Booknation: Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască, ne poți spune câteva lucruri despre tine?
Irina Maria Tracy. Prea puțin. Irina Maria Tracy, scriitoare. Așa mai merge! Am terminat facultatea de journalism pentru că voiam să scriu. Am terminat facultatea de Științe Politice pentru că voiam să înțeleg sistemul care ne conduce…nu oamenii. Sistemul. Am lucrat și încă mai am colaborări ca jurnalistă dar de profesie….scriu, nu „jurnălesc”.

Am și doi copii…unul cu blană, unul fără. Cel fără blană are doi anișori si cel cu blană are șapte. Blănosul e de fapt o blănoasă de beagle si neblănosul este un Leu după cum zic constelațiile. Ca și mine.

Public mai mult în state și în UK dar nu din snobism, ci din simplul motiv că mă simt mai bine înțeleasă în engleză, chiar dacă îmi iubesc limba maternă extrem. Dar am publicat și o carte în România: Răspunsul Întunericului.

Nu am uitat să declar că am 33 de ani. Dar nu mă identific cu numerele foarte bine. Nici cu valorile cântarului nu sunt prietenă.

B.N.: Ce ne poți spune despre cartea / ultima carte pe care ai scris-o?
I.M.T: Mi s-ar părea mai adecvat să vă spun despre Răspunsul Întunericului…care este în română și pe care o puteți găsi pe toate site-urile și în unele librării. Dar nu este ultima carte publicată. Ultima este Leo 18. Ește bazată pe o poveste adevărată… a mea, din anul 2017 și un pic din 2018. Vedeți voi, în anul ăla am pierdut o sarcină destul de avansată, am făcut un AVC și am născut un copilaș la doar 6 luni de sarcină. Da, știu că faceți calculul cum de toate astea s-au întâmplat într-un an… de fapt, vreo 8 luni. Am vrut să ajut și alte femei care pot trece prin asta, și au nevoie să își ia puterea de undeva. Nu știu dacă am reușit.

B.N.: Ce lucruri te inspiră și te fac mai creativ?
I.M.T: Viața. chiar și atunci când PARE că nu se întâmplă nimic… de fapt, se întâmplă. Viața m-a învățat tot spectrul de emoții și toată paleta de sentimente. Viața este cel mai aspru professor și cea mai intensă sursă de inspirație în tot ce fac. Și nu neapărat viața mea, dar și viața altora.

B.N.: Având în vedere experiența ta, ce lucruri dorești să schimbi în ceea ce privește stilul tău?
I.M.T: Nu am un stil. Știu că pare neprofesionist dar nu am. Și asta pentru că nu am vrut să am. Cred că trebuie să evoluăm și să ne trăim creativitatea în cel mai liber mod posibil. Și încadrarea într-un stil e ca închiderea într-o cutie cu o etichetă pe ea. Așa că nu cred că vreau să schimb nimic … vreau însă, să descopăr părți din mine pe care să le ofer cititorilor în tot ce reușesc să public.

B.N.: Care este genul de carte preferat?
I.M.T: Îmi plac foarte mult cărțile de sci-fi dar și dramele și uneori și o comedie merge. Cum spuneam și despre stil… citesc ce simt și ce mă captivează. Și de multe ori se întâmplă să citesc mai multe cărți în aceeași perioadă.

B.N.: Ai un citat preferat?
I.M.T: “Doar pentru că judec lucrurile diferit, nu înseamnă că nu judec deloc.” Răspunsul Întunericului… dar ar mai fi și altele folosite acum ca meme-uri prin rețelele de socializare.

B.N.: Poate suna clișeic, dar care este cartea ta preferată?
I.M.T: Idiotul, de Feodor Dostoievski.

B.N.: Câte cărți ai în bibliotecă?
I.M.T: Nu am o bibliotecă, deci zero. Dar am vreo 700 in Kindle reader. Am zis să mai protejez niște copăcei că de tăiat e ușor, dar cu plantatul e mai greu.

B.N.: Știm din statistici că românii citesc puțin. Cine și cum ar putea schimba asta?
I.M.T: Ca toate industriile, cred că și literatura și scriitorii trebuie să se adapteze. Convenționalismul care era cândva, atașat emblemei de scriitor nu mai prinde într-o societate care se află în continuă schimbare. Tinerii evoluează, și noi putem evolua cu ei sau îi putem mustra și trage înapoi la nivelul nostru. Cred că evoluția este necesară în tandem și scriitorii ar trebui să iasă din șabloanele Sadoveniene și să aibă curajul să se exploreze pe ei, înainte de a aștepta să fie citiți.

B.N.: Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?
I.M.T: Sunt foarte activă pe instagram @flapper_girl_writer dar și pe Facebook. Iar cărțile sunt pe Amazon, cele în engleză, și pe toate librariile online, cele în română.

B.N.: Câteva cuvinte de final pentru cititorii Booknation.ro?
I.M.T: Citiți orice! Nu ai nimic de pierdut citind o carte, chiar dacă nu este genul tău, tot vei învăța CEVA.