Ești autor și ai nevoie de promovare? Descoperă serviciile de promovare pentru autori oferite de Booknation.ro

Booknation: Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască, ne poți spune câteva lucruri despre tine?
IRINA RUSU ma numesc si sunt autoarea cărții ”Om in Rai”, titlu fiind o anagrama a cuvântului ROMANIA.
Sunt prof. la Sc. Gim. ,,Ion Creangă” din Bacau, de mai bine de 2 decenii. Sunt un om care pun foarte mare accent pe fapte, prin urmare am sa-mi prezint premiile care ma reprezinta in activitatea mea literara:

Premii literare obținute:

– locul 2 la secţiunea proză şi locul 2 la secţiunea poezie din cadrul CONCURSUL NAŢIONAL DE CREAŢIE LITERARĂ ”Bogdania”, Ed. a III-a Focşani, 2014;
– menţiune la Concursul INTERNAŢIONAL DE PROZĂ SCURTĂ ”ROMÂNIA-CATEDRALA DIN CARPAŢI”, Brezoi, 2014
– premiul special ”Horia Vintilă” la Concursul internaţional de creaţie ”Vis de toamnă”, Ediţia a VIII-a, Urziceni, 2014 și PREMIUL III, la secțiunea proză la ed. din 2015, secțiunea proză mențiune la ,,Festivalul-Concurs Național de Literatură ”Moștenirea Văcăreștilor”, Ed. a XLVIII-a, Târgoviște, 4-5 noiembrie 2016
– Premiul II la Concursul Naţional pentru Tineri şi adulţi România la 100+100, Zalău 1 Decembrie 2018
– PREMIUL III, BACĂU 2018, la Festivalul Concurs Naţional de Creaţie Literară, Avangarda XXII, Uniunea Scriitorilor, filiala Bacău – secţiunea ESEU
– Mențiune, Concursul internaţional de creaţie literară,,Vis de toamnă”, 2019, Ediţia a VIII-a, București, Ediția a VII-a

Apariții în diverse antologii și reviste literare. Totodată am obținut și premii cu elevii mei la concursurile de literatură.

B.N.: Ce ne poți spune despre cartea pe care ai scris-o?
I.R.: Este o carte, care scoate în evidență trăsăturile frumoase ale poporului român. Am lansat-o în ANUL CENTENARULUI, în care am avut onoarea de a fi premiată chiar de Ambasadorul cultural al Convenției ONU de la Geneva, Excelența Sa, George Călin, care mi-a și sponsorizat și cartea.

B.N.: Care a fost momentul în care ai știut că trebuie să scrii o carte?
I.R.: Cochetam de mică, cu literatura. De altfel la toate cele 3 examene de titularizare pe limbă și literatură română am luat mereu peste media 9. Apoi, după nașterea băiatului am avut mai mult timp liber și am început să particip la concursuri. Surprinzător a fost că mereu luam premii. Referitor la carte… am început să scriu într-o perioadă fericită a vieții mele, aceea de a deveni mamă, când toate mi se păreau frumoase și găseam frumosul în tot. Am vrut ca prin scrierea ei românii să se regăsească prin frumusețea lor, a obiceiurilor frumoase pe care le au, a patriei lor ,,ca o gură de rai”. Și chiar mi-a reușit prin feedback-ul primit de la cititorii mei care au privit alt fel România.

B.N.: Cine a avut rolul cel mai importat în cultivarea pasiunii tale pentru lectură și carte?
I.R.: Cred că doamnele mele profesoare de română atât din generală, cât și din liceu. Au pus accent pe creativitate, pe teoria literară, pe critica literară, într-o perioadă în care aproape toți elevii toceau comentarii pe de rost ca să treacă examenul de admitere.

B.N.: Cât de importantă este cercetarea pentru tine atunci când scrii o carte?
I.R.: Foarte importantă este cercetarea, cunoașterea înaintașilor prin scrierile și viețile lor care au stat la baza inspirației lor. A scrie o carte fără a cerceta este ca și cum ai construi o carte fără fundație. Cercetarea stă la baza actului creativ. Fără ea nu există creație, cel puțin din punctul meu de vedere. Acum îmi dau seama de ce am simțit nevoia de a debuta mai târziu. Probabil, în subconștientul meu încă mai cercetam.

