Ești autor și ai nevoie de promovare? Descoperă serviciile de promovare pentru autori oferite de Booknation.ro


Booknation: Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască, ne poți spune câteva lucruri despre tine?
Mihail Ioanin: Sunt pasionat de muzică, artă , filosofie , psihologie , mitologie , astrologie , numerologie , magick , fizică cuantică , ştiinţă şi occultism . În copilărie și adolescență am pictat icoane pe sticlă, în prezent mă axez pe grafică, portrete. Cochetez și cu teatrul și am avut onoarea de a face figurație în filmul istoric „Îmi este indiferent dacă vom intra în istorie ca și barbari”, în regia lui Radu Jude. Doresc să fac și comic book-uri, iar în timp și niște piese de teatru pe baza cărților publicate. Pentru a mă relaxa mai cânt și la chitară acustică, doar ca hobby. Am avut o apariție la emisiunea: „Oameni, locuri, împliniri”. Am avut câteva apariţii şi la postul local şi în ziare locale . Am apărut în revista eCreator cu 10 poeme .

B.N. Ce ne poți spune despre cărțile pe care le-ai scris ?
M.I. Am doua cărţi publicate până în prezent. Cartea Pactul Însângerat Înlănţuit în Infern a fost la a patra ei versiune când a fost publicată. Scriu în versuri, rimă încrucişată, rimă perfectă primul vers cu al treilea şi al doilea cu al patrulea, rimă de gradul doi sau imperfectă. „Harpii se scaldă în văzduh iar șarpele Python pândește lumina.

Pășești într-o lume în care mitologia greacă renaște, iar personajul principal se confruntă cu situații critice. Panta emoțională crescândă și pericolele ce pândesc în cele două lumi paralele tind să lezeze psyche-ul personajului principal, lipsit de identitate.” În această carte personajul principal va fi nevoit să parcurgă râul Styx , cele trei mari râuri din Infernul grecesc şi va ajunge într-un final înlănţuit în Tartar .

Atât această carte, cât şi a doua carte Pactul Însângerat: Agonia, Extazul şi Pandora prezintă o lume mitologică revitalizată . În a doua carte „pregătiți-vă pentru o nouă  incursiune în o lume mitologică fiind alături de personajul principal în încercarea acestuia de a își păstra psyche-ul zdruncinat, intact. Mai mult dialog în versuri, personaje vechi și  noi mult mai bine conturate, tensiune acerbă, un carusel al emoțiilor. O să vă întâlniți cu damnați legendari precum Sisif, Tantal, fiicele lui Danaeus  Hecatonhiri și nu numai… o întâlnire misterioasă cu Hecate, zeița ce guvernează magick. Oare personajul nostru se va salva, hmmm rămâne să trăiți experiența și să vedeți.

Toate acestea și nu numai vă vor aștepta când veți deschide cartea.” În această a doua carte personajul principal va fi ajutat în a frânge lanţurile ce îl legau în Tartar dar totuşi scăparea reală este departe . Pe lângă învelişul mitologic şi de fantezie , cărţile prezintă şi un profund aspect psihologic şi pe parcurs o oarecare înălţare spirituală .

B.N. Ce reprezintă titlul cărților pentru tine, ca scriitor?
M.I. Titlul cărţii a fost luat mereu în serios . Titlul reprezintă chintesenţa operei , un vehicul prin care încerci să sugerezi un preview al conţinutului ascuns în carte dar fără să dezvălui prea multe . Titlul şi coperta sunt primele elemente ce îl întâmpină pe cititor deci impactul lor atât visual cât şi la nivel psihologic cântăreşte mult în cât de citită va fi cartea , măcar în primul val .

B.N. Care a fost momentul în care ai știut că trebuie să scrii o carte?
M.I. Prima experiență puternică pe acest plan s-a datorat operei Scrisoarea I a lui Mihai Eminescu. Modul magistral de a captiva esența și de a adăuga elemente din diverse domenii prin meșteșugul cuvintelor alese m-a fascinat. Prezentarea condiției omului de geniu în două ipostaze  mai întâi ca şi cugetător, tinzând spre cugetări filosofice, stare meditativă, mai apoi în raport cu societatea şi cu posteritatea, ducând la satiră, a făcut propria-mi fiinţă să vibreze . În timp m-am întâlnit şi cu poemele homerice care m-au fascinat iremediabil şi am dorit să revitalizez mitologia în concordanță cu timpurile noastre , normal adăugând propria amprentă personajelor mitologice, de multe ori fiind nevoie de umplerea a multe spații ce țineau de dezvoltarea acelor personaje, iar apoi la vârsta de 17 ani în sfârșit am căpătat curaj și am așternut pe foaie prima versiune a operei Pactul Însângerat Înlănţuit în Infern, desigur versiune ce avea să se extindă și să se îmbunătățească în timp.

