E.I. Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască ne poți spune câteva lucruri despre tine?

L.V. Într-o extrem de scurtă prezentare aș spune așa: numele meu este Loredana, am 43 de ani și sunt fericită. 

Dar pentru cei care vor să știe mai mult, adaug: sunt psiholog ca și formare, am lucrat 8 ani ca asistentă medicală, apoi am schimbat registrul și de 16 ani sunt în domeniul consultanței în resurse umane ca și recruiter, trainer, coach. De 8 ani lucrez pe cont propriu și fac lucruri în care cred și care mă pasionează.

Sunt o persoană energică, plină de optimism, entuziasm, creativă, spontană, veselă, sociabilă, deschisă, plină de viață, iubitoare, atentă, sinceră și trasparentă.

Ar mai fi o gramada de lucruri de spus, dar mă opresc aici și pentru cine preferă și altă variantă de prezentare, redau o descriere a mea din cartea „Jurnal de fericire”:

Sunt femeie, sunt mamă, sunt iubită, sunt coach, sunt trainer, sunt fiică, sunt prietenă și sunt multe altele. Prin toate rolurile mele, pentru unii sunt minunată, pentru alții poate doar simpatică, iar pentru vreo câțiva probabil că sunt nesuferită sau mai-știu-eu-cum. Și mai există o oarecare parte pentru care nici nu exist (încă). Este firesc. 

Fiecare mă priveste prin propriile „lentile”. Aceste lentile înseamnă propria personalitate și experientă de viață a fiecăruia.  A fost o vreme în care îmi doream să fiu minunată pentru toti ceilalți și am ajuns să trăiesc nu pentru mine, ci pentru ei, prin ei și aprecierile lor. Aproape total dependentă și chinuită de lipsa inconștientă de libertate pe care mi-o „asumam”. 

Până când am înțeles, cu multe eforturi, frustrări, bătăi de cap (și de inimă) că nu este așa. Acum știu că eu sunt minunată așa cum sunt, fără ca asta să însemne auto-suficiență. Ci doar acceptare  de sine

Și am mai înțeles că eu, pentru mine sunt cea mai importantă. Și nu este aici nici un egoism. Fiica mea și toți oamenii pe care-i iubesc, îmi doresc să vadă 100% cine sunt eu. Nu doar bucățele dintr-un „cineva” amorf, împrăștiat precum praful prin aer, la aprecierea unora și altora. 

E.I. Cum a apărut pasiunea pentru scris în viața ta?

L.V. Pasiunea pentru scris a apărut pe la 8 ani, când am vrut să-i scriu mamei, de 8 martie, altceva decât textele obișnuite și banale. Atunci am scris prima poezie. Și nu m-am mai oprit din scris versuri până în ziua de astăzi. 

Despre scrisul în proză, este o poveste și mai frumoasă! La 14 ani, împreună cu prietena mea, am început să scriem o carte despre cum ne imaginam noi viața ca adulte, alături de băieții de care eram atunci îndrăgostite. Și pentru că locuiam în orașe diferite, eu și prietena mea, ne scriam în paralel și ne trimiteam săptămânal scrisorile. Viețile noastre au luat drumuri diferite, dar eu încă mai am toate scrisorile ei și sper că le mai are și ea pe ale mele.

Ca și cu versurile, scrisul în proză a devenit o pasiune și nu cred că mă voi opri vreodată.

E.I. Cât de importantă este cercetarea pentru tine atunci când scrii o carte?

L.V. „Jurnal de fericire” este inspirată din viața mea. Atât personală, cât și profesională. Și cum una dintre valorile mele esențiale este etica profesională, în tot ceea ce fac mă documentez și învăț continuu. Deci, partea de cercetare este, în sine, baza pentru ceea ce fac și ceea ce scriu.

E.I. Care a fost prima carte pe care ai citit-o?

L.V. Prima carte chiar nu îmi amintesc care a fost, însă rețin că undeva pe la 10 ani sau poate 11, am citit cartea care cred eu că mi-a inspirat toată adolescența și poate chiar și felul de a scrie. Era vorba despre cartea lui Ionel Teodoreanu – „La Medeleni”. Am fost ani de zile îndragostită de această carte, mai ales primul volum, de3 povestea atât de sensibilă și de frumoasă a celor trei eroi: Monica, Olguța și Dănuț. O păstrez și acum și am momente în care îmi place să recitesc anumite pasaje. I-am sugerat și fiicei mele, Mara, să o citească, dar deocamdată nu a rezonat. Probabil mai trebuie să treacă vreo doi ani.

E.I. Spune-ne despre stilul tău de a scrie, care este diferența între stilul tău și a altor scriitori?

