Ești autor și ai nevoie de promovare? Descoperă serviciile de promovare pentru autori oferite de Booknation.ro

Booknation: Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască, ne poți spune câteva lucruri despre tine?
Raluca Sferle: Sunt o programatoare pasionată de artă. Cred că această frază sumarizează ceea ce sunt și ce-mi place. Muncesc mult când sunt provocată, iar viața a făcut-o de multe ori. Nu renunț până nu reușesc.

În acest moment, am licență în IT și am lucrat o vreme în domeniu. Scrisul a fost marginalizat o perioadă și am simțit că trebuie să fac o schimbare. În viitorul apropiat îmi doresc să găsesc un echilibru între cele două.

B.N.: Ce ne poți spune despre cartea pe care ai scris-o?
R.S.: Romanul Tânăra Războinică e jurnalul de viață al tinerei Estera Merini, o războinică de temut în ținut și cu un suflet mare pentru cei dragi.

L-am scris și rescris în câțiva ani, dar niciodată nu m-am plictisit recitindu-l.

Structura cărții a fost concepută în timpul liceului, dar nu e prima carte pe care am scris-o. Vânătorul Nopții a fost prima finalizată. Însă nu am știut unde va duce povestea decât după ce am scris al doilea volum. Apoi a urmat rescrierea și editarea.

E un roman fantasy medieval care se desfășoară în sec. XVII. Mai exact, e o distopie a Evului Mediu. Cartea prezintă lupta internă a tinerei fete care se trezește peste noapte la conducerea unei armate, când în ziua precedentă era o fată sărmană de la țară.

Sunt multe de spus despre poveste, dar mai bine las cititorii să afle singuri.

B.N.: Cum a apărut pasiunea pentru scris în viața ta?
R.S.: Am început să scriu de la 16 ani și de atunci nu m-am mai putut opri. M-am născut cu darul de a crea. Dintotdeauna am știut că am imaginație, dar a fost necesar să mi se descopere de către alții lumea scriitorilor. Pasiunea mea începe exact ca titlul cărții Visul își alege visătorul. Pot spune cu mâna pe inimă că scrisul m-a ales pe mine, nu eu l-am descoperit.

Mai exact, mi-a fost profețit de către trei persoane necunoscute că voi scrie cărți. După cum cred că v-ați dat seama, prima dată a fost la 16 ani, așa am început să scriu o povestioară de copii despre două națiuni în conflict, una în lumină, iar alta în întuneric. A doua oară, abia concepusem Tânăra războinică, dar știam finalul volumului 2, chiar dacă încă nu scrisesem primul volum. A treia oară nu a fost o surpriză, ci o confirmare. Eram deja pe drumul publicației. Nu regret niciun moment că am mers pe calea aceasta.

B.N.: Cât de importantă este cercetarea când scrii o carte?
R.S.: Cercetarea pe care o fac e mereu specifică. Dacă am nevoie de anumite date istorice, doar asta caut până sunt formate toate legăturile în carte. Dacă nu există pasiune pentru cunoaștere, povestea șchiopătează. E ca și cum ai vrea să creezi o aplicație fără să studiezi limbajul de programare.

B.N.: Care a fost prima carte pe care ai citit-o?
R.S.: Citesc, desenez, creez de când eram puștoaică, copilaș. Am fost mereu îndrumată spre lectură, dar au fost câteva cărți care mi-au întărit dragostea pentru ele. Am fost captivată de seria Winnetou de Karl May, primită premiu la gimnaziu, apoi am fost fascinată de scriitorul Jules Verne. Am început să-mi creez propria bibliotecă abia când am primit în dar la facultate o carte fantasy modernă de la o bună prietenă. De atunci am citit orice am prins în mână.

B.N.: Cum descrii stilul tău de a scrie?
R.S.: Îmi place să scriu mai multă acțiune decât descrieri lungi, ceea ce face lectura mai plăcută și dinamică. Mi s-a spus de către cei care mă cunosc că sunt captivați de poveștile mele care au un mister aparte. Cred că aceste două caracteristici sunt puncte cheie în tehnica scrierii mele. În timp am progresat și încep să am un echilibru în toate. Poveștile te fascinează dacă există un pic din toate și doar dacă ești introdus în lumea lor.

