E.I. Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască ne poți spune câteva lucruri despre tine?

ROC Sunt născut în Botoșani. Un tărâm de poveste al României. Din părinți ardeleni de pe valea Someșului. Un ținut molcom ca apa ce-l scaldă. Despre mine? Curios, sunt curios. Cum e cu mintea, cum e cu sufletul, cum e cu Doamne-Doamne, și mai ales de ce îmi pun toate întrebările astea. Cel mai mult prețuiesc parteneriatele pentru că acolo împarți și împărtășești. De aici confortul meu în a vorbi cu Dumnezeu. Acela care apare când toți dispar. Suntem parteneri de afaceri. Afacerea vieții. În rest… citiți-mă. În poezie și proză.

E.I. Când ți-ai dat seama că vrei să fii scriitor?

ROC De vrut, am vrut dintotdeauna. Bunicului meu îi plăcea să scrie. Scria poezii. Își scria predicile, era preot. Avea un stilou pe care îl invidiam, avea gravat numele lui pe el. Mi se părea că este certificatul lui de scriitor. De atunci și de acolo dorința. Din copilărie. Am început să exersez scrisul punând versuri pe hârtie. Era perioada, pentru cine și-o amintește sau a auzit de ea, perioada Cenaclului Flacăra. Inspirat de acest fenomen, bunicul meu avea obiceiul să ne strângă pe noi, familia, de câteva ori pe an la ceea ce el numea Cenaclul Dragalina, după numele străzii pe care locuiam. Erau seri în care el ne citea creațiile lui literare, iar noi ascultam. Treptat am început să scriu și eu, stângaci, dar măcar aveam și eu ce citi la Cenaclu. Aşa am început. Mai târziu, mi-am dat însă seama că nu pot ieși în întâmpinarea publicului oricum și oricând. Și mai ales nu cu orice. Astfel că, am așteptat până am simțit că e timpul. Am continuat să scriu, dar nu m-am prezentat cititorilor, aşa cum o fac acum. Așadar, mi-am dat seama recent că s-a împlinit sorocul să îmi iau și eu stilou.

E.I. Cum s-a născut romanul „Abandon”?

ROC Pe prima pagină a romanului am pus o notă ce sugerează că întâmplările povestite vin din realitate. Ceea ce e adevărat. Totuși, cartea s-a născut dintr-o întrebare pe care mi-am pus-o cu obstinență în toată viața mea de adult de până acum. De ce oamenii, când se confruntă cu probleme majore de viață, de tipul celor care îți schimbă direcția, abandonează mult din ceea ce i-a definit până atunci: obiceiuri, prieteni, valori, morală, credințe. Am simțit pe propria piele, ca orice om, provocări majore ale vieții. Am fost tentat să recurg la abandonul de care spuneam. M-am simțit slab în statornicia convingerilor mele. Atunci, ca să nu mă simt singurul atât de slab, m-am uitat și la alții. Mi s-a părut că e o trăsătură umană, deci m-am simțit, nu mai bine, ci mai degrabă nu atât de singur în slăbiciunea mea. De aici tema „Abandon”: abandonul de sine, abandonul valorilor proprii, abandonarea credințelor, abandonarea idealurilor, abandonarea persoanelor incomode și multe alte forme de abandon. Dar în final, tot ceea ce arunci în spate, ca în basmele cu Greuceanu, deschide o cale în față. Aşa că, finalul cărții deschide un drum atunci când totul pare abandonat. Prefer să pun această notă de nedefinit și ușor mister asupra cărții, motivației și temei, pentru ca cititorii să nu abandoneze lectura până la ultima filă a romanului, încercând să o adapteze formelor lor de abandon…

E.I. Cum vezi scrisul, ca pe o pasiune sau ca pe un loc de muncă?

Ești autor și ai nevoie de promovare? Descoperă serviciile de promovare pentru autori disponibile pe Booknation.ro

ROC Ca pe o muncă de sine. Scrisul te muncește. Scrisul… îmi place să îl numesc „punere în cuvânt”. Mi s-a sugerat, în alt context, să folosesc sintagma „arta cuvântului” și am făcut acest lucru dintr-un mare respect pentru cel ce mi-a făcut această recomandare. Este editorul meu, Editura Eikon prin domnul Valentin Ajder, căruia îi mulțumesc pe această cale în primul rând pentru aplecarea spre ceea ce eu am pus în cuvânt și pentru efortul de a interioriza tot ceea ce am vrut să transmit. Îmi voi lua însă libertatea să explic puțin această sintagmă dragă mie, „punere în cuvânt”. Uneori, să spui ceea ce simți e greu. Să mai și scrii ceea ce ai vrea să spui e de multe ori imposibil. Să permanentizezi în cuvânt bine scris ideile pe care dorești să le transmiți e de-a dreptul nebunesc. Pentru că e act de creație. În această logică, la fel cum spiritul s-a așezat în lut, gândul așezat pe hârtia din fața cititorului eu îl percep, literalmente, ca „punere în cuvânt”. Este „încuvântare”. Aproape sinonim cu „însuflețirea” divină. Din această perspectivă m-aș privi pe mine, ca scriitor, doar ca pe un stilou în care se pune cerneală. De undeva…

E.I. În prezent lucrezi la o carte nouă?

