E.I. Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască ne poți spune câteva lucruri despre tine?

M.T. Mă numesc Mirela Tămaș, sunt din Arad, locuiesc în București de 7 ani și mare mi-a fost mirarea și bucuria  să realizez că dvs sunteți din Arad.

Despre mine nu știu exact ce să vă spun important: am  fost asistentă medicală la un spital de urgență, din convingere, am fost consilier juridic la o companie națională, din rațiuni de mândrie și dorință  îndârjită de autodepășire, am părăsit Aradul și m-am mutat la București dintr-un calcul de conveniență socială. Aici am intrat în lumea neverosimilă a oamenilor de litere,egocentrici,  pompoși ca sorcovele, plini de frici, megalomani, superficiali dar neplictisitori. În prezent activez la Uniunea Autorilor și Realizatorilor de Film din România.
Nu sunt o persoană extraordinară dar pot să spun că în viață am făcut lucruri diverse: de la transportat morți la organizarea și participarea la întrevederea cu un ministru sau cu un ambasador.
E mult, e puțin?
E.I. Cum a apărut pasiunea pentru scris în viața ta?
M.T. Am fost și sper că încă mai sunt un bun observator al celor ce se întâmplă în jurul meu, în fiece clipă. E un reflex de care am devenit conștientă foarte târziu. Astfel, am înmagazinat în minte, multe situații pe care, când aveam ocazia să le redau se pare că plăceau interlocutorilor mei. Așa, am ajuns printr-o împrejurare în prezența unui regizor care mi- a propus să îi scriu  istorisirea ce tocmai am terminat-o de povestit, grupului în care mă aflam la acel moment. Istorisirea cu pricina, o dată scrisă i-a părut bună și m-a îndrumat spre un master de scenaristică și regie, care să îmi șlefuiască scrisul … sau pe mine însămi. Admiterea la master a fost pe baza unei scrieri în proză, pe care am depus-o odată cu cererea de înscriere. Nu știu dacă a citit-o cineva dar, profesorii pe care i-am avut acolo, în timpul masterului  m-au incurajat să scriu și mi-au apreciat ceea ce scriam.

E.I. Cum s-a născut cartea?

M.T. Odată pornit acest robinet, am dobândit curajul să scriu. Textele scrise de mine s-au adunat și atât! Datorită specificului masterului pe care îl urmam: Scenaristică, regie și formate TV, am fost încurajată să scriu scurte/medii scenarii de film. Câțiva ani după terminarea masterului, șeful meu mergea la Timișoara pentru a definitiva editarea unei cărți împreună cu niște doamne și domni din vestul țării, unde fiecare avea ceva scris, pe o temă comună aleasă de domniile lor cu ceva vreme în urmă. M-a întrebat într-o doară dacă am mai scris ceva de când am terminat școala. Da, mai scrisesem ”Întâlnirea pe invers”. A zis să i-o dau să o citească pe drum către Timișoara. I-a plăcut. Probabil sub imperiul cititului proaspăt a arătat-o editoarei, care m-a sunat a doua zi să mă felicite și să îmi propună să îmi introducă în cartea lor și proza mea. Cartea ”Despre iubire și prostie ” a fost editată la Timisoara și la sfârșitul ei conține și povestirea mea ”Întâlnirea pe invers”. Acesta a fost întâmplarea primului meu text tipărit de o editură. Apoi editoarea m-a întrebat dacă am mai scris ceva și mi-a cerut tot ce aveam gata. Așa s-a născut cartea mea! Titlul cărții este ”Planuri clare și nu prea” și este de fapt prima mea scriere în proză, cea din care am depus un fragment la înscrierea la master. Ideea de a scrie a pornit de la acea istorisire a unei întâmplări, care s-a materializat ulterior într-un scenariu ”Secrete vechi”, care nu se regăsește în carte.

 

E.I. Ce te inspiră să scrii?

M.T. Nu știu. Uneori nedreptatea, alteori ori senzație de care nu pot să scap.

 

E.I. Este important titlul pentru impactul cărții?

M.T. Da.

 

E.I. Ai citit vreo carte care să te inspire să scrii?

M.T. „Razne”, ”Lacrimi și sfinți”, ”Caiete II„ Emil Cioran.

 

E.I. În prezent lucrezi la o nouă carte?

M.T. Nu.

 

E.I. Cine te-a susținut cel mai mult atunci când ai publicat?

M.T. Nimeni, a fost o întâmplare.Totuși, pot să spun că prietenii m-au încurajat să scriu. Apoi nu s-a mai întâmplat nimic cu cartea mea.

 

E.I. Ce crezi că lipsește pieței de carte din România?

M.T. Nu cred ca piața actuală de carte există cu adevărat. Cuvântul scris pare desuet. Viața curge în prea mare viteză. Lansarea unei cărți a devenit o dezmierdare personală…în grup.

 

E.I. Care e cea mai mare provocare din viața unui scriitor din România în opinia ta?

M.T. Să fie citit cu adevărat. Nu din complezență. Ca și la mall-uri se caută/citesc doar ”brandurile” unanim cunoscute.

 

E.I. Se poate trăi din scris în România? E acesta un obiectiv la care aspiri?

M.T. Exclus! Nu sunt nebună sunt doar ușor visătoare.

 

E.I. Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?

M.T. Am reușit să expun cartea într-o singură librărie: Librăria Mihaela, str Bulevardul Pache Protopopescu 54, sect 2,București 030167. În rest nu am nici o activitate în acest sens.

 

E.I.  Câteva cuvinte pentru cititorii Booknation.ro?

M.T. Asta sunt. Asta am făcut. Mă simt mai bine să aflu că existați și sper că vom intra în legătură …. .
Emanuela Istrate
Autor: Emanuela Istrate
Emanuela e 👑 Super Erou Booknation.ro
Redactor de 1230 zile pe Booknation.ro
toate articolele scrise de Emanuela Istrate