Ești autor și ai nevoie de promovare? Descoperă serviciile de promovare pentru autori oferite de Booknation.ro

Emanuela Istrate: Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască ne poți spune câteva lucruri despre tine?

Răzvan T. Coloja: Mă numesc Răzvan T. Coloja, am 37 de ani și locuiesc în Oradea. De profesie psiholog, am lucrat în presa scrisă vreo 3-4 ani, am lucrat ca informatician o vreme. Am terminat la Universitatea Oradea Facultatea de Litere (specializarea bilioteconomie), Informatica și Psihologia. În prezent sunt pe cale să închei un masterat în psihologie și mă bate serios gândul de un doctorat în Sociologie. Sunt pasionat de calculatoare, în special sisteme de operare open-source și rețelistică, îmi plac psihologia și sociologia. Pe plan literar am publicat cinci romane, câteva povestiri în reviste și antologii. Îmi plac cărțile fără happy-end și titlurile din curente precum neo-noir, transgressive fiction sau beat generation.

E.I. Când ți-ai dat seama că vrei sa fii scriitor?

R.C. N-aș spune că mi-am dat seama. Mai degrabă s-a întâmplat. N-am avut niciodată un plan de a ajunge scriitor. Pur și simplu mi-a plăcut de mic să scriu. Prin generală scriam povestiri, prin liceu scriam poezii în engleză. Apoi am trecut la proiecte mai lungi – romane – pe care le-am publicat destul de târziu. Prima mea carte am scris-o pe la 21-22 de ani dar am publicat-o de-abia pe la 29-30 de ani.

E.I. Ai un obicei zilnic de a scrie?

R.C. Nu scriu zilnic, dar scriu destul de des. Depinde de timp, de chef, de starea de spirit în care mă aflu. Volumul fluctuează de la câteva rânduri la două capitole pe zi, în funcție de cât de implicat mă consider în poveste în acea zi.

E.I. Cum vezi scrisul, ca o pasiune sau ca și un loc de muncă?

R.C. Scrisul pentru mine e mai degrabă o pasiune – asta dacă ne referim la beletristică. Loc de muncă e doar când scriu articole pentru diferite site-uri sau reviste de IT care plătesc bine pentru un text documentat și articulat. Dar partea de beletristică o fac din pură plăcere – ceva ce să mă scoată din cotidian sau ceva ce pur și simplu se cere consemnat.

E.I. Este adevărat că oricine poate fi un scriitor?

R.C. Eu unul nu cred în chestia asta. Am cunoscut destui oameni care doreau să ajungă scriitori, care căutau faimă și apreciere. În cel mai bun caz ajungeau să-și plătească singuri tirajul. Ca să fii scriitor trebuie să depui anumite sacrificii și – mai important – să simți că nu ești întreg fără a scrie. Dacă n-o faci din plăcere ci o faci pentru bani sau recunoaștere cel mai probabil ai să eșuezi.

E.I. Care este cartea în care ai investit cel mai mult timp?

R.C. Cred că ”Soldați ai terebentinei”. Am lucrat vreo doi ani pe manuscris dacă bine țin minte. Poate mai mult de doi ani. Textul a cerut atenție, documentare, reverificări dese, corectură. Romanul l-am publicat la editura ”Crux Publishing” acum vreo doi ani și are ca subiect central microsocietatea rockerilor.

E.I. Cum te-ai simțit atunci când ai publicat prima carte?

R.C. Stânjenit. Nu-mi place să fiu în centrul atenției așa că la lansare eram extrem de anxios. În plus mă temeam de reacția cititorilor vis-a-vis de ceea ce consideram eu a fi gânduri intime incluse în ”Fabrica de furnici”. Sincer să fiu, de-abia am așteptat să se termine lansarea ca să mă pot duce acasă și să uit de ea.

Când public ceva am un sentiment de mulțumire care durează foarte puțin. Vreme de un minut mă simt măgulit și fericit dar apoi sentimentul trece și în scurt timp atenția mi-e abătută de un nou proiect. Așa că uit de proaspăt-lansata carte destul de rapid și lucrez la un nou manuscris.

E.I. Ce ne poți spune despre cartea „Aer și MsbP”?

R.C. ”Aer și MsbP” este ultimul meu roman, ieșit anul trecut la ”Crux Publishing”. Ca stil literar se încadrează – ca și celelalte romane ale mele – în curentul transgressive fiction. Este povestea unui cuplu alcătuit din doi oameni defecți. Mă fascinează oamenii atipici, renegații societății, cei aflați dincolo de granița a ceea ce restul consideră a fi social acceptabil. Romanul abordează destul de multe teme derivate din psihologie: tulburarea de personalitate borderline, tulburarea obsesiv-compulsivă, sinestezia, depresia, anxietatea.

Douglas Coupland a scris o chestie tare mișto în a lui ”Generation X: ”I began to see the world as one where citizens stare at the armless Venus de Milo and fantasize about amputee sex”. Dacă rezonați cu citatul vă va atrage și romanul meu.

E.I. Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?

R.C. Am un site de autor la www.razvancoloja.com. Acolo postez update-uri și tot acolo puteți afla informații despre cărțile mele cu link-uri spre locuri de unde pot fi cumpărate. Așa, pe moment, îmi vin în minte elefant.ro și cruxed.ro – ultimul fiind site-ul editurii la care am publicat ultimele trei romane.

E.I. Câteva cuvinte pentru cititorii GoodRead.ro?

R.C. Le-aș recomanda câțiva autori a căror cărți m-au atras pe mine: Bret Easton Ellis, Craig Clevenger, Douglas Coupland, J. G. Ballard, William S. Burroughs, Chuck Palahniuk, Boris Vian. Oamenii ăștia sunt niște zei.

CAUTĂ CĂRȚILE SCRISE DE RĂZVAN T. COLOJA ÎN LIBRĂRIA TA PREFERATĂ:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!