L.V. Nu m-am gândit niciodată la ce anume mă deosebește de alți scriitori, însă cred că este același lucru care mă deosebește și de alți coachi și traineri: autenticitatea. Sunt foarte sinceră, deschisă și transparentă în scrierile mele, așa cum sunt și în sedințele de coaching sau sesiunile de training pe care le fac. Niciodată nu îmi propun ceva anume, ci pur și simplu, las intuiția să mă ghideze. Din punctul acesta de vedere, am avut la un momendat o revelație: simt că sunt asemeni unui „canal” prin care Dumnezeu transmite oamenilor. Asta nu înseamnă că nu este și aportul meu, ci că fără sursa divină care îmi inspiră gândurile pe care le aștern pe hârtie, cu siguranță scrisul meu nu ar mai avea aceeași valoare.

E.I. Ce alte pasiuni mai ai pe lângă scris?

L.V. Iubesc oamenii, iubesc ceea ce fac, iubesc să văd lumea, iubesc să gătesc, să bucur oamenii dragi, să fac surprize, să râd, să dansez, să pozez (nu să fac eu fotografii, ci să fiu „model” în sesiuni foto) și încă multe altele. Spiritual, filozofic și metaforic, aș spune așa: „Caut în tot și în toate bucuria de viață, alături de o fărâmă de pasiune pentru că eu sunt bucurie și pasiune”. 

E.I. Ai un obicei zilnic de a scrie?

L.V. Nu este chiar zilnic pentru că mai sunt și zile în care am sesiuni de coaching sau training, dar tot ceea ce fac îmi inspiră ceva de scris. În telefonul și laptopul meu sunt fisiere anume în care îmi notez scurte idei care rezonează într-un fel anume în mine și pe care le păstrez pentru ca apoi să le dezvolt când am răgaz să scriu.

E.I. Cum vezi scrisul, ca pe o pasiune sau ca pe un loc de muncă?

L.V. Scrisul, pentru mine, este pasiune. Dar este o pasiune care îmi inspiră munca, iar munca îmi este inspirație pentru scris. Deci, o contopire între ambele.

E.I. Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?

L.V. Atât activitatea, cât și cartea sunt prezente pe site-ul meu: http://vladareanu.ro/.

De asemenea, activitatea mi-o pot urmări pe:

Blog: http://loredanavladareanu.wordpress.com/

Facebook: 

Profilul meu: https://www.facebook.com/vladareanu.loredana

Pagina „Personal Development & Coaching”: https://www.facebook.com/loredana.vladareanu.coach/

Pagina „Jurnal de fericire”: https://www.facebook.com/LoredanaVladareanu/

LinkedIn: Personal Development & Coaching

Profilul meu: https://www.linkedin.com/in/loredana-vladareanu-31b01a5/

Grupul „Personal Development & Coaching”: https://www.linkedin.com/groups/4970782/

E.I. Câteva cuvinte pentru cititorii BookNation.ro?

L.V. Dalai Lama spune că „Fericirea nu este ceva gata făcut, ea vine din faptele tale”. 

Iar eu adaug: fericirea nu înseamnă o stare de zen continuă, ci fericirea se trăiește în clipe și momente. Însă, ceea ce dă fericirea ca și trăire continuă, este starea de bine. Atunci când îți este, pur și simplu, bine aproape continuu, atunci poți spune că trăiești fericirea.

Și oricine poate ajunge la un astfel de mod de a-și trăi viața. Necondiâionat de bani, mașini, statut sau altceva fizic ori material. Pentru că fericirea este în noi. În mine, în tine, în oricine. Nu ne-o dă nimeni și nimic. Ea este acolo, continuu. Doar să ne dăm voie să iasa la iveală. Abia aceasta este un fel de condiționare. Și un efort. Un efort pe care oricine îl poate face. Acela de a căuta fericirea. În sufletul lui. 

Un zâmbet oferit este un moment de fericire. Un râs din toată inima este un moment de fericire. O carte sau un pasaj dintr-o carte. Un gust anume, o aromă de parfum, o strângere de mână, o priveliște frumoasă, o îmbrățișare, un cuvânt bun, un succes profesional, o clipă de liniște, un joc cu un copil, un dans, un sărut, un răsărit sau un apus, o melodie… și câte și mai câte! Toate pot fi momente de fericire. Autentică. Trăită. Simțită. Plenar.

Deschide-ți sufletul către fericire. Dă-ți voie să fii. Să fii în aici și acum. Fericirea este aici și acum. Chiar aici și chiar acum. Chiar în sufletul tău. Adu-o la suprafață și las-o să te umple.