Ești autor și ai nevoie de promovare? Descoperă serviciile de promovare pentru autori oferite de Booknation.ro

B.N: Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască, ne poți spune câteva lucruri despre tine?
Pentru cei ce nu mă cunosc, mă numesc Stoian Ludmila, am 56 de ani, sunt căsătorită și am un fiu. Sunt membră a Ligii Scriitorilor Români, Filiala Olt. Scriu și poezie pe lângă proză și sunt câștigătoare a unei mențiuni, la Festivalul Național De Poezie Virgil Carianopol. Sunt pasionată de călătorii, muzică, filme, dar mai ales de lectură. Am transformat această pasiune în scris, atunci când problemele de sănătate nu mi-au mai permis mersul la bibliotecă și astfel m-am redescoperit pe mine.

B.N: Ce ne poți spune despre cartea / ultima carte pe care ai scris-o?
Ultima carte pe care am scris-o se numește O IUBIRE DINCOLO DE TIMP și este primul meu roman publicat. Am o alta în așteptare la o altă editură. A fost publicată la editura Hoffman Contemporan, sub pseudonimul Ludmila Stoian-Drăghici, de curând și a avut lansarea pe 08.12.2022, la Biblioteca Județeană Olt, în Slatina. Este o inedită poveste de dragoste, ce vă îndeamnă să credeți în miracole. O femeie prinsă într-o căsnicie nefericită, un medic ce sfidează legile naturii, un tânăr pianist remarcabil și minunata Liz, sunt personajele acestei povești. Viața îi aduce în diverse împrejurări împreună, Bryan simțindu-se atras de ambele femei. Pe care dintre ele o va alege, veți descoperi pe parcurs. Veți fi vrăjiți atât de personaje cât și de intrigă, dar și de locurile unde vă veți plimba alături de ei, în această carte. Vă asigur că finalul vă va surprinde, ieșind din tiparul obișnuit al romanelor de dragoste. Cred că pare ciudat dar nu mi-am luat notițe, de nici un fel. Nu am nici măcar o schiță de la care am pornit. Pe agenda mea veți găsi doar numele personajelor, pentru a nu încurca numele de familie, atunci când sunt asemănătoare sau apar sporadic în carte. Am început cu ideea de bază care a fost aceeași de la început și pe măsură ce am scris acțiunea a curs, iar finalul a fost cu totul altul de cât cel pe care îl văzusem inițial. Am trăit povestea alături de personaje și inima mea mi-a dictat de multe ori ce să scriu. Până și eu am fost fermecată, atunci când am citit cartea pe de-a întregul și am avut de multe ori piele de găină.

B.N: Ai un model în viața reală care ți-a inspirat un personaj de carte?
Da, personajele sunt inspirate de viața reală într-o oarecare măsură, în general trăsăturile fizice, dintre tipologiile pe care le-am întâlnit de-a lungul vieții în realitate sau în viața publică. Cu siguranță există în lume persoane care se vor identifica 100% cu personajele. Consider că de la orice persoană pe care o cunoaștem, într-un fel sau altul, putem învăța ceva. La fel se întâmplă și cu personajele, pot servi uneori evoluției noastre spirituale.

B.N: Cât de mult te documentezi pentru cartea la care urmează să lucrezi?
Destul de mult, sursa fiind de cele mai multe ori Google. Mă documentez asupra locurilor unde plasez acțiunea sau a reperelor turistice descrise. Ar fi ciudat să descriu un loc de pe hartă sau în apropiere și să am surpriza, ca un cititor curios să observe că nu există. Nu poți spune că este în apropiere oceanul să spunem și când verifici locația, să constați că acesta este la mii de kilometri distanță. Îmi place această căutare și s-a întâmplat ca unul din hotelurile descrise în carte să îmi inspire o scenă. Iar atunci când precizez o melodie, aceasta este aleasă în așa fel ca ea să se încadreze perfect în momentul descris.

B.N: Regreți vreo decizie luată în ceea ce privește viața de autor?
Doar că nu am făcut asta mai devreme, mi se potrivește perfect și m-am redescoperit pe mine însămi. Nici o altă activitate, nu-mi aduce atât de multă bucurie ca scrisul. Am alte trei cărți schițate în mintea mea și pentru una dintre ele am găsit formula ideală. O să fie din nou o surpriză.

