Emanuela Istrate: Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască ne poți spune câteva lucruri despre tine?
Puscasu Oana-Alexandra: Sunt o persoană pasionată de cultură, în general, și, în special, de literatură, limbi străine și muzică. Sunt devotată dezvoltării profesionale și cred că educația este una dintre cele mai valoroase achiziții, căci ea schimbă vieți și contribuie la formarea unei lumi mai bune. Literatura este un refugiu, dar și o formă de sublimare. Datorită ei, toți cei care poate au avut o nemulțumire față de viața lor sau față de epoca în care le-a fost dat să trăiască, au reușit să dea un scop vieții lor. Și, uneori, ne-au dat chiar și nouă, cititorilor.
E.I. Cum a apărut pasiunea pentru scris în viața ta?
P.O.A. Cred că pasiunea pentru scris e un lucru pe care îl moștenesc de la tatăl meu căruia îi plăcea să scrie poezii în adolescenţă. Dar recunosc că, orice pasiune am avea, e necesar să o cultivăm prin efort și devotament, iar îndemnul și încrederea unei persoane avizate ne pot motiva să ne îndeplinim visele. Prima persoană care a manifestat interes față de poeziile scrise de mine a fost profesorul meu de limba română din gimnaziu. Din păcate, nu mai este astăzi printre noi și nu-i mai pot mulțumi, însă mă străduiesc să confirm că merit încrederea pe care mi-a acordat-o. De asemenea, fiind o fire introvertită, îmi este mai ușor să exprim în scris ceea ce simt și consider că este esențial ca toate gândurile frumoase care ne-au călăuzit de-a lungul vieții să fie exprimate și în scris, pentru a dăinui în timp.
E.I. Cum s-a născut cartea „Poezii/Poems/Poèmes”?
P.O.A. Cartea a apărut din acceași dorință de a face ca gândurile, emoțiile și sentimentele mele să nu piară în lupta nedreaptă cu timpul. Însă, în același timp, am vrut să demonstrez că, poate, un sentiment autentic nu este acela care se afișează ostentativ peste tot, ci acela pe care îl păstrăm pentru totdeauna în sufletul nostru, despre care știm doar noi și pe care vrem să îl păstrăm nealterat, neatins de timpul necruțător sau de orice alt rău. Am încercat, de fapt, să transform ceea ce pentru alți oameni e doar un sentiment trecător, de care poate se dispensează, în mod expeditiv și nepăsător, în ceva durabil, dar într-un mod discret și delicat, așa cum numai prin poezie se poate.
E.I. Ce te inspiră să scrii?
P.O.A. Mă inspiră propriile emoții și sentimente, ceea ce am citit sau ceea ce am trăit până acum. Cineva spunea că, pentru a scrie un singur vers, trebuie să călătorim și să citim foarte mult și, aș spune eu, e necesar să fim prezenți în propria viață, dar și în viața celor din jurul nostru, să mergem dincolo de mundan și să percepem sensul ascuns al lucrurilor. De aceea, consider că niciodată nu se termină formarea unui scriitor, căci întotdeauna sunt lucruri noi de învățat, de șlefuit, de înțeles, noi experiențe de trăit. Formarea unui scriitor durează atât cât durează și viața sa. Însă opera sa poate supraviețui, mai mult sau mai puțin, în funcție de calitatea scriiturii, și după trecerea sa în neființă.
E.I. Crezi că o titlul este important pentru impactul cărții?
P.O.A. Da, titlul este un prag textual. Anticipează conținutul cărții. Titlul este, de fapt, un cuvânt-cheie care captează atenția de la bun început, alături de alte elemente precum coperta, numele autorului, rezonanța numelui acestuia, editura, calitatea tipăririi, numărul de pagini (care poate descuraja sau încuraja) etc. Titlul este esența a ceea ce ai vrut să transmiți. Poate invita la lectură sau poate îndepărta cititorul.
E.I. Ai citit o carte care să te inspire să scrii?
P.O.A. Mi-au plăcut multe cărți de-a lungul timpului, însă, cu siguranță, cărțile poetului Lucian Blaga și-au pus amprenta asupra mea. Iar din rândul romanelor, se cuvine să amintesc Coliba unchiului Tom și Cuore, Inimă de copil, din copilărie, apoi Marile speranțe, Marele Gatsby, Adela și, mai recent, Inventarea singurătății, de Paul Auster, un scriitor american contemporan care încearcă să surprindă într-un roman autobiografic aspecte din viața sa și a tatălui său, tocmai pentru ca ceea ce au trăit ei să nu se piardă în negura timpului.
E.I. În prezent lucrezi la o nouă carte?
P.O.A. În prezent, lucrez la o revistă în limba engleză dedicată profesorilor din învățământul preuniversitar.
E.I. Cine te-a susținut cel mai mult atunci când ai publicat prima carte?
P.O.A. Persoanele care m-au încurajat cel mai mult au fost o bună prietenă, profesoară de limba engleză și un profesor de limba română. Le mulțumesc amândurora pentru încrederea acordată!
E.I. Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?
P.O.A. Activitatea mea profesională poate fi urmărită pe LinkedIn și pe Facebook. Cărțile mele nu pot fi cumpărate deocamdată, căci le-am publicat fie în scop profesional, fie ca făcând parte dintr-un proiect de suflet. Însă ele se găsesc în anumite biblioteci din țară unde pot fi citite. Ulterior, poate voi face în așa fel încât să fie disponibile și spre vânzare.
E.I. Câteva cuvinte pentru cititorii BookNation.ro?
P.O.A. Suntem cărțile pe care le citim, oamenii pe care îi întâlnim, experiențele de viață prin care trecem și modul în care ne raportăm la toate aceste lucruri. Tot ceea ce ni se întâmplă are un rost. Trebuie doar să găsim răbdarea și puterea de a accepta și de a înțelege.