Emanuela Istrate: Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască ne poți spune câteva lucruri despre tine?

Nicholas Sögard: Îmi place să încep printr-un motto care mă ghidează:

Einstein a creat teoria relativității iar eu vreau să găsesc acea teorema care ar putea explica cât mai multe gânduri ale umanității.

Sunt statistician cu o diagonala îndreptată înspre scris. Îmi place să cred că totul poate fi explicat printr-o ecuație, dar încă nu am ajuns la nivelul acela de cunoaștere. Poate odată cu intensificarea domeniului de inteligență artificială, șansele vor crește.

Îmi place să călătoresc. Atât în cele mai îndepărtate colțuri ale minții umane cât și în cele mai cunoscute minuni ale lumii în care trăim.

E.I. Când ți-ai dat seama că vrei să fii scriitor?

N.S. Atârna greu să zici că ești scriitor după ce ai scris doar o carte. Pentru a ajunge la acel termen, e nevoie de un istoric și colecție de rezonanță.

Mă consider mai degrabă un shaman. Am creat o serie de porțiuni care pe mine m-au ghidat și apoi mi-am zis “dacă le-aș împărtăși cu  restul lumii, oare ce aș isca?”. Și așa a început drumul.

E.I. Care a fost momentul în care ai decis să publici prima carte?

Ești autor și ai nevoie de promovare? Descoperă serviciile de promovare pentru autori disponibile pe Booknation.ro

N.S. Sunt un introvert desăvârșit (nu e o calitate cu care să mă laud) dar atâtea gânduri s-au adunat în interiorul minții încât am început să le aștern pe foaie. Și ca să fiu sincer, a fost un gest de lașitate din partea mea, pentru că nu le puteam zice pe toate cu voce tare, tocmai din blestemul introvertismului.

Un al doilea motiv este că aș fi dorit să devin un rocker ( după cum zic unii, “Mah, tu ești roacker deala?”). Da, sunt deala care ascultă metal ca să se calmeze. Nu am fost înzestrat cu un dar de a cânta (prietenii mă imploră să mă opresc înainte de a deschide gura să încep să cânt ceva) și nici cu talentul de a mânui chitara cum trebuie (mai degrabă o chinui). Atunci am zis că vreau să scriu, un cântec prelungit, piesa mea rock pentru lume.

E.I. Spune-ne despre stilul tău de a scrie, care este diferența între stilul tău și a altor scriitori?

N.S. Sunt atât de mulți scriitori încât nici nu știi, cu siguranță, dacă stilul tău este unul unic. Tot ce poți afirma e ce crezi tu că îți e specific și acest lucru vine cu investirea propriei personalități în ceea ce inscripționezi pe foaie. Îmi place să exprim cât mai mult în cât mai puține cuvinte.

E.I. Ai un obicei zilnic de a scrie?

N.S. Da. Acum evident, multe din texte vor ajunge mâncare pentru reciclare, dar orice gând, expresie, idee, tind să o scriu pe ceva. Îmi e atât de frică, în unele cazuri, că am să uit încât ma trezesc cu noaptea în cap doar ca să scriu ce a mai născocit mintea.

E.I. Care este motivația ta atunci când scrii?

N.S. Câteodată, mă gândesc că sunt într-un grup de oameni faini care îmi asculta opiniile. Și dacă aș reuți ca doar pe unul dintre ei să îl influențez cumva, chiar dacă asta ar însemna cum să nu facă lucrurile, atunci asta e ceea ce mă motivează să continui. Am și eu un sertar, acolo, în mintea lui. Misiune îndeplinită.

E.I. Pe plan literar unde te vezi peste 5 ani?

N.S. Cu un premiu Pulitzer?! Nu, glumesc. Urăsc să fac planuri pentru că dacă acestea sunt prea mărețe și nu sunt atinse, atunci intervine dezamăgirea. Dacă sunt setate la un nivel mic, atunci nu te simți destul de îndeplinit. Ce îmi propun e să urmez acest drum indiferent de obstacole. Și să încerc și stiluri care mă împing departe de zona mea de confort.

E.I. Care este prima reacție a oamenilor când citesc cartea ta?

Aș vrea să pot pătrunde în mintea lor să văd cu adevărat care ar fi reacția. Cred că de multe ori e filtrată și ce aș vrea eu ca și feedback ar fi exact într-un mod în care eu am scris. Dar ca să zicem așa, nu e chiar o pierdere de timp 🙂

E.I. Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?

N.S. Am un blog  sau pe pagina de Facebook. Iar cartea poate fi găsita pe Amazon sau în format “tradițional” 

E.I. Câteva cuvinte pentru cititorii GoodRead.ro?

N.S. Împrumutând o expresie de la cea care e jumătatea bună a mea (și cu speranța că nu mă va pedepsi prea tare pentru acest act):

“Live, Laugh, Love”