Ești autor și ai nevoie de promovare? Descoperă serviciile de promovare pentru autori oferite de Booknation.ro

E.I. Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască ne poți spune câteva lucruri despre tine?

M.I. Sunt Maya, mă mai cheamă și Ivona. Mi-ar fi plăcut să mă cheme și Simona, dar n-a fost să fie. Îmi place foarte mult să-mi petrec timpul cu persoanele care contează pentru mine și să creăm împreună amintiri cât mai frumoase. Îmi plac oamenii speciali, care au ceva de spus și care mă fac în fiecare zi să vreau să le descopăr poveștile. Așa îmi doresc să fiu și eu. Scriu mult și iubesc mult. Nu am orgoliu și nici nu mă ghidez după anumite principii, nu-mi place să-mi pun limite. Fac ce simt și nu am regrete, nu-mi place să mă întreb ce-ar fi fost dacă, deși, uneori, nici eu nu mă pot abține. Mi-e frică de multe lucruri, dar chiar și frica are rolul ei. Nu mi-as dori nicio clipa sa fiu altcineva. Nu vreau sa mă pierd pe mine, să-mi pierd esența. Vreau să cresc și sa evoluez câte puțin în fiecare zi, dar să rămân aceeași eu orice s-ar întâmpla.

E.I. Care a fost momentul în care scrisul a apărut în viața ta?

M.I. La 13 ani am început să scriu, dar nu știu care a fost exact momentul în care am început să fac asta. M-am pus în fața laptopului și am scris din amintiri, a venit de la sine. N-am crezut ca o să mă țin de treabă. Nu scriu de plăcere, scriu de nevoie, nevoia să dau tot afară, e ca un fel de terapie. Când mă doare, scriu, când mi-e bine, scriu. Orice ar fi, scriu. Am avut o pauză destul de lungă după ce am terminat “Cântecul Meu”, simțeam că am epuizat tot, că ma repet prea mult, dar acum lucrurile și-au revenit la normal și lucrez deja la a doua carte.

E.I. Ce ne poți spune despre cartea „Cântecul meu”?

M.I. “Cântecul Meu” nu e numai despre mine, e despre orice om de pe lumea asta care a iubit, a răs, a plâns și a trăit. Este o carte foarte personală, dar în același timp, oricine s-ar regăsi în ea. Am vrut ca prin cartea asta să dobor anumite bariere de care m-am lovit de când mă știu. E o carte despre oamenii care au curaj să simtă și să se arate, să fie ei înșiși. Este despre toți oamenii care au trecut prin viata mea și și-au lăsat amprentele. E o carte despre viață și toate sentimentele și trăirile care vin o dată ce începi să te bucuri de ea cu adevărat. E copilașul meu, dar poate fi și al vostru.

E.I. Ce te-a inspirat atunci când ai scris această carte?

M.I. M-a inspirat viața mea. Perioada în care am scris “Cântecul Meu” a fost extraordinar de frumoasă, deși s-au întâmplat și multe lucruri rele. M-am schimbat mult într-un timp scurt, am cunoscut niște oameni minunați cu care împart totul acum și care m-ai făcut să trec prin fel și fel de experiențe. Nu am mai povestit lucrul ăsta public, dar “Cântecul Meu” e scrisă în aproape două luni. Nu aveam somn, era undeva la 5 dimineața și umblam pe site-urile unor edituri. Am trimis un manuscris de 28 de pagini, am pus cap la cap câteva scrieri mai vechi și l-am trimis. După doua zile am primit răspunsul. Trebuia să trimit întregul manuscrisul în vederea publicării, problema era că nu aveam ce sa trimit, asa ca m-am pus pe scris și cam asta a ieșit.

E.I. Scriitori sunt adesea asociați cu persoanele singuratice, există vreun adevăr în asta?

M.I. Orice om are momente în care vrea să fie singur. Sa zicem că scriitorii au astfel de momente mai des, dar n-aș spune că sunt singuratici, eu cel putin, n-am nicio treabă cu genul ăsta de persoană. Pentru a reuși să transmiți și să scrii ceva bun, trebuie să experimentezi și să zbori. Dacă stai închis în carapacea ta și te complaci spunându-ți că ești o persoană mai retrasă, nu ajungi nicăieri.

E.I. Citești mult și dacă da, cine sunt autorii tai preferați?

M.I. Citesc foarte mult. De mai bine de un an am citit numai autori contemporani români. Preferata mea este Ioana Duda, urmată de Cristina Nemerovschi si Ana Mănescu. Dacă nu le descopeream pe ele, nimic din toate astea nu s-ar fi întâmplat. Cărțile lor au pus cumva bazele caracterului meu, m-au ajutat să-mi fac o imagine asupra omului care vreau să fiu.

E.I. Care este cel mai important lucru la o carte, în opinia ta?

M.I. Cel mai important lucru la o carte este să te facă să simți, să-i trăiești povestea. Dacă citești o carte și nu rămâi cu nimic din ea, nu te face să râzi, să plângi, sa te gândești la ea după ce ai terminat-o, ai citit-o degeaba.

E.I. Participi la evenimente literare? Dacă da, care a fost ultimul la care ai
fost?

M.I. Ultimul eveniment la care am participat a fost Salonul Internațional de Carte “Bookfest” din București, acolo unde mi-am lansat și cartea. Nu am mai participat la niciun eveniment de atunci, dar sper să mai am ocazia.

E.I. Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?

M.I. Cărțile se găsesc atât pe site-ul editurii Coresi, cât și pe www.librarie.net si libris.ro. Mă puteți urmări pe Instagram: @mayaivona.

E.I. Câteva cuvinte pentru cititorii BookNation.ro?

M.I. Iubiți-vă mult, creșteți-vă pe voi înșivă în cel mai frumos mod cu putință și nu vă temeți să fiți tot ceea ce puteți să fiți. Zburați și visați. Orice ar fi, să nu uitați să faceți lucrurile care vă fac să vă simțiți în viață.