Interviu cu Roberto KUZMANOVIC, autorul cărții „Cu tine capăt glas”

 

Emanuela Istrate: Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască ne poți spune câteva lucruri despre tine?

Roberto KUZMANOVIC: Desigur. Roberto Kuzmanovic este numele meu și am deosebita plăcere de a scrie, dar și de a împărtăși scrierile mele cu cei care sunt pe aceeași lungime de undă cu mine și nu numai!

De-a lungul vremii am purces la co-fondarea câtorva publicații on-line, din diverse domenii, dar în special din domeniul literaturii. Ca să rămân pe același fir, am mai fondat tânăra revistă cultural-artistică „Vox Authors” și platforma literară online Bibliocarti. Nu mi-am propus să răspund la această întrebare cu vreun CV literar, după cum consideră alții că ar fi de cuviință, dar despre mine și despre realizările mele se aude de bine și asta mă bucură enorm pentru că mă motivează să continui pe o nișă care e pesemne sinucidere curată. Cochetez cu publicistica, proza și poezia. Și încă trăiesc! O parte din texte se (re)găsesc în diverse reviste, antologii și publicații on-line și/sau tipărite, iar altele în coșul de gunoi. Asta pentru că sunt mai demodat: șterg mai mult decât scriu. Însă acest fapt nu m-a oprit să debutez frumos cu volumul „Cu tine capăt glas”.

E.I. Cum a apărut pasiunea pentru scris în viața ta?

R.K. Trebuia să fac asta! Era forma ideală de a mă exprima. Negreșit, cei care au pasiunea de a citi sunt tentați să aștearnă pe foaie câteva gânduri. Unii continuă să o facă până când scrisul devine un soi de stil de viață. Pe scurt, cam așa a fost la mine.

E.I. