Ești autor și ai nevoie de promovare? Descoperă serviciile de promovare pentru autori oferite de Booknation.ro

Emanuela Istrate: Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască ne poți spune câteva lucruri despre tine?

Mihai Maxim: Nu îmi place să vorbesc despre mine, de aceea îi las pe alții să mă caracterizeze. Pe scurt, îți voi reda două scurte puncte de vedere ale unor persoane care m-au cunoscut și au scris despre mine:

„L-am întâlnit pentru prima dată pe domnul Mihai Maxim în noiembrie 2015, la Centrul

Socio-cultural J.L.Calderon, când și-a lansat cărțile, publicate de editura care m-a lansat

și pe mine în această lume a celor care scriu, atât de minunată, dar totodată contestată.

Apoi, aceeași editură ne-a organizat o lansare comună la Târgul de carte Librex de la Iași, unde am avut plăcerea să îl cunosc mai bine și totodată surpriza să descopăr că dincolo de a fi scriitorul a trei romane, este om de afaceri. Profit de postura mea de a relata „Povesti despre economie” autentice, iar astăzi voi dezvălui personajul principal al snoavei mele.

Mihai Maxim s-a născut la Roman in data de 05.11.1961 și este absolvent al Institutului Politehnic din București, Facultatea de Chimie Industrială; ulterior, a urmat cursurile Institutului National de Dezvoltare Economica din București – CNAM Paris (Conservatoire National des Art et Métiers).

Până în 2004 a ocupat diferite funcții în diverse companii multinaționale în care s-a format într-un climat multicultural. Din 2004 a înființat propria companie, KOGAION COM SRL, având ca obiect principal de activitate proiectarea, instalarea și punerea în funcțiune a sistemelor de producere, stocare și distribuție apă purificată pentru uz farmaceutic. La ora actuală deține în portofoliul său de clienți cele mai importante companii farmaceutice din România.

Pe lângă industria farmaceutică, alături de compania Linde Gas din Austria (prin subsidiara sa din România), firma domnului Maxim se află printre pionierii instalației complexe de producere a hidrogenului prin cracarea gazului metan, în prezența apei ultra purificate. Proiectul pilot s-a dovedit un succes remarcabil, acesta fiind ulterior multiplicat la nivel industrial pe mai multe platforme de producție din România și din lumea întreagă.

Nu în ultimul rând, defrișează un alt domeniu, ca promotor al tehnicii de vârf, nanotehnologiile.” – fragment din interviul acordat Adrianei Ungureanu pentru revista Literatura de azi.

„Mihai Maxim este un prozator fascinat de destine. În scrisul său regăsești mai proaspătă ca oriunde dura sentință a cronicarului Miron Costin: „Nu vremurile sunt sub om, ci bietul om e sub vremuri. Puternici sau slabi, ambițioși, delăsători, plini de calități sau predispuși eșecului, învingători sau striviți în viața socială, oamenii lui Mihai Maxim apar în fața propriului lor destin ca niște bucăți de plastilină remodelate la nesfârșit în funcție de capriciile unui artist capricios, atotputernic și prea puțin sentimental.” – fragment din prefața scrisă de domnul Tudorel Urian la romanului Ciobul de oglindă.

E.I. Când ți-ai dat seama că vrei să fii scriitor?

M.M. Nu mi-am dat seama niciodată. S-a întâmplat, pur și simplu. Sunt pasionat de grădinărit. De lucru cu sapa. Tot lucrând eu așa, prin grădină, sevele pământului proaspăt întors de cazma mi-au adus în nări arome de mult uitate. Și-atunci mi s-a întipărit în minte acțiunea primului roman, Ciobul de oglindă. La început am fost tare îndărătnic. Nici nu voiam să aud de povești scrise de mine, eu omul calculelor inginerești precise, fără echivoc. Și bine ar fi fost dacă aș fi ascultat vocea rațiunii și nu pe cea a inimii. A fi scriitor în România este echivalentul vinovăției care trebuie plătite. Cu bani peșin. La termen, fără drept de apel. Pedeapsa se aplică proporțional cu gramajul cărții, nu al conținutului, al ideilor, al stilisticii și modului de abordare. Al prizei la public? Nicidecum, bădie! O carte groasă te costă pe tine, autor, mai mult decât o cărticică de pus pe noptieră. Așa stând lucrurile, m-am decis să spun povestea repede, deci să scriu cărțulii scurte și deci, mai puțin costisitoare.

