E.I. Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască ne poți spune câteva lucruri despre tine?

P.P. În general, nu-mi place să vorbesc despre mine. Îmi place să fiu descoperită ca om, ca ființă. Nu-mi plac nici laudele și nici criticile, chiar dacă e o vorbă din popor care spune că ar fi constructive. 

Așadar, mă numesc Petruța Petre și sunt profesor de limba și literatura română la o școală frumoasă din mediul rural, acolo unde locuiesc. Satul m-a fermecat întotdeauna, l-am adorat pe Creangă de mic copil. Îmi place meseria mea, ea m-a ales pe mine, pentru că nu aș putea să fac altceva niciodată. Iubesc copiii din tot sufletul meu și aș vrea să pot să-i ajut pe toți, să-i înțeleg pe toți, să-i susțin pe toți. Îmi sunt dragi toți deopotrivă și le spun mereu că sunt minunați și unici și pot reuși în orice își propun ei în viața asta. Încrederea este totul și numai noi, dascălii, le-o putem insufla. Nu vorbesc despre studiile mele, de multe ori nici nu contează. Am purtat conversații speciale cu bătrâni înțelepți care aveau doar 4 clase și nu am reușit un schimb de replici cu oameni cu masterate. Consider că omenia este calitatea noastră esențială, de aceea ne numim oameni.

E.I. Care a fost momentul în care scrisul a apărut în viața ta?

P.P. Scrisul a apărut în viața mea ca prin magie. Mi s-a părut amuzantă întrebarea, scuze!  Cred că am scris mereu, am visat mereu și am sute de pagini scrise, caiete legate, poezii, proză scurtă. Doar că am scris dezorganizat. Prea multe idei, prea puțin timp. De curând m-am apucat să organizez textele și așa au început să apară și cărțile mele. Scrisul va rămâne mereu parte din mine, aș scrie tot timpul. Îmi place să scriu de mână, îmi place să fac rime, compuneri, descrieri…orice formă de literatură.

E.I. Cât de importantă este cercetarea pentru tine atunci când scrii o carte?

P.P. Eu nu scriu romane realiste, sunt așa cum am spus o visătoare, încerc să  ancorez în realitate ceea ce scriu, dar nu mă bazez pe cercetare. Da, mă interesez de un anumit mediu, o profesie, o stradă, o clădire, dar nu studiez pentru asta. În plus, scriu literatură pentru copii. Ce noroc pe mine să stau tot timpul cu ei! Este important ca atunci când o persoană citește textul să-și poată imagina totul, de aceea eu sunt foarte atentă la detalii.

Ești autor și ai nevoie de promovare? Descoperă serviciile de promovare pentru autori disponibile pe Booknation.ro

E.I. Crezi că o titlul este important pentru impactul cărții?

P.P. Categoric titlul este foarte important.  Nu mă refer numai la impactul asupra cititorului sau la cel comercial. Eu am ales greu titlul cărților mele. Am ales cu inima și nu m-am gândit la partea comercială, dar sunt foarte mulțumită de alegerile făcute.

E.I. Spune-ne despre stilul tău de a scrie, care este diferența între stilul tău și a altor scriitori?

P.P. Da, iar sunt în impas. Eu scriu cum simt, nu mă raportez la stilul altor scriitori și nu mă compar. Cred că fiecare scriitor are cititorii lui, iar noi nu suntem în competiție. Îmi place ca textul să fie dinamic, să antreneze cititorul într-un univers creat de mine. Evit paragrafele descriptive, le limitez astfel încât să păstrez ritmul, suspansul să fie același până la final. De asemenea, îmi doresc ca textele mele să bine-dispună. Cred că nu aș putea să scriu ceva cu final nefericit. Chiar am o grijă imensă față de personajele mele. Aș vrea ca toate să devină bune până la final.

E.I. Ce alte pasiuni mai ai pe lângă scris?

P.P. Citesc destul de mult, dar nu atât cât mi-aș dori. Iubesc cărțile enorm, aș investi până la ultimul ban. Mă bucur de ele, le ofer și altora pentru lectură. Rolul cărții este acesta, să fie citită. Iarna îmi place să croșetez stând la cană de ceai și provind cum ninge. E adorabilă scena asta. În rest, fac cu plăcere toate activitățile migăloase. Am eu o înclinație spre lumea miniaturală. Iubesc natura, dar nu iubesc agitația. Îmi plac locurile liniștite, acolo unde mă pot conecta cu universul.

E.I. Ai un obicei zilnic de a scrie?

P.P. Nu am obicei strict. Scriu seara, dar și pe parcursul zilei notez tot felul de idei, de versuri, poate chiar poezii sau paragrafe întregi, pe care apoi le recitesc și le cizelez. Unele idei vin și pleacă, altele rămân captive. Pe unele nu reușesc să le păstrez prizoniere. Cam așa e cu scrisul.

E.I. Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?

P.P. Cititorii mă pot urmări pe pagina mea de autor. Acolo postez aproape zilnic o poezie. În plus, mă pot întreba orice, le răspund cu răbdare și apreciez fiecare dorință de interacțiune…politicoasă. 

https://www.facebook.com/Petruța-Petre-2955838264434233/?eid=ARAxPtxnVEaR1k2ZX4qMgpTa_-2pQ2gP3rp0QGQ5iZUhtz6hUnLWVdR9CJJfNuazq-WE

Cărțile mele sunt comercializate de Libris, editura care le-a publicat și partenerii acesteia.

E.I. Câteva cuvinte pentru cititorii BookNation.ro?

P.P. Citiți mereu, folosiți timpul pentru a dărui frumos, faceți ceea ce vă place! Încercați să vă bucurați de prezent, să  vă gândiți mai puțin la ziua de mâine. Folosiți propoziții afirmative! Îmi place să spun, și cred cu tărie, că doar iubind vom schimba lumea noastră în bine. Avem atâta energie pozitivă pe care o putem folosi pentru lucruri bune, pentru a face bine. Haideți să fim mai buni!

Emanuela Istrate
Autor: Emanuela Istrate
Emanuela e 👑 Super Erou Booknation.ro
Redactor de 1172 zile pe Booknation.ro
toate articolele scrise de Emanuela Istrate