Interviu cu Marius Costel EŞI, autorul cărții „Priviți spre mine”

Emanuela Istrate: Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască ne poți spune câteva lucruri despre tine?

Marius Costel Eși: Despre mine? Cred că despre mine ar putea spune câteva lucruri cărţile mele. Cărţile vorbesc şi despre autori. Sunt născut în oraşul supranumit ,,Perla Bucovinei”, Vatra Dornei, locul copilăriei şi amintirilor mele extraordinar de frumoase. Este locul unde am avut, ca să spun aşa, primele mele tentative de a scrie, locul în care s-au născut primele mele manuscrise.

Despre mine pot să mai spun că sunt licenţiat în filosofie (1998) şi în economie (2010), domenii în care deţin şi câte un doctorat. În prezent sunt lector universitar la Suceava. După cum vedeţi, stau tot timpul între cărţi, între cuvinte, între idei şi, mărturisesc, îmi place mult acest lucru.

E.I. Cum a apărut pasiunea pentru scris în viața ta?

M.C.E. Nu ştiu dacă pot localiza cu exactitate momentul temporal al apariţiei pasiunii pentru scris. Îmi aduc însă bine aminte că undeva prin clasa a II-a mi-am improvizat o măsuţă dintr-un camion de jucărie, în momentul acela îmi spuneam că vreau să fiu scriitor. Îmi aduc aminte foarte bine acel moment. Dar, uite, că n-a fost să fie atunci! Treaba cu-adevărat serioasă pot spune că a venit undeva prin clasa a XII-a când am pus bazele revistei liceului împreună cu unii colegi şi profesori din acea perioadă. Se numea PULS XX, iar eu am scris un mic eseu cvasifilosofic intitulat ,,Viziune asupra liniştii”. Apoi, am tot scris, am scris, dar fără curajul şi scopul de a publica să spunem, o carte, în adevăratul sens al cuvântului. Aşa am acumulat vreo 3-4 manuscrise, la care ţineam enorm şi la care mai ţin, pentru că le mai am şi acum.

Eu am citit şi am scris, apoi în timp, mi-am dat seama că astfel de activităţi îmi generează o stare care îmi prieşte, îmi face bine. Da, mă simt foarte bine atunci când citesc şi când scriu. Atunci când scriu stările, trăirile interioare sunt intense. În timp, mi-am dat seama că îmi place şi, dacă ar fi să dau un răspuns unei astfel de întrebări, m-am trezit că ceea ce fac eu, adică scrisul combinat cu cititul, lectura, înseamnă de fapt, pasiune. Nimic mai mult, nimic mai puţin!

E.I. Care a fost cel mai dificil obstacol în procesul de publicare a cărții?

Ești autor și ai nevoie de promovare? Descoperă serviciile de promovare pentru autori disponibile pe Booknation.ro

M.C.E. Cred că un obstacol în procesul de publicare a cărţii a fost dat mai degrabă de momentul de promovare. Deşi trăim şi ne raportăm foarte mult în social media, promovarea este totuşi limitată în această dimensiune. Nu poţi să o faci decât pentru un număr limitat de persoane, asta dacă vrei să o faci luând în considerare costuri minime. E mai complicat, dacă nu eşti un autor cunoscut, atunci trebuie să te faci cunoscut şi atunci trebuie să apelezi la forme variate de promovare.

E.I. Cine este sau a fost mentorul în această pasiune a scrisului?

M.C.E. Nu am avut un mentor propriu-zis. Aş spune mai degrabă că am avut şi am o muză care îmi dă de fiecare dată un imbold, mă împinge, îmi dictează cuvintele, frazele, generează idei. Iar această muză e viaţa.

E.I. Cine a fost autorul tău preferat în copilărie?

M.C.E. Autorul meu preferat a fost, ca să spunem aşa, specific perioadelor de lectură. Când găseam o carte care îmi plăcea îmi spuneam ,,Gata, aceasta este cartea mea preferată, acesta  este autorul meu preferat!”, apoi când ajungeam la o altă carte şi la un alt autor de care mă ataşam, îmi repetam replica respectivă. Îmi aduc aminte cu mare plăcere de cărţile lui Jules Verne, Karl May, Maurice Leblanc, Arthur Conan Doyle. I-am citit, în copilărie, atât cât am avut acces la ei, la cărţile scrise de aceştia, pe nerăsuflate.

