Interviu cu Oliviu Craznic, autorul cărții „Ceasul fantasmelor”

Emanuela Istrate: Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască ne poți spune câteva lucruri despre tine?

Oliviu Craznic: Pe scurt, și pentru a mă referi strict la aspectele care, cred eu, i-ar interesa în mod deosebit pe cititorii „GoodRead.ro”: am publicat două cărți apreciate de critică și de public și cunoscute și peste hotare (un roman gotico-vampiric, …Și la sfârșit a mai rămas coșmarul, la Ed. Vremea, în 2010, și un volum de povestiri și nuvelete fantastice și științifico-fantastice, Ceasul fantasmelor, la Ed. Crux Publishing, în 2015) și practic critica literară în regim profesional (remunerată în baza unor contracte înregistrate la autoritățile abilitate și, desigur, cu respectarea legislației în vigoare cu privire la activitățile independente/proprietatea intelectuală).

E.I. Cum a apărut pasiunea pentru scris în viața ta?

O.C. Nu cred că este o pasiune, mai degrabă o necesitate.

A existat întotdeauna, dar a început să prindă contur în momentul în care o prietenă apropiată, aflând că tocmai publicasem un volum dedicat legislației comerciale în domeniul Dreptului (în calitate de îngrijitor de ediție), s-a arătat „dezamăgită” de faptul că nu era vorba despre un volum de beletristică. Pentru a o „mulțumi”, i-am scris …coșmarul – și, la îndemnurile ei, am decis să îl și public. Reacțiile neașteptat de bune care au urmat, din partea publicului și din partea criticii, m-au convins să îmi continui cariera (și) în această direcție.

E.I. Ce ne poți spune despre cartea „Ceasul fantasmelor”?

O.C. Este un volum de colecție – publicat ca urmare a numeroaselor solicitări primite de la cititori (care își doreau să aibă „la un loc” poveștile pe care le publicasem anterior în antologii și reviste) și în condițiile stabilite de mine (aici trebuie să mulțumesc Editurii Crux Publishing pentru cooperare): cuprinde poveștile așa cum le-am conceput eu, fără ulterioarele „influențe editoriale”; coperta (creată de cunoscutul ilustrator Ionuț Bănuță) a fost, de asemenea, aleasă de mine, ca și plastifierea lucioasă a copertei, tipul de hârtie – albă, de calitate superioară, rezistentă în timp –, modul în care sunt evidențiate stilistic paragrafele etc. Toate poveștile din volum s-au bucurat de critică favorabilă, semnată de nume importante (inclusiv de specialiști din mediul academic, doctori și doctoranzi în filologie).

În ceea ce privește subiectul volumului, acesta îl constituie istoria imaginată și exemplificată a omenirii, din antichitate până în viitorul îndepărtat.

Cititorii care au iubit …coșmarul vor reîntâlni personaje gotice dragi (sau mai puțin dragi…) în segmentul Înainte de coșmar.

Segmentul Întâlnire cu Ermengaarde reunește patru dintre aventurile petrecute în lumea futuristă, luxoasă și crudă a frumoasei și inteligentei principese, care continuă să destabilizeze un întreg Univers prin intrigile ei.

Alte povești se inspiră din mitologia românească (învierea lui Zalmoxis, ielele) ori universală (spiridușii, vârcolacii, demonii, îngerii, spiritele răzbunătoare sau călăuzitoare etc.).

În sfârșit, unele texte se concentrează strict asupra problemelor de morală (condamnând, de pildă, lipsa de respect arătată decedaților de către unii medici legiști), transfigurează artistic teoria cronofagiei moderne (conform căreia timpul se scurge mai repede astăzi, comparativ cu alte perioade istorice) ș.a.m.d.

Ești autor și ai nevoie de promovare? Descoperă serviciile de promovare pentru autori disponibile pe Booknation.ro

E.I. Care este cel mai important lucru la o carte, în opinia ta?

O.C. Fără îndoială, mesajul (sunt utilitarist și umanist, ca formație filosofică).

Dacă opera nu reușește să ne facă să fim mai buni decât eram când am început să o citim, nici măcar nu poate fi numită operă – din punct de vedere uman, este doar un fiasco.

