Interviu cu Justin Dumitru, autorul cărții „black aphrodisiac”

Emanuela Istrate: Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască ne poți spune câteva lucruri despre tine?

Justin Dumitru: Pornind, din capul locului, de la ideea că mă cunosc într-un procent acceptabil, voi ataca frontal întrebarea cu trăsătura principală, vivacitatea. Încerc să refac, într-o societate titirez și paiață, cadrul simplității și să mă bucur de el. Dar cum simplitatea autentică e de multe ori nota de vârf a unei ființe rafinate, nu îmi rămâne decât să descopăr, adeseori, în ce măsură am reușit să mă perfecționez îmi a-mi întreba și sufletul și mintea ce au obținut împreună și ce au obținut separat, câte au pierdut împreună și câte separat, cine trebuie să cedeze uneori în fața celeilalte părți și cum. Dau peste un om care a deprins, pare-se, ceva mai esențial, s-a rafinat cât să priceapă cum să accepte și cum să refuze, cum să avanseze și cum să renunțe elegant, et tamen, sunt încă foarte multe spre care tind exploratoriu. Apoi, mai e umorul. Ce aș face fără umor? Al meu, atât și așa cum este și al altora înzestrați, care mă fascinează, nu de puține ori. Umorul bun e marca inteligenței. Cum testăm umorul bun? Păi…nu se fandosește, dar nici nu se golănește euforic.

E.I. Poți să ne spui în trei cuvinte cum este viața unui om care a publicat o carte?

J.D. La fel ca viața unui cititor. După ce publici o carte, nu ești mai presus cu nimic, ba din contră, așteaptă-te să ți se pună degetul pe nume: cu o apreciere în treacăt, ori să fii pus la zid , fie de un contemporan, fie de generațiile viitoare. În rest, îmi prepar cafeaua la fel, beau același suc de portocale și gustul lui nu îmi amintește că sunt scriitor. Când merg pe stradă pot fi înjurat cu aceiași ,,noblețe”. În România, țopârlanul poartă aceleași lentile pentru toate categoriile. Și, în plus, ce e domne’ acest scriitor la noi? Dacă vorbește e partizan politic, dacă își îngăduie tăceri e apatic și comerciant de simulacre. Oricum, mulțimea lui Gică-contra conduce, nu ai ce-i face, e inspirată și creativă în dezastre de 28 de ani.

E.I. Crezi că scrisul te-a schimbat într-un anumit fel?

J.D. Și încă cum. Citesc mai mult. E ca un virus, te ține prins, dar ai și super-puteri. De pildă, gradul înalt de atenție la detalii. Lectura și micile dezbateri, fie ele și haotice, îți păstrează tonusul și îți acordă un refresh periodic.

E.I. Cine este sau a fost mentorul în această pasiune a scrisului?

Ești autor și ai nevoie de promovare? Descoperă serviciile de promovare pentru autori disponibile pe Booknation.ro

J.D. Mircea Dinescu. Dacă dorește cineva să prindă o lectură revigorantă, poezie cocktail, de fabricație românească, să-l (re)citească pe Dinescu. Apoi, e și regretatul Iustin Panța, nicăieri nu am citit o poezie care să mă toarne din nou mai atent la dragoste și mai atent la mine.

E.I. Ai nevoie de un loc special unde să scrii?

J.D. Da. Oriunde aerul nu își reneagă istoria.

E.I. Ce te-a inspirat atunci când ai scris cartea „black aphrodisiac”?

J.D. Faptul că eram un adolescent înverșunat, mobilizat în a pune piedică cimpanzeilor cetății, dar nu aveam atâtea picioare. M-au inspirat și tinerii țâfnoși din generația mea, care ajungeau și ajung să se confunde unii cu alții din pricina aceluiași țel scabros, puterea & leadership-ul fără cultură generală, aproape în orice domeniu.

E.I. Crezi că titlul este important pentru impactul cărții?

J.D. Da. Priviți raftul recomandărilor dintr-o librărie. Nu trebuie să facem din asta o condiție, ceea ce, din păcate, se întâmplă des, mai cu seamă când nu există o selecție personală. Editorial, e mai complexă situația. Intru în panică când mă gândesc care sunt titlurile românești fluturate grozav de tineri.

E.I. Ai citit o carte care să te inspire să scrii?

J.D. Sunt câteva notabile. Prima care îmi vine în minte e romanul autobiografic ,,Ask the dust” ( ro. Întreabă praful ) a lui John Fante, publicat în 1939, inspirat la rându-i de perioada Marii Depresiuni din S.U.A.

E.I. Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?

J.D. Anunț evenimentele pe diverse site-uri publice și sunt distribuite relativ ușor. Cărțile se găsesc rapid, e nevoie de timp și de puțin interes.

E.I. Câteva cuvinte pentru cititorii GoodRead.ro?

J.D. Cea mai bună dietă pentru mintea încărcată de celulita marketingului arierat: rugăciunea și meditația+cartea+călătoria+respectul de sine+paharul de vin+șorțul de bucătărie! Dacă am consuma literatură pe cât consumăm impresiile preambalate, zâmbetul ar cuceri mai des, cu toată osteneala noastră de a strânge din puțin bucurii.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.