ROC Da, bineînțeles. Am un plan de scrieri în pregătire. Unele sunt schițate, altele sunt doar în proiect. Vreo 3-4. Dar proiectul care se găsește acum în „încuvântare” pe masa mea este o piesă de teatru. Ca elev și tânăr cititor, am savurat mult teatrul. Citeam cu interes și plăcere teatru. O fac și în prezent. Repet, citeam, dincolo de a merge să vizionez efectiv piese jucate. Aș vrea să fac o paranteză scurtă și să menționez efervescența evenimentelor de teatru ce captează un public divers și numeros în Cluj-Napoca. Absolut remarcabil, mă hrănesc. Să revenim… Cred cu onestitate că teatrul este un gen provocator și continuu inovator. Provocator prin imaginile pe care cititorul de teatru și le construiește și proiectează într-o realitate scenică și inovator prin ceea ce însuflețitorul de teatru transmite. Regizorul, actorii, decorurile, muzica… Nu degeaba teatrul e o artă străveche. E maturată, ca vinul bun. A trecut proba timpului. Aşa, am o piesă de teatru în lucru. E despre… tipare umane, despre valori perene, dar dincolo de orice este despre copiii din noi. Nu cred deloc în maturizare, în a deveni adult prin responsabilizare asumată. Joaca e ceea ce ne caracterizează ca ființe. Ce e iubirea dacă nu joaca de-a dezbrăcatul? Dezbrăcatul de convenții. Cu toții am făcut curte sau am provocat. Care e scopul final? Dezbrăcatul. Dar nu de haine, ci de fațadă. Acolo intervine joaca. Acolo suntem oameni autentici. Acolo interacțiunea nu are bariere. Acolo e copilul care poate privi dezbrăcat, acoperit fiind de puritate. Iar joaca nu face altceva decât să mențină trează starea de „copilăreală”. Nu ar trebui să plecăm niciodată de acolo. Ca să ridic puțin un colț al cortinei, vă voi spune că titlul piesei este „Durdulucă în strămoșia blajinilor”, piesă de teatru pentru copii de orice fel.

E.I. Cum te-ai simțit atunci când ai publicat prima carte?

ROC Binecuvântat. Am să fiu mereu recunoscător fiecărei ocazii în care cuvântul scris de mine este propagat către cititori. Când spui „scriitor”, adică acela de a publicat ceva, iar cititorii au apreciat și au mai cerut, te gândești la nume consacrate. Am un profund respect pentru toți cei ce se străduiesc să transmită prin cuvânt. Aşa că, a fi în compania lor, de pe orice treaptă, este, cum spuneam, o binecuvântare.

E.I. Care este motivația ta atunci când scrii?

ROC Nu știu dacă „motivație” e cuvântul potrivit. Sigur că există un imbold, dar motivația e ceva mai mult. Presupune o conexiune cu un vector interior ție, ca scriitor, că vrei neapărat să spui ceva. Eu nu vreau cu orice preț să transmit ceva. Doresc însă să rămân deschis cuvântului. Cred că indiferent de limba în care se transmite, cuvântul scris prin „disponibilitatea la încuvântare” este puternic și viral. Adică te prinde. Faceți un experiment, vă rog. Ascultați poezii într-o limbă pe care nu o cunoașteți. O să fac o predicție. Vă va plăcea, fără să înțelegeți nimic rațional. Și nu din cauza melodicității. Aceasta este o caracteristică a oricărei „limbi poezite”. Ci pentru că importanța mesajului transmis transcende regulile versificării. Încercați.

E.I. Ai un jurnal în care scrii?

ROC Nu. Am prieteni apropiați care îmi suportă ideile. Pe ei îi întreb ce am mai scos pe gură în ultimul timp. Dacă nu sunt destul de intrigați înseamnă că nu am destulă inspirație.

E.I. Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?

ROC În prezent romanul „Abandon” are propria pagina de FaceBook. Aici publicăm, spun publicăm pentru că există o mică echipă care susține efortul de promovare a cărții, tot ce ține de viața romanului. Da, o carte are viața și traseul ei odată ce a plecat din cuibul autorului. De cumpărat… din noiembrie, în librării (vom anunța pe pagina de FaceBook dedicată cărții). De pe site-ul editurii Eikon și bineînțeles direct de pe pagina cărții.

E.I. Câteva cuvinte pentru cititorii BookNation.ro?

ROC Să fie îngăduitori, să aibă răbdare. Să își ia timpul necesar ca să asculte, să citească, să înțeleagă, să interiorizeze tot ce are un autor de spus. Un autor pe care au libertatea să îl aleagă. Scriind, am început să înțeleg cât e de greu și fragil să sintetizezi umanul. Pui un cuvânt ca etichetă și afectezi. Induci. Lași un cuvânt afară și transformi. Modifici. Unde e echilibrul? Care e sensul uman? Unde e suficientă realitate și destulă imaginație? Câtă ficțiune poate trece credibil în obiectivare? Ce sentimente pot fi devoalate și cât? Cât adevăr și al cui poate fi considerat real? Realitatea cui? Și adâncirea ar putea continua… Pe scurt, pentru cititori, întrebați-vă, trăiți, continuu.

E.I.  Când va avea loc lansarea romanului „Abandon”?

ROC Vor fi câteva evenimente dedicate lansării. Primul și cel mai important va avea loc la București, pe 16 Noiembrie, în cadrul Târgului Internațional de Carte Gaudeamus. Apoi va fi lansarea de la Cluj. Nu avem încă o dată stabilită dar cu siguranță va fi la mică distanță după lansarea de la București. Vom anunța. Avem în plan și un eveniment de lansare la Cărturești. Din nou, data va fi anunțată. Dar toate se vor petrece până la finele anului. Vă invit cu drag la oricare dintre acestea și vă adresez îndemnul cu care mi-am obișnuit publicul: nu abandonați lectura cărții până la ultima filă. Acolo e cheia romanului.

Vă mulțumesc!