E.I. Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască ne poți spune câteva lucruri despre tine?

R.P.S. Sunt o persoană simplă căreia îi place să spună povești. Sunt puține lucruri care ar putea spune mai multe despre mine decât asta. 

E.I. Cum a apărut pasiunea pentru scris în viața ta?

R.P.S. A apărut de când eram un copil cu prea multă imaginație. Din păcate, asta nu m-a ajutat prea mult la școală, mintea zburându-mi în cine știe ce lume ireală, și am ajuns în punctul în care nu mai puteam controla asta. Era ca un demon ce mă urmărea și nu voia să-mi dea pace, mereu să-mi ocupe gândurile cu fantasme. Toate astea și-au găsit finalul în momentul în care am pus aceste gânduri pe hârtie. Toate poveștile aveau o formă, nu se mai intercalau și totul începea să aibă sens. De când am reușit să separ ficțiunea de realitate, scrisul a devenit un refugiu, iar realitatea un loc în care pot trăi.

E.I. Cât de importantă este cercetarea pentru tine atunci când scrii o carte?

R.P.S. Depinde foarte mult de context. Sunt momente în care mă agit că am scris ceva ce nu ar avea sens din punct de vedere istoric sau modului în care funcționează în viața reală, dar apoi realizez că ceea ce creez este o lume ficțională. Un loc unde imaginația prinde viață și se îmbină cu realitatea. Vreau să aduc fiecare poveste la un nivel în care lumea să se întrebe dacă nu cumva ceea ce am scris ar avea măcar o șansă să fie real. 

E.I. Care a fost prima carte pe care ai citit-o?

R.P.S. Nu îmi amintesc prima carte pe care am citit-o, dar am una care are un loc special pentru mine. Poate că ai avut ocazia să te bucuri de o carte ce ți-a deschis ușa spre infinita lume ce o aduce cititul, iar pentru mine, aceasta a fost „Portretul lui Dorian Gray”.

Ești autor și ai nevoie de promovare? Descoperă serviciile de promovare pentru autori disponibile pe Booknation.ro

E.I. Spune-ne despre stilul tău de a scrie, care este diferența între stilul tău și a altor scriitori?

R.P.S. Stilul meu este ușor de citit sau cel puțin așa mi s-a spus. Îmi place să folosesc cuvinte simple pentru a crea o lume complicată, plină de viață și care aduce aminte de realitate, dar fără să o copieze. N-aș știi să spun care este diferența dintre stilul meu și a altor scriitori, nu fără să le compar, iar comparație mi se pare ceva de evitat.

E.I. Ce alte pasiuni mai ai pe lângă scris?

R.P.S. Îmi place să încerc cât mai multe lucruri, să văd moduri diferite în care se poate crea ceva. Scriu, citesc, desenez, pictez, gătesc dar nu se mă opresc aici. Sunt programator și aș putea spune că este o întreagă artă prin care poți crea o aplicație. Asta este cel mai frumos lucru care există, arta care se găsește pretutindeni, iar eu am făcut o pasiune de a o căuta în fiecare loc posibil.

E.I. Ai un obicei zilnic de a scrie?

R.P.S. Nu, nu am așa ceva. Sunt zile în care cuvintele vin de parcă cineva mi le-ar dicta și aș putea scrie zeci de pagini într-o singură zi, dar alteori nu pot pune un cuvânt pe hârtie fără să mi se pară greșit. În astfel de momente știu că am nevoie de o pauză mai lungă, dar asta nu înseamnă că nu mă gândesc cum va continua povestea.

E.I. Cum vezi scrisul, ca pe o pasiune sau ca pe un loc de muncă?

R.P.S. Este cea mai dragă pasiune a mea care reușește să țină totul în echilibru. Este refugiul meu, plăcerea la care nu aș putea renunța vreodată, cea care mă lasă să mă exprim emoțional, în timp ce locul meu de muncă mă împinge spre rațional.

E.I. Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?

R.P.S. Mă pot urmări pe pagina mea de facebook sau cartea pe Goodreads. Mereu sunt deschisă pentru întrebări sau o discuție, iar cât despre locul de unde pot achiziționa cartea, se poate pe Libris, Librărie.net, site-ul editurii sau să întrebe în librării. Pe Libris nu mai este în stoc momentan, dar va fi cât de curând.

E.I. Câteva cuvinte pentru cititorii BookNation.ro?

R.P.S. Sper ca fiecare dintre ei să găsească o carte care să-i surprindă în așa fel încât să pună la îndoială aproape tot ce știau până acum. Ceva să le arate o nouă față a realității pe care nu și-au putut-o închipuit până acum. Până la urmă, acesta este rostul cititului.

Emanuela Istrate
Autor: Emanuela Istrate
Emanuela e 👑 Super Erou Booknation.ro
Redactor de 1176 zile pe Booknation.ro
toate articolele scrise de Emanuela Istrate