B.N.: Crezi că titlul este important pentru impactul cărții?
I.R.: Da, chiar dacă te duce cu gândul în sfera religiei. De altfel, la baza oricărei religii stă credința, iar la baza poporului român și în momentele cruciale ale poporului român a stat credința.

B.N.: Cum descrii stilul tău de a scrie?
I.R.: Stilul meu este unul optimist, pornind de la realitatea frumoasă care stă în noi, care ne înconjoară și care de multe ori suntem orbi la frumosul raiului existenței noastre. Îmi place să descriu locuri frumoase, oameni frumoși, să prezint faptele mărețe ale unor oameni care au cinstit locul, prin existența ființei lor. Îmi place ca prin scrierea mea să-i determin pe oameni să se înfăptuiască, oprind timpul lor pentru ca generațiile viitoare să creeze, unind fețele timpului: trecut, prezent și de ce nu și viitorul. Așa cred că oamenii vor deveni nemuritori.

B.N.: Ce alte pasiuni mai ai pe lângă scris?
I.R.: Călătoriile sunt pasiunea mea. Cu ajutorul lor găsesc oameni frumoși, de poveste, locuri rupte din rai. Nu știu de ce alții se gândesc la Raiul de dincolo, când Raiul este prezent aici? Era o revistă De ce, în care mi se dădea ocazia să scriu despre călătoriile mele, prin Europa, prin țară. Sunt adepta cărților, revistelor, nu a unui blog.

B.N.: Ai obiceiul zilnic de a scrie?
I.R.: Scriu zilnic, mai ales când văd atâtea greșeli, atâta răutate, atâta superficialitate. Încerc să îndrept printr-o vorbă bună, printr-un citat frumos, printr-o urare. Regret că nu-mi dedic mai mult timp liber de a aduna totul în cărți. Am să încerc să contabilizez totul, poate dezvolt o altă mișcare literară, cine știe? Încă sunt fascinată de apariția dadaismului.

B.N.: Ai vreo carte într-atât de bună încât să fi dorit să o fi scris chiar tu?
I.R.: Fiecare mare autor are stilul lui. La fiecare am admirat câte ceva, dar nu m-am regăsit întru totul de a fi scris eu cartea aceea. Îmi plac toate curentele literare: și romantismul, și clasicismul, și realismul, și impresionismul, și parnasianismul, și simbolismul, dar niciunul așa de mult ca să mă identific în el. Așa apare identitatea, cunoscându-i pe alții. Cunoscându-i pe ceilalți te găsești pe tine.

B.N.: Cu ce editură ai publicat cartea și de ce ai ales-o?
I.R.: Cartea am publicat-o cu Ro.cart. Culmea, ea m-a ales pe mine. Excelenței Sale, George Călin, i-a plăcut manuscrisul meu. Înainte, participasem la concursuri realizate prin Societatea Apollon și luasem premii, fără a ne cunoaștem. Cred că a prins și că urma ANUL CENTENARULUI, cine știe?

B.N.: Ce crezi că lipsește pieței de carte din România?
I.R.: Un agent de promovare. Când citesc o carte din afară, cel puțin motivațională, autorul îi mulțumește și agentului pe care l-a promovat. Mă impresionează cum au o armată de oameni, cum lucrează în echipă, cum se completează. La noi… M-am gândit să-mi trimit manuscrisele și în afară, dar îmi lipsește un traducător compatibil.

B.N.: Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?
I.R.: La editura Ro.cart. Se poate face comandă direct de la ei.

B.N.: Câteva cuvinte de final pentru cititorii Booknation.ro?
I.R.: Vă mulțumesc pentru o astfel de inițiativă și sper să mă regăsesc în viitor și printre scriitorii pe care-i editați.

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!