Interviu cu Negru Cătălin, autorul cărții „A History of the Apocalypse”

E.I. Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască ne poți spune câteva lucruri despre tine?

N.C. Am 34 de ani, locuiesc în Timişoara, dar sunt originar din Lugoj, judeţul Timiş. Am terminat Facultatea de Filosofie din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara şi Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Europene Drăgan din Lugoj. Am profesat aproximativ opt ani ca avocat, iar în prezent lucrez în tehnologiei informaţiei (IT), ca software tester. De-a lungul anilor am avut numeroase hobby-uri, de la astronomie şi colecţii de timbre poştale până la şah şi jocurile pe calculator. Pe majoritatea le-am abandonat, din variate motive. Doar scrisul, şi respectiv cititul, sunt singurele hobby-uri pe care le mai practic în prezent cu o oarecare constanţă.

E.I. Care a fost momentul în care scrisul a apărut în viața ta?

N.C. Ideea de a scrie a încolțit cândva în jurul vârstei de 18 ani. De fapt, ca să fiu mai exact, doream să fac ceva special, să îmi las cumva amprenta asupra lumii, dar nu știam exact ce să fac. De-abia în primul an de facultate, când mi-am dat seama că nu doresc să practic Dreptul, m-am hotărât să mă orientez către scris și să fac ceva în această privință. Am privit cercetarea și scrisul ca pe o evadare din cotidian, dar și ca pe un posibil bilet de ieșire din universul juridic.

E.I. Ce ne poți spune despre cartea „A History of the Apocalypse”?

N.C. „A History of the Apocalypse” este rezultatul unei munci care s-a întins pe mai bine de 10 ani. În 2015 am publicat în limba engleza prima ediție a cărții („History of the Apocalypse”). A doua ediție a fost publicată în vara lui 2018 („A History of the Apocalypse”), iar spre deosebire de prima ediție, aceasta este mai scurtă, mai aerisită și poate fi achiziționată în format tipărit sau electronic de pe platforme binecunoscute precum Amazon, Nook sau iBooks. De asemenea, a doua ediție este disponibilă și în limba română („O Istorie a Apocalipsei”), dar numai în format electronic și poate fi achiziționată doar de pe platforma Lulu.com.

Dacă ar fi să o rezum la o singură frază, „A History of the Apocalypse” este o descriere a felului în care a fost percepută ideea de sfârșit al lumii în religia creștină de la începuturi și până astăzi. Dar cartea nu se mărginește doar la granițele religiei, ci conține și elemente din foarte multe domenii, precum astrologie, numerologie, conspirații, istorie sau misticism. Sfârșitul lumii nu a fost anunțat de-a lungul vremii doar pe baze religioase, ci folosindu-se și argumente sau calcule istorice sau științifice.

E.I. Ce te-a inspirat atunci când ai scris această carte?

Ești autor și ai nevoie de promovare? Descoperă serviciile de promovare pentru autori disponibile pe Booknation.ro

N.C. Când am început să scriu nu am avut idee despre cum va arăta rezultatul final. Doream să scriu pe latura istorico-religioasă, dar nu știam exact ce anume. Așa că am început să cercetez, în mare parte pe Internet, și pe măsură ce adunam informații, ideile și concepțiile personale inițiale s-au evaporat una câte una și altele le-au luat locul. Inițial estimasem că proiectul va dura maxim doi ani. De-abia după cinci ani am dobândit o imagine de ansamblu asupra subiectului și știam unde trebuie să ajung.

Cel mai puternic motiv în a scrie cartea a fost dorința de cunoaștere. Doream răspunsuri. Așa că am pornit pe cont propriu în căutarea lor. Și pentru ca rezultatele acestui acest efort să nu se limiteze la propria persoană – știu că mulți alți oameni își pun aceleași întrebări – am încorporat concluziile în structura unei cărți pentru a le oferi și celorlalți.

E.I. Scriitori sunt adesea asociați cu persoanele singuratice, există vreun adevăr în asta?

N.C. În cazul meu… da. De când mă știu sunt o persoană mai singuratică decât cei din jurul meu. Pot spune că scrisul și cercetarea au amplificat acest aspect în sensul că îmi selectez mai strict partenerii de discuție. Rar inițiez o discuție și îmi place să ascult mai mult decât să vorbesc.

E.I. Citești mult și dacă da, cine sunt autorii tai preferați?

N.C. Citesc când îmi permite timpul. De obicei citesc seara, după ce adorm copiii. Alteori citesc pe telefonul mobil atunci când călătoresc sau trebuie să aștept. Într-o vreme obișnuiam să ascult cărți audio pe telefonul mobil în drumul dintre casă și locul de muncă. Citesc cărți de toate felurile (prefer genul non-fiction), și pot spune că autorii preferați sunt Sam Harris, Christopher Hitchens, Richard Dawkins sau Neil deGrasse Tyson.

E.I. Care este cel mai important lucru la o carte, în opinia ta?

N.C. Din punctul meu de vedere, o carte bună are deopotrivă o formă și un fond bun. Nu este de ajuns să ai un subiect bun, trebuie și să îl comunici eficient cititorilor.

Fiindcă prefer genul non-fiction, pentru mine cel mai important lucru la o carte este sa mă conecteze la aria de realitate pe care o tratează; să mă facă să înțeleg lucruri complicate.

E.I. Participi la evenimente literare? Dacă da, care a fost ultimul la care ai fost?

N.C. Nu particip la evenimente literare pentru ca am doi copii și o slujbă care îmi ocupă o bună parte din timp. Deci, pe de o parte ar fi problema timpului, dar și din cauza faptului că nu (cred) ca m-aș regăsi în astfel de evenimente. Dacă ar fi să aleg, cred că aș participa mai degrabă la evenimente filosofice.

E.I. Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?

N.C. Cititorii pot vizita paginA de Internet reasonandreligion.org. Aici este adunată o bună parte din activitatea mea. Sau pot să mă urmărească (dacă au cont) pe Quora.com (platformă online de întrebări și răspunsuri), pe Goodreads.com (platformă dedicată cărților) sau pe Youtube.com. Toate informațiile și adresele către platformele unde activez se găsesc foarte ușor pe site-ul meu. De asemenea, pe site se găsesc toate adresele de unde poate fi procurată cartea.

E.I. Câteva cuvinte pentru cititorii BookNation.ro?

N.C. Continuați să evoluați prin citit. Avem la dispoziție resurse la care înaintașii noștri puteau doar să viseze. Internetul este o unealtă care ne poate ajuta să devenim orice dorim noi să devenim. Profitați de acest lucru! Iar dacă vă place istoria, religia, conspirațiile sau pur și simplu doriți să vă îmbogățiți cultura generală, acordați o șansă cărții mele. Nu veți regreta.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.