Ești autor și ai nevoie de promovare? Descoperă serviciile de promovare pentru autori oferite de Booknation.ro

Booknation: Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască, ne poți spune câteva lucruri despre tine?
Matei Boholțeanu: Sunt un om care privește lucrurile din cât mai multe perspective. Asta m-a făcut să devin o persoană tolerantă privind multe aspecte, deoarece înțeleg adesea punctul de vedere al unei opoziții. Îmi place să cânt la chitară și să ascult muzică, să citesc, și, evident, să scriu. Sunt prietenos și, dacă îmi place o persoană, nu-mi mai tace gura în jurul ei. Chiar dacă am spus că sunt tolerant, ador să fiu avocatul diavolului, să apăr un punct de vedere deși poate nu îl susțin.

B.N. Ce ne poți spune despre cartea pe care ai scris-o?
M.B. Un criminal rus pleacă din țara lui după ce, obligat de un superior al său din mafie, își omoară fratele. Ajunge în România unde, timp de 15 ani, devine alt om. Însă viața lui se schimbă cu totul când este nevoit să reintre în afacerile murdare din trecut. În drum spre ceea ce ar trebui să fie ultima țintă pe care trebuie să o ucidă, se leagă tot felul de relații și se reaprind scântei ale dragostei. Judecata lui Cain este povestea unor oameni sub pecetea regretului, a ghinionului și a instabilității, a unor indivizi care nu își pot găsi locul în lume. Care, la fel ca noi toți, au îndoieli: legate de cei din jur, de ei înșiși și de Dumnezeu. Unii și le vor birui, unii nu, iar alții vor rămâne și mai nenorociți decât erau la începutul poveștii.

B.N. Care a fost momentul în care ai știut că trebuie să scrii o carte?
M.B. Nu cred că a existat un moment anume în care m-am trezit, m-am sculat din pat și, de nicăieri, am exclamat: „Hei! De astăzi scriu o carte!”. Eu vreau să spun povești de când mă știu, mereu mi-a plăcut să vorbesc și să filozofez. De când știu să scriu și am fost lăudat pentru compunerile pe care le făceam pentru teme, m-am ambiționat și, ca să trec la pasul următor, m-am hotărât să scriu cărți. Cartea aceasta a fost doar o altă idee care m-a ales să o aștern pe hârtie, însă este prima care m-a pasionat în sine, pe lângă actul de a scrie.

B.N. Îți imaginezi viața fără pasiunea de a scrie?
M.B. Nicio șansă. Nu știu ce aș face fără această portiță de scăpare pe care o am de la viața de zi cu zi. Văd scrisul ca mai mult decât o pasiune, a devenit o obișnuință. Să mă întreb cum ar fi viața fără să scriu e ca și cum m-aș întreba ce-ar fi dacă nu m-aș mai spăla pe dinți. Aș trăi, dar condițiile ar fi atât de aiurea, că nu are rost să mă gândesc la acest scenariu.

B.N. Care este cartea ta preferată din copilărie?
M.B. Cartea preferată din copilărie… ce greu de ales! Prima carte citită vreodată a fost Colț-Alb, care m-a pasionat și a avut o mare influență asupra imaginației mele, chiar și până azi. Dar cartea care m-a făcut să devin lihnit de lectură a fost, pe departe, Narnia. Totul, de la poveste și personaje, la mesajul ascuns pe după fantezismele aparent puerile, m-a fascinat și continuă să mă uimească până azi. Mi s-a părut extraordinar cum poți transmite un mesaj printr-o poveste și, la rândul meu, am vrut să fac la fel.

B.N. Care este cea mai dificilă parte a procesului tău artistic?
M.B. E greu să stabilesc o parte dificilă, pentru că toate etapele scrierii unui roman îmi plac. De la început, când îmi bate inima repede dacă mă gândesc la ce idei mi-au venit și vreau să le dezvolt continuu, la scrisul în sine, care e terapeutic pentru mine, la anticiparea procesului artistic. Trebuie să recunosc că adesea încep un proiect și îl las de izbeliște în două săptămâni. Deci, cea mai grea parte pentru mine e să găsesc o rutină pe care să o respect. Însă, dacă povestea pe care o scriu mă pasionează e ceva ce se rezolvă mai mult de la sine.

