Ești autor și ai nevoie de promovare? Descoperă serviciile de promovare pentru autori oferite de Booknation.ro

E.I. Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască ne poți spune câteva lucruri despre tine?

M.A. Sunt atentă și curajoasă. Am un simț clar al propriei identități și misiuni, marcate de o curiozitate care mă ajută să știu și să fiu în fiecare zi mai mult. Ca atare, mă simt în largul meu să observ, să ascult, să mă documentez și din când în când să trag linie și să mai scriu ce am înțeles. Sunt fericită când nu trebuie să vorbesc, sunt și mai fericită când scriu. Prefer bibliotecile semi-obscure, în favoarea mediilor sociale, deși am o ciudată predispunere către orientalismul kitschos din cafenelele cu narghilea. Am convingeri puternice, formate după ce am considerat validitatea mai multor perspective, și uneori îmi este tare greu să mă înfrânez din a încerca să le impun altora ce cred eu. Din punctul ăsta de vedere, sunt o introvertă gălăgioasă.

Altfel, îmi place să adresez ridicolul din societate în scris, cred în promovarea frumuseții exclusiv ca manifestare intelectuală, și printre altele, din prisma unor experiențe negative, mă preocupă destul de tare situația femeii în societatea românească. În fapt, momentan lucrez la o a doua carte, cu un conținut ceva mai academic, vizavi de necesitatea feminismului ,,mioritc’’, în timp ce îmi împart timpul scriind licența pentru Facultatea de Drept pe care o urmez.

E.I. Care a fost momentul în care scrisul a apărut în viața ta?

M.A. Am început să scriu la 12 ani, pe propriul blog (www.malli.ro), când simțeam că am prea multe de zis și compunerile de la școală de numai o pagină de caiet nu îmi permiteau să termin, haha! Între timp am început o colaborare cu Dilema Veche. Nouă ani mai târziu de la primul articol pe blog, am reușit să scriu prima mea carte, prin am încercat să fac accesibile niște teme destul de dificile (abuzul emoțional, auto agresiunea prin variate forme – de la dietă la stereotipurile cu care ne hrănim – etc), conturându-le prin tema dragostei.

E.I. Îți mai imaginezi viața fără scris?

M.A. Nu, căci de propria mea misiune depinde scrisul ca instrument. Cu mult exercițiu și alte scriituri produse în timp, sper ca lucrul acesta să se contureze în viitor.

E.I. Care este cartea ta preferată din copilărie?

M.A. Pe la 6-10 ani am fost, ca mulți copii din generația mea, fană Harry Potter. Nu se putea altfel… țin minte și astăzi: cum apărea un volum nou, îl devoram într-o zi și o noapte. Apoi, pe la 11-12 ani încolo, adolescentă în formare, am descoperit și alt tip de cărți pe lângă genul SF, și răsfoind mai multe, mi-au picat în mână romanele de dragoste ale lui Drumeș, pe care le-am divinizat în chip absolut – asta până când l-am citit pe Eliade, un an sau doi mai târziu.  

E.I. Care este cea mai dificilă parte a procesului tău artistic?

M.A. Să încep. Odată ce încep, nu găsesc dificil a-mi transfera gândurile pe hârtie. E un proces cathartic. Scriind, reușesc să adresez toate lucrurile care m-au durut, afectat, enervat și n-am știut ori putut să reacționez. Și e și un proces terapeutic, scrisul mă face să înțeleg complexitățile celor abordate, odată ce le-am transferat cu grijă pe hârtie. Lejeritatea în a le scrie vine din dorința asta de ,,dat afară’’, de vindecare proprie; cred că asta modelează stilul meu, sincer, simplu și direct, motivat de dorința accesibilității problemelor abordate și vindecarea altora ce se regăsesc în situațiile descrise de mine. De fapt, cred că lejeritatea asta e și răspunzătoare de unul din defectele mele ca scriitor în formare. Uite, spre exemplu, în avântul de a-mi transfera ideile cât mai degrabă, nu am răbdare să șlefuiesc personajele, să le descriu în toată complexitatea lor. Dar pentru mine, nu personajele sunt importante, eu doar mă folosesc de ele ca să pot face accesibile niște idei.

E.I. Ce îți place să faci când nu scrii?

M.A. Când sunt singură, să citesc, sunt preocupată de înțelegerea altor societăți și culturi (spre exemplu, citesc acum o carte despre cultura japoneză), și în mod special mă pasionează în ultimele luni chestiunea filosofiei religiilor și spiritualității. Apoi, îmi mai plac foarte tare filmele tip dramă istorică.

Când sunt cu prietenii mei, să discut idei în fața unei narghilele sau la masă, explorând diferite bucătării internaționale, să mă plimb prin diferite locuri etc

E.I. Ce crede familia ta despre cărțile tale?

M.A. Bunicilor le-a plăcut foarte mult, mi-au spus că au citit-o într-o zi! Mama a găsit-o ceva mai dificil de parcurs, prin prisma faptului că unele teme abordate pot fi destul de dureroase.

E.I. Care a fost unul dintre cele mai surprinzătoare lucruri pe care le-ai învățat în crearea cărților?

M.A. Scriind ,,Învățând să nu fiu oaie’’, eu m-am găsit pe mine. Cu prima mea carte, am învățat să folosesc cu adevărat scrisul ca unealtă a introspecției și dezvoltării propriei persoane. Îi încurajez pe toți să scrie, cu toții avem o poveste. Ne trebuie doar curajul să o spunem mai departe.

E.I. Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?

M.A. Cititorii pot urmări pagina de Facebook a cărții unde promovez idei din carte, prin citate, fotografii, articole ale blogului meu: https://www.facebook.com/malinaamortoaiepagina/

Cartea ‚,Învățând să nu fiu oaie’ poate fi cumpărată de pe:

E.I. Câteva cuvinte pentru cititorii BookNation.ro?

M.A. Cititorilor booknation.ro le urez spor la citit și aștept de la ei un mesaj despre carte, despre ideile de acolo, chiar sunt pregătită de dezbateri interesante – desigur, printr-un dialog simpatic de tip dialectic! A, și vă aștept la lansarea de carte, pe 29 martie, la Librăria Mihai Eminescu de la Universitate, în București, începând cu ora 17:30. Mai multe detalii, pe pagina de Facebook de mai sus.