B.N.: Ce alte pasiuni mai ai pe lângă scris?
R.S.: Arta e pasiunea mea centrală, dar la pol opus se află programarea. Îmi place să citesc, să vizionez filme și seriale bune. Îmi place tot ceea ce mă îndeamnă să creez. Muzica și imaginile profunde, care-mi captează ochii, mă inspiră cel mai mult.

Când mă simt stoarsă de idei, îmi iau o gură de aer plimbându-mă. Iubesc natura și de fiecare dată când ies, încerc să stau cât mai departe de aglomerația orașului.

B.N.: Ai un obicei zilnic de a scrie?
R.S.: Încerc mereu să-mi fac timp să scriu. Dacă mă opresc o perioadă lungă, am nevoie de câteva zile pentru a-mi lua avântul. Prefer să scriu seara când inspirația e la cote maxime și nu mă opresc până nu obosesc. Când lucram și eram la facultate, oricât de obosită aș fi fost, nu era zi în care să nu fi scris măcar o pagină. Îmi doream ca visul meu să continue și asta a inspirat multe persoane.

B.N.: Poate fi considerată o meserie activitatea unui scriitor?
R.S.: Mereu mi-am dorit să scriu full time, iar acum mi-am realizat dorința. E frumos mai ales când nu ai alte activități și te poți scufunda în scris, dar sincer e dificil pentru un debutant dacă nu mai are o altă sursă de venit. Din păcate, nu există foarte multă promovare și sprijin din partea celor cu putere pentru artiști, astfel trebuie să se descurce singuri mai mereu.

B.N.: Simți că te energizează sau că te epuizează scrisul?
R.S.: Scrisul a fost mereu o portiță de evadare în altă lume. E un moment de relaxare, deci în loc să mă epuizeze, mă energizează și inspiră. O carte nu există fără personaje, iar când acestea își fac simțită prezența, devenind unice și bine dezvoltate, atunci încep să le îndrăgesc. Scrisul mă vitalizează, iar uneori sunt captivată într-atât de lumea pe care o creez încât mă simt de parcă aș trăi în acea lume.

B.N.: Cu ce editură ai publicat cartea și de ce ai ales-o?
R.S.: Când am început prima dată să scriu, nu m-am gândit că voi publica vreodată. Eu doar am scris. Dar cum știu că toate vin la momentul lor, pe când îmi finalizam primul draft al romanului, mi s-a propus să încerc la mai multe concursuri editoriale. Nu a fost să fie, dar eu știam că merit ceva mai mult, mai bun. Dorința mea era să îmi vând cărțile pe cont propriu, dar aveam nevoie de ajutor în publicarea lor. În timp ce urmăream autori americani independenți cum își publică singuri cărțile, mi-a venit o idee. Așa am dat peste editoarea mea care m-a ajutat să editez cartea. Între timp căutam edituri și aveam în minte câteva. Înainte de finalizare am dat peste website-ul Editurii Virtuale și m-am poticnit câteva luni la ei pe website. Nu aveam curaj pe atunci să-i contactez, până editoarea mi-a sugerat-o fără să fi povestit vreodată despre asta. Acela a fost un moment de răscruce, iar visul meu s-a împlinit datorită lor, a tuturor care au fost pe drumul acesta.

B.N.: Ce crezi că lipsește pieței de carte din România?
R.S.: Eu cred că autorilor independenți, și nu numai, nu li se dă prea mari șanse de afirmare, chiar dacă lucrările lor strălucesc. Eu cred că nu există o legătură foarte bună între scriitori și edituri. Agenții literari ar fi de mare ajutor pentru autorii nepublicați, dar cu potențial. Din păcate, toți cunoaștem situația țării și știm că nu se investește în cultură.

B.N.: Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?
Pe pagina mea de facebook, Instagram, WordPress, Pinterest, dar și pe website-ul meu. Cartea o pot cumpăra de pe Mybestseller.

B.N.: Câteva cuvinte de final pentru cititorii Booknation.ro?
R.S.: Oricare ar fi visul lor, să nu renunțe la el pentru că nu vor ști niciodată ce le va sări în cale. Uneori credeam că drumul meu pe care trebuie să merg era cel din fața mea, dar când mi-am ascultat visul, am știut exact pe unde trebuie să pășesc.

Lectura e foarte importantă pentru cultura noastră și în plus te relaxează. Citiți ce vă pasionează și renunțați la activitățile care vă fură timp în favorul celor care vă ridică și motivează.