B.N. Cine a avut rolul cel mai importat în cultivarea pasiunii tale pentru lectură și carte?
M.I. Părinţii mei mi-au insuflat încă din copilărie dragostea pentru cultură şi studiu . Având o imaginaţie exacerbată mă vizualizam în multe ipostaze şi scenarii însă fiind scriitor ajungi să trăieşti multiple vieţi prin intermediul personajelor create , al căror demiurg eşti . Dragostea pentru studiu m-a urmat în toţi aceşti ani şi în timp am reuşit să mă dezvolt multilateral, desigur că am întâlnit destui oameni de cultură care mi-au schimbat anumite percepţii într-o măsură mai mică sau mai mare .

B.N. Ce te-a inspirat atunci când ai scris aceste cărţi?
M.I. Mitologia greacă şi miturile homerice Iliada şi Odiseea m-au fascinat , cu atât mai mult cu cât din partea tatălui meu am origine de grec. Dar consider că tot ceea ce am citit şi experimentat până în acel moment m-au influenţat într-o anumită măsură. Încerc în scrierile mele să aduc informaţii din toate domeniile studiate până în acel moment.

B.N. Scriitorii sunt adesea asociați cu persoanele singuratice. Există vreun adevăr în asta?
M.I. Copilăria mea a fost într-o perioadă când studiul exacerbat și terminologia de ” șoarece de bibliotecă ” nu era bine văzută de către majoritate, așa că am fost departe de a fi tipul popular al clasei sau al grupului. Din fericire pentru generația ce vine acum, pot spune că lucrurile s-au schimbat pe acest plan și că spiritualitatea și studiul aprofundat sunt văzute într-o lumină din ce în ce mai bună.

Ca să răspund la întrebare, în copilărie am avut momente când eram retras , în primul rând datorită firii mele, iar acum am momente când sunt retras și apreciez acele momente pentru că mă ajută să mă concentrez pe artă, dar în decursul anilor am ajuns să socializez din ce în ce mai bine. Totuși nici acum nu mă consider tipul popular al grupului, mai degrabă tipul inteligent la care aceste persoane apelează când sunt discuții delicate pe partea de psihologie, filosofie, ocultism, știință și tot așa.

B.N. Care este cel mai important lucru la o carte în opinia ta?
M.I. Consider că cel mai important lucru la o carte îl reprezintă dăruirea scriitorului față de opera sa, să poată crea o sinergie cu personajele expuse. Cititorul are simțul ascuțit când vine vorba de aceste valențe și nu se va putea conecta corespunzător la acele personaje, deci nu va trăi adecvat acea experiență, ceea ce va duce la aprecierea scăzută a cărții.

Dacă vorbim înainte de achiziționarea cărții, atunci lucrul important îl reprezintă titlul și coperta cărții. Sunt primele lucruri care ajung la posibilul cititor și trebuie să reprezinte un “preview” adecvat, chintesența operei.

B.N. Dacă ai scrie o carte despre viața ta, cărei perioade i-ai dedica cel mai mult timp?
M.I. Greu de ales, toate perioadele și pragurile psihologice au fost necesare pentru a ajunge la rezultatul finit de astăzi.

Probabil aș poposi mai mult undeva aproape de prezent, cu vreo 7 ani în urmă, cele mai multe reușite pe partea de artă fiind în această perioadă. Dar fiind vorba de o astfel de opera , probabil m-aș apuca de ea la bătrânețe, deci ca și perioadă, viața de adult și de bătrân cu reușitele aferente .

B.N. Cu ce editură ai publicat cărţile și de ce ai ales-o?
M.I. Ambele cărți le-am publicat la Editura Texte din Dej, prima dată întrucât acolo am găsit înțelegere, a doua carte tot acolo întrucât mi-a plăcut modul profesionist de abordare, înțelegerea arătată și modul amical de a crea conexiuni.

B.N. Care sunt scriitorii români care te-au marcat? Dar cei din literatura universală?
M.I. Nu este o surpriză ca prima alegere să fie Mihai Eminescu, deja zicând de opera Scrisoarea I cât m-a fascinat. Acest clasic romantic și titan al artei și literaturii române a fost cu mult înaintea vremii sale, punând magistral în versurile sale teorii din diverse domenii.

Pe partea de literatură universală paleta este ceva mai diversificată. Mizez pe André Maurois cu opera Camille, pe Charles Baudelaire cu Hymne à la Beauté, scriitorul latin Ovidiu – Metamorfoze, Homer cu Iliada și Odiseea, Joseph Delaney cu seria Wardstone Chronicles, Aristotel cu De Anima, Platon cu Phaidon, Felix Buffiere cu Miturile lui Homer şi gândirea greacă, Hexaimeronul scris până la un punct de Vasile cel Mare și mai apoi continuat de fratele său Grigore de Nyssa.

B.N. Ai o carte pe care o recitești ocazional deși o cunoști pe dinafară?
M.I. Multe cărți le recitesc: Phaidon de Platon, De Anima de Aristotel, Iliada și Odiseea de Homer, doar câteva exemple. Cam toate cărțile de căpătâi care m-au fascinat într-un fel sau altul. Recitirea cărților este importantă pentru a înțelege cât mai bine opera respectivă.

