Interviu cu Petronela Rotar-Cotoban, autoarea cărții „O să mă ştii de undeva”

Emanuela Istrate: Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască ne poți spune câteva lucruri despre tine?

Petronela Rotar-Cotoban: Sunt o femeie de 40 de ani în mai, cu doi copii mari, adolescenți, îndrăgostită de cărți și de viață. Am o istorie personală extrem de zbuciumată, iar asta mă face să fiu eu însămi personaj. Îmi place la nebunie marea și visez, ca mulți alții, să locuiesc la mal de mare și să scriu. Fac terapie de ani buni și cred cu putere în vindecarea emoțională ca bază a unei vieți sănătoase și echilibrate. Deși credeam că e nevoie să fii nefericit și inadaptat ca să fii artist, azi știu că poți să fii și om cu o viață funcțională și artist.

E.I. Când ți-ai dat seama că vrei sa fii scriitoare?

P.R.C. Cînd eram mică de tot. Scriu de cînd îmi amintesc, în liceu publicam poeme și eseuri, scrisul face parte intim din mine, fără el aș fi înnebunit, probabil, în anumite perioade grele din viața mea. Îmi pot imagina orice fel de viață, cu orice lipsuri, însă nu una fără scris.

E.I. Se spune adesea că trebuie să crezi în ceea ce scrii. Ești de acord cu asta?

P.R.C. Eu spun mereu că trebuie să îți dai voie să fii vulnerabil atunci cînd scrii, să fii, vorba lui Kierkegaard, true to yourself, ceea ce poate echivala cu ce ai spus tu. Trebuie să fii onest atunci cînd scrii, deci da, e nevoie să crezi în ceea ce scrii.

E.I. Care din cărțile tale te descriu cel mai bine?

Ești autor și ai nevoie de promovare? Descoperă serviciile de promovare pentru autori disponibile pe Booknation.ro

P.R.C. Primele trei, desigur, poezia fiind, prin definiție, o construcție autobiografică. Fiecare dintre ele definește o anume etapă a evoluției mele, atît umane cît și literare. Eu azi nu mai sunt cine eram cînd am scris O să mă știi de undeva, prin urmare nici nu mai scriu așa cum  scriam atunci.

E.I. Ai folosit ca personaj în cărțile tale pe cineva din viața reală?

P.R.C. Mereu fac asta. Eu însămi sunt unul dintre ele. În ultima carte, toate personajele au la bază oameni din viața reală, peste care am construit, desigur, așa cum fac întotdeauna, fantezie. De altfel, puțini sunt cei care nu fac asta. Hemingway zicea să scrii despre ceea ce cunoști cel mai bine, e absolut firesc să înregistrăm și să redăm, sub filtrul personal și subiectiv, realitatea care ne înconjoară. De altfel, găsesc să una dintre misiunile scriitorului este aceea să redea atmosfera, psihologia, tipologiile, frămîntările șamd, timpurilor în care trăiește.

E.I. Ai un jurnal în care scrii?

P.R.C. Da, însă nu scriu constant și zilnic. Pînă și blogul meu are, deseori, această funcție.

E.I. Ce ne poți spune despre cartea „O să mă ştii de undeva”?

P.R.C. E primul meu copil literar, s-a vîndut foarte bine, a primit recenzii foarte bune, are șase tiraje scoase, iar anul acesta va fi reeditat, cu anumite modificări și cu o grafică nouă. Un debut literar destul de tîrzior, la 36 de ani… E o carte (și o bornă) foarte importantă pentru mine, a însemnat în primul rînd împlinirea celui mai mare vis al meu, acela de a publica o carte. Și o schimbare completă de paradigmă. Și de viață, bineînțeles.

E.I. Care este motivația ta atunci când scrii?

P.R.C. Scriu pentru că nu pot altfel. Scriu ca să integrez ce mi se întîmplă, scriu ca să-mi explic mie însămi viața, scriu ca să mă vindec și ca să încerc să vindec.

E.I. Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?

P.R.C. www.acestblogdenervi.ro, pe pagina de Facebook cu același nume, acestblogdenervi sau pe cea personală. Cărțile sunt în librării, în toate lanțurile mari, pe toate siteurile de profil și pe siteul editurii, hergbenet.ro

E.I. Câteva cuvinte pentru cititorii GoodRead.ro?

P.R.C. Trebuie să recunosc, eu nu sunt un utilizator constant al platformei, însă am o mare admirație pentru oamenii  care citesc și împărtășesc, e mare nevoie de o astfel de atitudine. Îi încurajez să continue să citească și să scrie despre ce au citit, să promoveze cartea și cititul. Și le mulțumesc.

 

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.