Am avut plăcerea să îl descopăr și să vorbesc cu scriitorul debutant Nelu Sorin Stancu, autor al romanului Diamantul din șatră, o carte care, cel puțin pentru mine, reprezintă un simbol al conectării populației de etnie rromă cu cea română, dar și un manifest de prezervare a tradițiilor și culturii rrome.

nelu-sorin-stancu-diamantul-din-satra

Adrian Stepan: Pentru cine nu vă cunoaște încă, vă rugăm să spuneți câteva cuvinte despre dv. – așadar, cine este omul și autorul Nelu Sorin Stancu?

Nelu Sorin Stancu: Voi vorbi despre pasiunile mele, pentru că ele mă definesc. Iubesc artele. Desigur, în fruntea listei se află literatura. Consider că orice gen literar poate avea valoare.

În pictură și sculptură ador perioada renascentistă. Muzica veche lautarească îmi este cea mai apropiată de suflet.
Totodată, sunt atras de știință. Informatica, fizica cuantică, psihologia, medicina, astronomia, sunt domenii ale științei de care sunt fascinat. Un hobby special este șahul.

A.S. Cum a apărut autorul Nelu Sorin Stancu și cât timp i-a luat să se nască?

N.S.S. Am început să scriu în urmă cu doi ani, la vârsta de 41 de ani, la îndemnul soției. În fapt, scriitorul Nelu Sorin Stancu s-a născut în urmă cu 35 de ani, odată cu visul de a scrie și a publica romane.

Ești autor și ai nevoie de promovare? Descoperă serviciile de promovare pentru autori disponibile pe Booknation.ro

A.S. Ați studiat muzica și medicina, ați fost redactor și creator de cuvinte încrucișate, de 12 ani programator și acum autor de roman. De unde atăta diversitate? Ce vă împinge să explorați atâtea domenii?

N.S.S. Am nevoie de provocări intelectuale. Detest plafonarea, mediocritatea și rutina în cariera profesională. Voi scrie, atât timp cât voi avea inspirație.

A.S. Că tot vorbim de motivație, ați fost motivat în scrierea acestei cărți de dorința de a contribui la procesul de integrare a etniei rrome în societatea noastră, care încă mai are multe defecte și probleme la acest capitol? Dacă, da, credeți că ați reușit?

N.S.S. Rromii și românii conviețuiesc împreună de secole. Istorici au fost nedrepți cu noi, rromi; asta pentru că au omis să menționeze etnia rromă a unor oameni importanți ai istoriei noastre naționale.
De pildă, toată lumea știe că muzica imnului național a fost compusă de Anton Pann, dar câți oameni știu că Anton Pann a fost rrom căldărar?
Căți oameni știu că domnitorul Țării Moldovei, în anul 1595 – Ștefan Răzvan –, a fost rrom?
Domnitor care a luptat alături de Mihai Viteazul, împotriva otomanilor.
Pentru a înțelege pe cineva, trebuie, mai întâi, să-l cunoști. Trebuie să-i cunoști valorile morale, tradițiile, istoria, trăirile…
Eu am scris din dorința de a face cunoscut acest popor, cu bune și cu rele. Doresc ca acest roman să fie o încurajare pentru rromi: de a scrie, de a studia, de a-și urma visul, precum Șandor – personajul principal.
Sper ca romanul meu să deschidă o fereastră către etnia noastră. Dar vor mai trebui  multe acte de cultură, evenimente de evidențiere a oamenilor de știință rromi, a sportivilor, a artiștilor, pentru ca oamenii din lumea întreagă să ne cunoască adevăratele valori.

A.S. Ați menționat în prefața cărții ca sursă de inspirație a romanului „Diamantul din șatră” sunt vechile cântece rrome care sunt pline de povești. Aveți un anumit cântec care v-a rămas întipărit în memorie și în suflet? Puteți să ne împărtășiți câteva versuri?

N.S.S. „Gelem, Gelem” este imnul internațional al rromilor din anul 1971. Este un cântec ce s-a cântat de către rromi, cu mult înainte de a deveni imn. Fiecare strofă a acestui cântec pare a fi scrisă de câte o generație de rromi.

Umblăm, umblăm pe drumurile lungi,
Am întâlnit și romi fericiți.
A, romilor, de unde veniți
Cu corturile și cu copiii înfometați?
Of romilor, of flăcăilor!

A.S. Cum a fost primită cartea de comunitatea rromă? Dar de cea română?

diamantul-din-satra-carteN.S.S. M-a impresionat foarte mult deschiderea nerromilor către acest roman. De-altfel, recenzia de pe copertă este scrisă de către criticul literar Petruș Andrei, care nu este de etnie rromă, și pe care l-am cunoscut abia la evenimentul de lansare a cărții. Dumnealui a venit de la 350 Km, pentru a vorbi audienței despre romanul meu. Îi mulțumesc și pe această cale.

De asemenea, un sprijin important am avut din partea comunității rrome, prin intermediul Asociației Partida Romilor Pro-Europa, reprezentată de domnul Cătălin Manea.

A.S. Dacă ați alege un singur mesaj cu care cititorii romanului ați vrea să rămână, care ar fi acesta?

N.S.S. Cultura nu are etnie. Vă invit să citiți acest roman cu sufletul deschis.

A.S. Am înțeles că lucrați la un roman nou, cu o temă complet diferită. Despre ce este vorba?

N.S.S. În prezent scriu un thriller polițist. Romanul va avea un ritm alert, cu răsturnări de situație și final imprevizibil.

A.S. Unde vă pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde poate fi cumpărată cartea?

N.S.S. Sunt prezent pe Facebook, iar comenzile se pot face online de pe site-ul: www.diamantuldinsatra.ro
De asemenea, cărțile sunt prezente în librăriile online și fizice din toată țara.

A.S. Câteva cuvinte pentru cititorii GoodRead.ro?

N.S.S. Vă aștept pe Facebook cu impresii legate de personajele romanului, de intrigă, de exprimarea literară sau alte aspecte referitoare la roman.