Ești autor și ai nevoie de promovare? Descoperă serviciile de promovare pentru autori oferite de Booknation.ro

E.I. Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască ne poți spune câteva lucruri despre tine?

M.Ș. Salutări! Mă numesc Ştefan, am 18 ani, sunt ultimul an la liceu şi anul acesta, în luna martie, am debutat la editura Libris Editorial cu primul volum (cu temă tradiționalistă) din seria “Flori sălbatice”. Sunt o fire creativă, îmi place să mă joc cu cuvintele, cu pensulele şi sunt un împătimit al artei în genere.

E.I. Cât de importantă este cercetarea pentru tine atunci când scrii o carte?

M.Ș. Cercetarea este importantă pentru mine atunci când scriu. Mai exact, reprezintă o perioadă de documentare asupra unui subiect, înainte să m-apuc real de scris. E necesară, pentru că nimeni nu s-a născut învățat, iar ca rezultatul final să fie satisfăcător pentru cititor, cât şi pentru scriitor, apelez la aceasta.

E.I. Scriitori sunt adesea asociați cu persoanele singuratice. Există vreun adevăr în asta?

M.Ș. Da, cred că descoperim un sâmbure de adevăr în afirmaţia aceasta. Şi nu numai la capitolul scriitori – am impresia că artiştii sunt de obicei firi singuratice şi “neînțelese” de societate şi de aceea preferă singurătatea – mediul în care se odihnesc şi comunică cu sinele lor. În care are loc actul creației.

E.I. Poate fi considerată o meserie activitatea unui scriitor?

M.Ș. Da, poate fi considerată. Pe lângă pasiunea pentru activitate, scrisul poate deveni meserie, însă (susțin eu) tocmai după câteva volume scoase pe piață, nu mai zic de bestseller…

E.I. Cum te-ai simțit atunci când ai publicat prima carte?

M.Ș. La acel moment n-am conştientizat şi mult timp după nu mi-am dat seama pe deplin de ceea ce s-a întâmplat. Nici acum, după aproape doua luni de la publicare…  Să îți vezi cărticelele aduse într-o cutie acasă, ca nişte cățeluşi îngrămădiți, dați spre adopţie, aşteptând fiecare un stăpân, e o senzaţie unică. Deşi am zis că plâng, n-am făcut-o. Dar numai eu ştiu cum mi s-a împlinit sufletul în ziua aceea…

E.I. Ai nevoie de un loc special unde să scrii?

M.Ș. Obișnuiesc să scriu la birou. E un loc bun, e comod şi am lumină din belşug de la cele două ferestre…

E.I. Ce reprezintă titlul cărții pentru tine?

M.Ș. Titlul cărții înseamnă cuvinte mărunte alese cu scopul măreț de a concentra subiectul unei cărți întregi. Titlul e unul din cei mai buni ilustratori, pe lângă copertă sau sinopsis.
Titlul cărții mele e plin şi el de însemnătate; înfățişează o perioadă a luminii, a înfloririi, dar şi a sacrificiului şi durerii.

E.I. Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?

M.Ș. Cititorii îmi pot urmări activitatea pe paginile de facebook Mihai Ştefan şi de instagram @stef.mihai_  sau pe paginile cărții: instagram @candinflorescmacii si cea de facebook cu acelaşi nume. Cartea mea o găsiți pe site-ul Libris.ro sau pe LibrărieDelfin.

E.I. Ce crezi că lipsește pieței de carte din România?

M.Ș. Pieței de carte românească îi lipsesc valorile vechi. Nu se mai publică cărți bune, totul e o publicitate şi scrisul autorilor parcă se strică. Se scrie modern, mult şi prost. Ce frumos ar fi fost să se fi scris ca înainte, dar scriitori de dinainte s-au dus demult.

E.I. Care e cea mai mare provocare din viața unui scriitor din România în opinia ta?

M.Ș. După părerea mea, să scrie şi să publice în rânduri repetate, într-o societate care nu mai citeşte şi nu mai apreciază aşa de mult lectura. Asta ar fi provocarea. E greu să fii înflăcărat pentru o cauză, de unul singur şi ceilalți să fie indiferenți.

E.I. Se poate trăi din scris în România? E acesta un obiectiv la care aspiri?

M.Ș. Cred că se poate, dar cu foarte multă muncă şi cu foarte multe volume valoroase şi adorate, publicate… Este un obiectiv pe care îl am în minte, dar cu gândul la viitor.

E.I. Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?

M.Ș. Aici aveţi linkurile de la site-uri:

Libris: Cand infloresc macii – Mihai Stefan

E.I. Câteva cuvinte pentru cititorii Booknation.ro?

M.Ș. Spor la citit! Numai prin lectură nu vă veți pierde capul în perioada asta! Să auzim numai de bine!

Emanuela Istrate
Autor: Emanuela Istrate
Emanuela e 👑 Super Erou Booknation.ro
Redactor de 1230 zile pe Booknation.ro
toate articolele scrise de Emanuela Istrate