B.N. Ce îți place să faci când nu scrii?
M.B. Îmi place să ies în oraș, să mă întâlnesc cu prietenii mei. Dacă nu fac asta, stau în casă și cânt la chitară sau citesc. Ador să ascult muzică, indiferent ce fac. Dacă nu trebuie să adu împrejurimile, sunt de obicei cu căștile în urechi, și ascult mai orice: de la rock la muzică lăutărească, la manele (de ce nu, până la urmă), rap și muzică clasică.

B.N. Ce crede familia ta despre cărțile tale?
M.B. Judecata lui Cain le-a plăcut, și faptul că m-au văzut petrecând atât de mult timp lucrând la ea le-a dat de înțeles că, poate-poate, e mai mult decât un hobby. Obișnuiam să fiu destul de frustrat pe faptul că nu acordau atât de multă atenție acestui aspect al vieții mele, dar sincer să fiu, cred că e mai bine așa. Nu e un lucru pe care să-l cer, mai ales că, dacă mă gândesc mai bine, scriu mai bine dacă sunt lăsat în pace. Nu-mi place ca lumea să-și facă așteptări, de aceea nu spun multora despre ce scriu până nu public cartea. Dar acum că e scoasă, familia mea o citește și mi-au zis că le place, ceea ce mă bucură.

B.N. Care a fost unul dintre cele mai surprinzătoare lucruri pe care le-ai învățat în procesul de publicare al cărții?
M.B. Oh, Doamne! Dacă aș putea să scriu cărți, iar ele să se publice singure, ar fi perfect! Dar, publicând Judecata lui Cain, am învățat că trebuie să fiu hotărât și pragmatic. Această industrie e destul de mârșavă și eu am avut noroc să dau de oameni extraordinari, la editura Rovimed. Dar eram aproape să-mi iau o țeapă colosală (dacă pot să mă exprim așa) înainte de ei, la o altă editură. Am învățat că trebuie să gândesc mereu și pentru mine, și din perspectiva celuilalt, ca la șah. Iar asta o aplic de acum atât în lumea cărților, a scrisului, cât și în cea de zi cu zi.

B.N. Cu ce editură ai publicat cartea și de ce ai ales-o?
M.B. Am publicat la Rovimed Publishers. Sunt oameni mai mult decât cumsecade, serioși, care nu pierd deloc timp. Mereu mi-au fost la dispoziție, chiar dacă le dădeam mesaj în toiul nopții (cam atunci sunt cel mai activ). Îi recomand oricărui autor debutant, mai ales că deschid o plajă nouă de oportunități, cum ar fi opinia unui critic asupra romanului tău.

B.N. Ce crezi că lipsește pieței de carte din România?
M.B. Din păcate multe, și pe acest subiect e o discuție lungă de purtat. În primul și în primul rând, pieței de carte românească îi lipsesc autori români. În momentul în care toate volumele bestseller sunt ori nume universale (Stephen King, Dan Brown etc; cu tot respectul pentru munca lor, pe care o citesc cu plăcere) ori imitații proaste a vreunui român la ceea ce se compune în străinătate, e normal ca lucrurile să meargă prost. Apoi, nu există inițiativă. Sunt 4 edituri care domină piața iar restul sunt umbrite. Ar trebui să existe cât mai multe căi accesibile pentru autorii români de a-și promova cartea, cum este site-ul dumneavoastră.

B.N. Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?
M.B. Sunt activ pe Instagram și Facebook, unde scriu sub numele meu. Scriu, de asemenea, la un blog numit YouthAddict, pe care vi-l recomand. Este exact ceea ce ziceam mai devreme că ne lipsește: o inițiativă. Pe acest site adolescenții sunt invitați să scrie (articole, poezii, proză șamd.), iar noi îi ajutăm ca produsul lor să ajungă la cât mai mulți oameni. Cartea Judecata lui Cain va putea fi găsită pe site-ul editurii Rovimed, Libris și eMag. Momentan, însă, o puteți precomanda de pe pagina mea de Facebook.

B.N. Câteva cuvinte de final pentru cititorii Booknation.ro?
M.B. Produceți artă! Zic asta de ori de câte ori mi se cere un mesaj pentru un public pentru că mi se pare că este singurul mod de salvare al unui popor. O națiune fără cultură este moartă, iar noi, să zic așa, suntem într-o comă adâncă, periculoasă. Ne trebuie artiști de care să vorbească generațiile următoare. Și, pe lângă subiectul acesta, să zicem, patriot, omul ce creează este obligatoriu mai fericit. Așa că, de ce n-ai încerca și tu?

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!