E.I. Ce valoare crezi că oferi prin cartea ta?

M.C.E. Prin cartea mea, oricare ar fi aceasta, cititorul, cred că, poate să-şi dea seama câtă nevoie are să fie el însuşi, să se exprime aşa cum simte. Este o valoare sufletească pe care oricând cititorul o poate asimila pentru sine în raport cu sine, dar şi cu ceilalţi.

E.I. Ai scris o carte pe care nu ai publicat-o?

M.C.E. Da, am scris, sper să fie publicată curând. Se numeşte ,,Coleg de generaţie”. Este o carte uşor umoristică, uşor tragică, aşa cum îmi place mie să spun. ,,Coleg de generaţie” este o carte pe care orice profesor, dascăl, învăţător, educator, cu funcţie de director de şcoală, de decan, de rector, de ministru sau de oricare ar fi aceasta, ar trebui să o citească, să o aibă în bibliotecă sau la birou. ,,Coleg de generaţie” este o carte pe care orice elev cu diplomă sau fără diplomă de bacalaureat, orice student în devenire, cu licenţă sau fără licenţă, orice altă persoană cu orice alte diplome sau fără ele, ar trebui să facă tot posibilul să o parcurgă. Este o carte care pe unii îi incomodează, îi obligă să fie mai atenţi, mai prudenţi, mai haioşi, mai buni. este o carte care pe unii îi va face să rămână în continuare aroganţi, sarcastici, penibili, iar pe alţii să devină ei înşişi. Este o carte unde aflăm că orice faptă, întâmplare sau eveniment începe cu o jumătate de adevăr şi se sfârşeşte cu un adevăr şi jumătate, plus ceva admiraţie din partea unora, toate acestea amestecate cu posibile resentimente din partea altora. Este o carte pe care abia aştept s-o văd în mâinile cititorilor.

E.I. Ce înseamnă succesul literar pentru tine?

M.C.E. Succesul literar înseamnă pentru mine acel moment în care opera îţi este citită, discutată, dezbătută, şi de cele mai multe ori şi înţeleasă, într-un cuvânt, recunoaştere. Succesul literar înseamnă în fond o validare a ideilor, a gândurilor  pornite din suflet şi aşternute undeva în ceea ce ne place nouă, scriitorilor să numim, carte. O carte, din puncutl meu de vedere, trebuie să-i consume pe cei care o citesc, dar, la rândul său, trebuie să se consume pe sine, fără a-şi epuiza însă complet mesajul, ideile, gândurile, trăirile, emoţiile. Şi, de ce să nu recunoaştem, succesul literar mai înseamnă şi număr de exemplare, de cărţi vândute.

E.I. Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?

M.C.E.  Trăim cu toţii în era social media, iar eu am răspuns un pic mai greu unui astfel de ,,comportament online”. Deocamdată, activitatea mea poate fi urmărită accesând adresa de facebook . Sper, ca în scurt timp, să reuşesc să-mi fac un site/blog prin care să pot aduce în faţa cititorilor mai multe despre activitatea mea de scriitor. Cărţile pot fi procurate scriind la adresa de e-mail a Editurii A.S.E.I. (edituraasei@gmail.com) sau chiar de la autorul însuşi (mariusesi@yahoo.com). Curând, sper, să poată fi găsită şi în librării, chiar cele virtuale, în mediul online.

E.I. Câteva cuvinte pentru cititorii BookNation.ro?

M.C.E. Cititorilor BookNation.ro le doresc să zâmbească şi să nu uite să trăiască prin cărţi şi alături de cărţi. Cititorilor BookNation.ro le-aş mai transmite să nu uite că sunt oameni. Şi, şi, le-aş mai transmite să caute, să cumpere şi să citească cărţile scrise de Marius-Costel EŞI.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.