E.I. Care din cărțile tale te descriu cel mai bine?

M.M. Toate și nici unul. Eu nu dețin în colecție personaje exemplare. Personajele mele sunt unele pătimașe, subjugate de propriile idei și credințe. Eu mă retrag din ele discret, lăsându-le să prindă viață singure, să se descurce pe propriile picioare și să-și asume faptele. Bune sau rele, după cum le taie capul.

E.I. Cum începe o zi pentru în scriitor?

M.M. Un scriitor trebuie să mănânce, să-și întrețină familia, dacă o are, într-un cuvânt să-și asigure traiul de zi cu zi. Așa că, vrând-nevrând, trebuie să practice o meserie. Pe urmă să se gândească la a fi scriitor. Așa că, cel puțin din punctul meu de vedere, ziua începe cu muncă și se sfârșește cu dragoste, la fel ca în parabola celor 33 de trepte pictate pe peretele sudic al Suceviței, care descrie drumul spre Domnul.

E.I. Pe plan literar unde te vezi peste 5 ani?

M.M. Întrebați editura! Dacă aș avea parte de un agent literar m-aș putea consulta cu acesta. La noi editurile se limitează la a-și încasa sumele calculate de ele pentru apariția unei cărți, îți organizează una sau mai multe lansări și cam asta e totul. Nu există o promovare reală a produsului cultural – cartea. Așa încât a face planuri pentru următorii ani este o utopie. Poate doar hazardul de a întâlni cititori suficient de pasionați care să te promoveze informal.

E.I. Te-ai gândit până în prezent să renunți la stilul actual de a scrie?

M.M. Stilul este o caracteristică a autorului, un soi de amprentă a ființei sale. A renunța la propriul stil datorită tendințelor, sau a sfatului cuiva, mi se pare echivalentul la renunțarea identității proprii. Bine sau prost, fiecare scrie așa cum îi spune inima. Conștientul intervine și trebuie să intervină la șlefuirea stilistică, sau mai degrabă, la corectarea gramaticală.

E.I. De ce ai ales să scrii cartea „Ciobul de oglindă”?

M.M. Nu am ales eu s-o scriu, ea m-a ales pe mine să o aduc la lumină. Cartea, așa cum am mai spus, era gata scrisă în mintea mea. Trebuia doar să o aștern pe hârtie. Cu alte cuvinte, am fost un simplu dactilograf al propriei mele lucrări. Și nu am avut liniște până ce nu a văzut lumina tiparului.

E.I. Care este prima reacție a oamenilor când citesc cartea ta?

M.M. Eu zic că cel ai bine ar fi să-i întrebăm pe cititori. Totuși, un corolar al impresiilor ar fi acela că povestea e prea scurtă. Cititorul se ridică puțin flămând de la masă și ar mai vrea. Ca la restaurantele cu ștaif, în care nu ți se servește nimic care să-ți umfle burta, ci doar te ademenește cu gusturi și arome pe care le dorești să continue mult timp după ce ai fost acolo.

E.I. Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?

M.M. Cel mai simplu ar fi să viziteze site-ul propriu: mihaimaxim.ro de unde pot afla cum și de unde să cumpere cărțile scrise de mine. Tot de pe site pot citi cronicile despre fiecare carte, impresii ale cititorilor. Nu în ultimul rând mă pot contacta prin intermediul unei adrese de e-mail.

E.I. Câteva cuvinte pentru cititorii BookNation.ro?

M.M. Le doresc să urmărească site-ul și poate că așa mă vor găsi și pe mine printre cei promovați de dumneavoastră.