Ești autor și ai nevoie de promovare? Descoperă serviciile de promovare pentru autori oferite de Booknation.ro

E.I. Se spune că scrisul este o artă greu de înțeles, tu ce părere ai?

M.H. Privit din afară, probabil nu-i ușor să înțelegi ce anume are în plus un om care poate să se joace cu vorbele mai mult decât alții. Și eu m-am întrebat o vreme, până când am început să scriu. Acum nu mă mai întreb, dar nici nu pot spune că am înțeles. Cred doar că cel care scrie vede și simte, pur și simplu, lucrurile altfel decât ceilalți. Mai colorate, mai parfumate, mai sfâșietoare, mai altcumva. Iar cuvintele rar sunt destule pentru a reda tot ce poate simți cel care le folosește. De aceea, scriitorul, mai ales poetul, e nevoit să le „oblige” să fie colorate, parfumate, sfâșietoare sau altcumva. Eu cred că asta e greu de înțeles – cum poate scriitorul să „oblige” cuvintele să spună lucruri pe care ele nu le pot spune de obicei.

E.I. Ce te-a inspirat să scrii a doua carte?

M.H. În sertare, timpul este, de fapt, a treia mea carte. Primele două sunt de poezii  pentru copii (Cu stele în buzunar și Hai să-ți povestesc și ție!). Ceea ce m-a inspirat și probabil o să mă inspire întotdeauna e viața. Pur și simplu. A mea și a celor din jurul meu. În cărțile mele sunt prezenți părinții, copiii, prietenii mei, toți mi-au fost surse de inspirație. De aceea, le consider volume colective. Eu doar le-am scris, dar în ele trăim mai mulți. 

E.I. Cum a fost la lansarea cărții În sertare, timpul?

M.H. Ambele lansări, și cea de la Târgul Internațional de Carte și Muzică Libris, de la Brașov, și cea de acasă, din Dorohoi, au fost exact așa cum mi le-am dorit – întâlniri cu prieteni. Nu-mi plac deloc lansările „după tipar”, iar acestea nu au fost, datorită celor care le-au organizat (Libris Editorial, la Brașov, prietenii mei, acasă), celor care au fost parte din spectacol (interpreți de muzică folk, actori, prieteni de peste tot care au pus la cale un filmuleț surpriză) și celor care s-au bucurat alături de mine de plecarea cărții către oameni.

E.I. Acum ai o carte preferată din cele scrise?

M.H. Sincer, nu. 

E.I. Ce mesaj dorești să transmiți prin În sertare, timpul?

M.H. Pe mine mă transmit, cu multe ale mele. Eu cred că asta fac toți poeții. Și toți artiștii, în general.

E.I. Care sunt persoanele care te-au ajutat în evoluția ta?

M.H. În evoluția mea ca scriitor?  În mod hotărâtor, familia și prietenii. Dar de multe ori, inclusiv cei care, într-un fel sau altul, fac să mă doară câte un colț de suflet sunt „coautori” ai multora dintre poeziile mele. Un fel de „florile războiului”. Se cuvine, deci, să le fiu recunoscătoare și lor.

E.I. Mai urmează o nouă carte?

M.H. Sper să urmeze mai multe. Am „material” pentru cel puțin patru volume, dintre care trei pentru copii. Dar, recunosc, nu am demarat încă nimic în vederea publicării vreunuia dintre ele.  

E.I. Unde vă pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?

M.H. Primele două cărți s-au epuizat. În sertare timpul poate fi găsită pe Libris.ro, în Librăria „Șt. O. Iosif” din Brașov și la autor. Am și un blog, Despre orice se numește. Și, bineînțeles, pagina mea de Facebook (Mihaela Hură) e un loc foarte la îndemână de întâlnire cu mine și cu poeziile mele. 

E.I. Câteva cuvinte pentru cititorii BookNation.ro?

M.H. Înainte de orice, le mulțumesc pentru că au avut răbdare să ajungă până la această întrebare. Mulțumesc mult și BookNation.ro pentru că am ajuns și eu aici. 

Recunosc, nu sunt un fan al „vorbelor frumoase și înțelepte” de transmis oamenilor. Pot, totuși, să spun că între scriitor și cititori nu ar trebui să pună nimeni gard electric și nimeni nu ar trebui să transforme literatura într-o fandoseală elitistă. Poezia își joacă rolul numai dacă ajunge acolo unde e bine să ajungă – undeva, în lumea dinăuntrul cititorului, nu acolo unde stabilește cineva că trebuie să ajungă. Așa cred eu, că în literatură, ca în orice artă, cuvântul „trebuie” nu are ce căuta. Altminteri, și scriitorul, și cititorul devin prizonieri.