Ești autor și ai nevoie de promovare? Descoperă serviciile de promovare pentru autori oferite de Booknation.ro

E.I. Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască, ne poți spune câteva lucruri despre tine?

M.V. Am absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine a Universității din București, apoi am urmat cursurile Masteratului de Traduceri și Terminologii Specializate în cadrul aceleiași universități. Am lucrat ca traducătoare și editoare. Debutul meu literar a avut loc la finalul lui 2019, la Târgul de carte Gaudeamus, cu volumul de proză scurtă „Femeia cu mască”, apărut la Editura Eikon.

E.I. Cum a apărut pasiunea pentru scris în viața ta?

M.V. Pasiunea pentru literatură a existat dintotdeauna, dar cea pentru scris a apărut ceva mai târziu, când am realizat că-mi doresc să transmit idei, emoții sau pur și simplu o anumită atmosferă. Toate începuturile sunt dificile, iar al meu nu a fost o excepție, întrucât a venit cu multe îndoieli și introspecții, scoțând la iveală o acută lipsă de încredere în sine și un perfecționism acerb, genul care sufocă ideile și inspirația înainte ca ele să prindă contur.
Am constatat treptat că scrisul este un proces complex care nu înseamnă numai a țese viața într-o poveste, ci și a te conecta, a crea o legătură subtilă cu cititorii. Pagina albă nu mă mai sperie așa cum se întâmpla cu 3-4 ani în urmă, când am scris prima povestire. Am observat cât de frumos este să fii creator și cum munca unui scriitor seamănă într-o anumită măsură cu munca unui detectiv, pentru că presupune înțelegerea naturii umane în profunzime și scoaterea la lumină a adevărului.
Scrisul a fost și rămâne pentru mine un drum al descoperirii de sine, o adevărată aventură și bucurie. Poate pentru că, în fond, suntem cu toții în căutarea propriei povești.

E.I. Cât de importantă este cercetarea pentru tine atunci când scrii o carte?

M.V. Foarte importantă. Volumul meu de debut, „Femeia cu mască”, cuprinde povestiri psihologice, polițiste și fantastice, care explorează tipologii ermetice, dificile, situații-limită și traume. În plus, în unele cazuri acțiunea este plasată într-un trecut îndepărtat, în Bucureștiul de altădată. Am avut, așadar, nevoie să mă documentez pentru ca povestirile mele să prezinte acuratețe și autenticitate, iar cercetarea va rămâne un aspect important pentru mine și în proiectele literare viitoare.

E.I. Care a fost prima carte pe care ai citit-o?

M.V. Nu îmi amintesc care a fost prima carte citită, dar îmi amintesc de prima carte care m-a impresionat cu adevărat: „Colț alb” de Jack London.

E.I. Spune-ne despre stilul tău de a scrie, care este diferența între stilul tău și al altor scriitori?

M.V. Stilul meu este caracterizat de un ritm alert al narațiunii, o acțiune pe mai multe planuri temporale, o atmosferă plină de mister și suspans, presărată cu imagini ale vechiului oraș. La toate acestea se adaugă, bineînțeles, un final neașteptat.
Cred că stilul meu ar putea fi considerat desuet în comparație cu stilul altor autori, dar poate că tocmai această desuetudine îi conferă o anumită savoare.

E.I. Ce alte pasiuni mai ai pe lângă scris?

M.V. Astrologia și numerologia.

E.I. Ai un obicei zilnic de a scrie?

M.V. Nu, nu scriu în fiecare zi, iar uneori trec chiar săptămâni întregi în care nu scriu nimic. Dar am întotdeauna în minte următoarea poveste pe care vreau să o scriu și, de regulă, când mă așez la masa de scris, îmi petrec acolo cel puțin o jumătate din zi.

E.I. Cum vezi scrisul, ca pe o pasiune sau ca pe un loc de muncă?

M.V. Văd scrisul ca pe o pasiune pe care o tratez cu aceeași seriozitate, disciplină și implicare cu care aș trata un loc de muncă.

E.I. Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?

M.V. Cititorii îmi pot urmări activitatea pe pagina de Facebook .
Cărțile mele se găsesc la Librăria Humanitas de la Cișmigiu și online, la Editura Eikon, Libris.ro, Librăria Delfin și Librarie.net.

E.I. Câteva cuvinte pentru cititorii BookNation.ro?

M.V. Mi-am dorit ca volumul „Femeia cu mască” să fie o adevărată experiență, să surprindă esența naturii umane și să trezească întrebări. Cititorii BookNation.ro vor decide în ce măsură am reușit acest lucru. Vă urez lectură plăcută!

Emanuela Istrate
Autor: Emanuela Istrate
Emanuela e 👑 Super Erou Booknation.ro
Redactor de 1232 zile pe Booknation.ro
toate articolele scrise de Emanuela Istrate