E.I. Dacă ai avea posibilitatea de a rescrie oricare dintre cărțile tale, pe care ai alege-o și de ce?

O.C. Am, în orice moment, posibilitatea de a rescrie ce am publicat, dar nu este necesar. Bineînțeles, la fiecare nouă ediție a scrierilor mele, le recitesc și le mai aduc mici ajustări.

E.I. Participi la evenimente literare? Dacă da, care a fost ultimul la care ai fost?

O.C. În ultima vreme, din lipsă de timp, particip doar la evenimentele literare la care sunt invitat să îmi prezint activitatea, ori să prezint activitatea unor colegi de breaslă pe care îi apreciez în mod deosebit.

Unul dintre evenimentele literare importante la care am participat recent a fost sesiunea științifică a Academiei Române – Divizia de Logică, Metodologie și Filosofie a Științei, unde am avut onoarea de a prezenta comunicarea Literatura științifico-fantastică și căutarea (modelarea?) viitorului.

E.I. Spune-ne despre stilul tău de a scrie, care este diferența între stilul tău și a altor scriitori?

O.C. Cred că scriitura mea are câteva elemente aparte, destul de rar întâlnite la alți scriitori.

De pildă, îmbină constant clasicul cu modernul, păstrând ceea ce era bun la clasici (aproape totul, adică) și preluând ceea ce au adus nou modernii (atunci când acest „novum” merită preluat). Astfel, rezultă o operă ornată stilistic și profundă (clasică), totodată dinamică și îndrăzneață (modernă).

Alt element distinctiv ar consta în faptul că toate scrierile mele sunt verosimile cap-coadă (evident, în cadrul fictiv creat), deoarece sunt foarte atent ca fiecare replică, fiecare acțiune aleasă de către personaje să aibă corespondent real (în istorie, în experiența personală etc.).

De asemenea, toate scrierile mele conțin importante mesaje morale, menite să ofere posibile rezolvări unor probleme cu care ne confruntăm sau cu care ne-am putea confrunta în viața reală (desigur, atât mesajele, cât și problemele/rezolvările sunt prezentate într-o formă alegorică).

Mai sunt și alte aspecte pe care le-aș putea prezenta aici, dar ar însemna să fac un studiu al propriei opere și să transformăm interviul în altceva – prin urmare, mă abțin.

E.I. Lucrezi la o carte nouă? O să ne surprinzi cu o carte nouă?

O.C. Da, lucrez la Imperiul minciunilor, un mic roman care continuă trama dezvăluită în prozele din ciclul Întâlnire cu Ermengaarde.

De surprins, ar trebui să vă surprindă – prin felul ei de a fi, Ermengaarde își doboară adversarii, întotdeauna, folosind Neașteptatul, ceea ce i-a și adus reputația de invincibilitate (după cum știu cei care au citit Ceasul fantasmelor, frumoasa principesă și-a înfrânt până acum aliații, rudele, dușmanii, rivalii și pețitorii, fără a folosi alte arme decât mintea și trupul).

E.I. Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?

O.C. Mă străduiesc să reunesc pe pagina mea oficială de Facebook toate segmentele activității mele culturale:

Ceasul fantasmelor poate fi achiziționat de pe situl Editurii Crux Publishing ori din librăriile partenere, fizice sau virtuale (inclusiv de pe elefant.ro, librarie.net ș.a.m.d.).

…Și la sfârșit a mai rămas coșmarul poate fi achiziționat de pe situl Editurii Vremea ; în acest moment stocul este epuizat, dar am reînnoit de curând contractul cu editura – intrăm în al optulea an de colaborare –, astfel încât în viitorul apropiat se va publica un nou tiraj) ori din librăriile partenere.

Varianta electronică a romanului …Și la sfârșit a mai rămas coșmarul poate fi achiziționată de pe elefant.ro:

E.I. Câteva cuvinte pentru cititorii GoodRead.ro?

O.C. Sunt onorat de interesul arătat – și vă felicit pentru că, prin citit, prin cumpărat cărți, prin scris despre cărți ș.a.m.d., mențineți cultura vie.

 

 

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.