B.N. Trei cărți pe care oricine ar trebui să le citească și de ce?
M.I. Greu de ales doar trei cărți care să se plieze pe mentalitatea majorității. Fiind constrâns de necesitatea celor trei cărţi de a fi universal utile tuturor , apelez la filosofie mizând pe vorbele lui Aristotel , părintele logicii “ Cei care filosofează , filosofează . Cei care nu filosofează , filosofează , dacă şi numai dacă prin ceea ce arată , ei demonstrează că nu filosofează , deci toată lumea filosofează “.

1 . De Anima – scrisă de Aristotel . Acesta definește sufletul ca principiu al vieții și al mișcării ființelor vii . Aristotel este interesat de suflet ca şi principiu al inteligenţei , dar în opoziţie cu Platon acest aspect ocupă un loc secund . Aristotel, se interesează de suflet drept componentă esențială a acestui tot indisolubil care este ființa vie. Principiu al vieții, sufletul este inclus în corp: el este ceva al corpului, care îi dă această calitate particulară de viu. În această operă se trece şi prin facultăţile sufletului : principiul vital , principiul sensorial şi principiul intelectual . Un tratat de o mare încărcătură ce a trecut şi va trece cu brio testul timpului .

2. Phaidon – Platon . Acest dialog a fost socotit uneori, de-a lungul veacurilor, cartea cea mare a umanității . Platon faţă de Aristotel , preia elemente din teologia orfică şi pitagoreică , legate de corp ca fiind o murdărire a sufletului şi consideră sufletul ca fiind pedepsit prin această legătură forţată cu trupul ( teoria soma-sema ) şi că moartea este drept o purificare şi o eliberare mult dorită de către suflet . Sufletul ca şi principiu al vieţii este considerat nemuritor.

3 . Miturile lui Homer şi gândirea greacă – Felix Buffiere , întrucât în aceasta operă intensă sunt disecate poemele homerice Iliada şi Odiseea , sunt prezentate toate interpretările fiecărui mit şi viziunea legată de acestea a fiecărui filosof în decursul timpului , totodată sunt prezentate şi curente filosofice , un proiect ambiţios care a fost dus cu mult succes la final . Poemele homerice Iliada şi Odiseea reprezintă “ biblia străveche greacă “ şi Grecia reprezintă leagănul civilizaţiei .

B.N. Ce crezi că lipsește pieței de carte din România?
M.I. În primul rând, piaţa de carte din România este foarte mică. Raportat la numărul de locuitori ai ţării, destul de mică pentru o ţară europeană , dacă facem o comparaţie cu Lituania, care cu o populaţie de doar 2.5 mil. locuitori are o piaţă de carte de 3 ori mai mare decât a noastră!.

Achiziţionarea de cărţi nu se află pe lista de priorităţi a românilor , ar fi necesară o companie naţională de conştientizare asupra importanţei lecturii .

B.N. Care e cea mai mare provocare din viața unui scriitor din România în opinia ta?
M.I. Cea mai mare provocare din viața unui scriitor este aceea de a trăi constant sub vampirismul artei sale și încercarea de a se face înțeles societății și posterității .

B.N. Se poate trăi din scris în România?
M.I. Probabil dacă atingi un anumit prag de notorietate se poate trăi din scris, eu momentan nu am atins acel prag, dar mă bucur pentru fiecare cititor în parte întrucât ating ușor, ușor nemurirea prin intermediul cititorului când ei resimt trăirile mele.

Nu am mizat pe curentul literar actual, scriu neoclasicism, scriu în versuri, rimă încrucișată, primul vers cu al treilea rimă perfectă și al doilea cu al patrulea rimă de gradul doi sau imperfectă, deci mi-am asumat că e posibil să fie mai greu la început.

B.N. Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?
M.I. Pe paginile de Facebook: Ioanin Georgian-Mihail, Pactul Însângerat Înlănţuit în Infern, Pactul Însângerat: Agonia, Extazul și Pandora. Pe partea de portrete : Mihail Ioanin Grafică. Pe blogul de pe WordPress: Ioanin Georgian Mihail. O viaţă dedicată artei . Live to write , write to live… Pe bibliocărți ( site închis momentan). Distribuire prin colet, mandat poștal. Goodreads : Mihail Ioanin . Cărţile pot fi lecturate şi la biblioteca judeţeană “ Marin Preda “ din Alexandria .

B.N. Câteva cuvinte de final pentru cititorii Booknation.ro?
M.I. Vă aștept cu drag să trăiți alături de mine trăirile și experiențele personajelor. Aștept feedback-urile dumnevoastră, ce personaje vă sunt dragi, unde vă regăsiți și unde nu , în scrierile și poemele mele. Vreau în timp să susțin și un eveniment  “Meet and Greet”. Voi continua să devin o versiune din ce în ce mai bună a mea și a artei ce o produc.

Vă aștept să fiți cât mai activi pe blog, pe profilul meu şi pe paginile mele de Facebook, pe Instagram și pe Goodreads. Dacă doriți să resimțiți fiorul mitologiei în ființa voastră, acesta este locul contemporan unde vă puteți delecta.

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!