B.N: Numește un autor celebru cu care ai vrea să colaborezi – poate ca și coautor.
Jane Austen, am citit de nenumărate ori MÂNDRIE ȘI PREJUDECATĂ, dar din păcate nu va fi nicicând posibil. Aș avea multe de învățat de la ea și chiar dacă personal îmi plasez acțiunea în prezent sau în viitorul apropiat, mă identific din multe puncte de vedere, cu perioada romantică pre-victoriană în care a trăit.

B.N: Cât de greu este pentru un autor să aleagă numele personajelor sale?
Atunci când gândesc personajele caut ca și numele să îmi transmită emoție. Personal nu îmi este foarte greu, asta cred că se datorează imaginației mele. Sunt legată emoțional și mă îndrăgostesc de ele, indiferent de genul lor, pentru că fiecare în parte exprimă ceva. O să observați cu siguranță asta în romanul O IUBIRE DINCOLO DE TIMP. Mă refer mai ales, la personajele principale. E drept că uneori folosesc și numele celor apropiați, dar doar dacă regăsesc calități ale eroilor mei.

B.N: Cum faci față criticilor primite?
Cu ușurință, pentru că pot învăța din ele. Nu suntem perfecți și mereu putem îmbunătăți ceva la noi. Eu una sunt deschisă la orice sugestie, până la urmă fiecare are dreptul la o opinie. Mi-aș dori doar critica să nu depășească limitele eleganței și pentru o clipă, cititorul să facă un exercițiu de imaginație. Să scrie acel pasaj sau acel dialog așa cum îl vede și să îl recitească cu modificarea făcută de el. Probabil i se va părea perfect. La fel se întâmplă și cu autorul, scrie din perspectiva lui. Nu este obligatoriu să ne placă tuturor aceleași lucruri.

B.N: Ești activ pe social media și pe grupurile de cărți de pe Facebook?
Sunt activă pe social media pe pagina mea de Facebook (1) Ludmila Stoian | Facebook, dar și pe pagina de autor, unde încerc să mă fac cunoscută, dar și pe Instagram mă găsiți ca Ludmila Stoian (@stoianludmila). Doar pe pagina Cartile Tinerilor | Facebook , am fost promovată.

B.N: Știm din statistici că românii citesc puțin. Cine și cum ar putea schimba asta?
Din păcate este adevărat. Într-o lume în care tehnologia, ne captivează pe fiecare dintre noi, oamenii aleg cu ușurință această cale pentru a se relaxa și învăța. Și acum în momentul în care întâlnesc un termen nou, caut în dicționar. Cred că în primul rând dascălilor le revine această sarcină, dar ne putem educa și noi înșine încercând lucruri noi. Luând o carte în mână, captivați de poveste vom învăța să iubim lectura. Cu fiecare carte, trăiești o altă viață. Mass-media ar putea da o mână de ajutor, promovând cărțile gratuit. Din păcate nu se întâmplă.

B.N: Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?
Deocamdată doar pe paginile mele de Facebook, (1) Ludmila Stoian | Facebook, dar și pe pagina de autor.
Încă aștept oferta de colaborare de la site-urile specializate, în vânzări de carte. Cartea se poate comanda și pe adresa mea de mail: ludmilastoian@yahoo.com

B.N: Câteva cuvinte de final pentru cititorii Booknation.ro?
Vreau să le mulțumesc cititorilor Booknation. ro, pentru că au ales să citească. Îi îndemn să creadă mereu în ei și în visurile lor. Uneori acestea se împlinesc, eu sunt cel mai bun exemplu. Să nu își piardă niciodată speranța și să se înconjoare mereu de frumos. Să aibă alături de ei, în orice împrejurare, o carte. În momentele triste îi va alina, iar în cele frumoase le va bucura sufletul. Și îi rog să citească O IUBIRE DINCOLO DE TIMP. O să descoperiți că și noi putem scrie cărți frumoase. Am să îi îndemn să privească în inima lor, cu versurile mele de la începutul cărții:

De s-ar măsura timpul, nu în ani ci în iubire,
Câți am trăit cu adevărat și am dăruit?
Din viața noastră altora, puțină fericire,
Și câtă de la alții, noi am și primit?
Mulțumesc, Booknation.ro și cititorilor voștri!

Vezi Top 100 cărți ale anului 2023