început o poveste și nu am mai terminat-o, cu tot felul de personaje, adică…le țineam bine contul, rolul și firul povestirii.

În timpul facultății însă am scris Rose Nort. Atunci a fost cu totul altceva. Încercam sa fiu auto-didactă și să învăț să scriu un scenariu. Am învățat, am căutat tot felul de scenarii. Am citit scenariul de la Matrix, Twilight, mai multe, astfel încat să-mi dau seama tehnica și tot ce trebuie trecut într-un scenariu. 

E.I. Cum s-a născut cartea  „Rose Nort” ?

I.R.B.  Cum spuneam, s-a născut pur si simplu dintr-o dorință de a învăța să scriu scenarii. Am scris-o așa, tehnic vorbind. Am participat cu ea la un concurs de genul, dar nu am reușit să câștig. Defectul meu este că atunci când vreau ceva, și-mi doresc foarte tare, și mă entuziasmez, am impresia că sigur mi se va întâmpla. Eram atât de sigură că voi câștiga. Dar…universul nu a fost de partea mea, chiar dacă se zice că atunci când îți dorești atât de tare un lucru, el lucrează împreună cu tine și ți se va îndeplini, ei bine nu, nu merge chiar așa. Nu e o atitudine greșită, în schimb poți fi ușor dezamăgit atunci când realizezi că nu iese ca tine. Dar până la urmă, d-asta îți setezi țeluri sau aspiri la un vis, tocmai ca să ai pentru ce merge mai departe, pentru ce spera, pentru ce muncii. 

Am tradus scenariul și în engleză, pentru a avea cât mai multe șanse, să-l trimit mai peste tot, dar e o industrie destul de greu de abordat, nu prea ești băgat în seamă.

Și-atunci am hotărât să modific tot, să o rescriu ca și o poveste. Am așa un drag de bucătăria de-acasă de la părinți. Acolo, seară de seară, c-un ceai sau cu ceva dulce, dacă aveam…scriam pe caiețel Rose Nort, povestea!

E.I. Cum vezi scrisul, ca pe o pasiune sau ca pe un loc de muncă?

I.R.B. Pfiu. Ca pe o mare pasiune. Nu am cum să-l văd ca pe un loc de muncă. Atunci când scriu și-mi curg ideile, e ceva ce nu poți descrie în cuvinte, e un sentiment foarte frumos, de adrenalina chiar. Îți dă senzația aia de libertate, de faptul că tu deții controlul a tot ce vrei să se întâmple, să ștergi și s-o iei de la cap, sau să faci orice-ți trece prin “degete”, ca să zic așa . În viața de zi cu zi nu ai privilegiul ăsta, nu tu deții controlul, orice decizie pe care-o iei, clar schimbă cursul vieții fără ca ulterior să poți da “ștergere”.

În schimb, mi-ar plăcea să găsesc o combinație între ele, între pasiune și muncă. Cum ar fi ca pasiunea ta să fie și locul de unde, până la urma urmei, îți câștigi și existența, pentru că fiecare avem nevoie de asta! Este de fapt, the dream I dreamed. Și fiecăruia dintre noi cred că i-ar plăcea asta, să combine munca cu pasiunea, pasiunea cu munca și tot așa! Să nu fie două căi diferite, dar de care ești dependent în egală măsură. Să te duci pe-o singură cale și aia să fie calea ta.

E.I. Care este filmul tău preferat bazat pe o carte?

I.R.B. “Jurnalul”, ca și poveste de dragoste. Dar nu e singurul exemplu și nu pot alege doar unul. Mai e seria “Stăpânul Inelelor”. Chiar mă emoționează. Genul ăsta de filme îmi plac, genul ăsta de cărți îmi plac.

E.I. Cum crezi ca stilul tău de scrie s-a schimbat de-a lungul anilor?

I.R.B.  Hm, s-a schimbat clar! Nu am o experiență prea mare, dar de câte ori citesc cartea Rose Nort, de atâtea ori aș schimba câte ceva, de atâtea ori aș adăuga ceva, etc. și ținând cont c-a fost scrisă acum 10 ani, tocmai d-asta se întâmplă asta. Partea a doua a cărții va fi cu siguranță diferită față de prima din punctul ăsta de vedere și asta doar pentru că au trecut anii ăștia peste mine și s-a acumulat experiență de viață. Altfel scriu, altfel gândesc, altfel văd și altfel îmi imaginez lucrurile.

E.I. Pe plan literar unde te vezi peste 5 ani?

I.R.B. Pe plan literar vreau să…să mă văd departe. Și cum spuneam mai sus, dacă vreau, fac tot posibilul să ajung acolo. Să mă dezvolt în așa fel încât să pot ajunge acolo. Peste 5 ani aș vrea să pot spune că acum 5 ani mi-am dorit asta și mi s-a întâmplat. Peste 5 ani vreau să spun că: uite, am scris tot ce mi-am propus să scriu și chiar mai mult, mi-am depășit barierele literare. N-am mai scris doar ficțiune… .

E.I. Participi la evenimente literare? 

I.R.B. Nu am mai participat până acum și sunt foarte entuziasmată numai la gândul că de-acum încolo nu voi mai rata niciunul, atunci când timpul îmi permite, voi fi prezentă acolo. Am fost pentru prima dată anul acesta la Brașov, la Festivalul de Carte și Muzică, și a fost ceva ce nu am mai trăit niciodată. O experiență cu adevărat unică. Cu-atât mai mult pentru că am avut ocazia să-i cunosc pe cei care mi-au oferit încredere și sprijin.

E.I. Câteva cuvinte pentru cititorii BookNation.ro?

I.R.B.  Mi-ar plăcea ca toți cititorii BookNation să aibă parte numai de șanse în viață. Îmi place foarte mult să urez asta, pe lângă clasicul “sănătate”. Așa că, sper, cititorilor, să aveți parte în viață de șanse, pe care să le prindeți din zbor și de care să nici nu vă dați seama c-ați făcut asta. Pur și simplu să vă treziți deodată împliniți. Știu că e foarte greu în realitate, și poate că ficțiunea își spune cuvântul, dar…șansele sunt, doar că le vedem sau nu. Asta face diferența între noi, oamenii. Unii știm, alții nu știm. 

E.I. Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?

I.R.B. De curând mi-am făcut pagina de Facebook, la îndemnul unei persoane foarte dragi. Acolo am inițiat deja și câteva concursuri, care și-au găsit deja câștigătorii. Mai este unul în plin proces, până pe data de 5.10.2019, ceea ce înseamnă foarte puțin, iar altul până pe 17.12.2019, așa că, cititorii BookNation interesați pot intra pe pagina Barbu Ionela Raluca și vor vedea despre ce este vorba. Acolo vor vedea mai multe detalii.

În rest, cartea poate fi găsită atât pe site-ul Libris.ro cât și pe cele ale partenerilor lor.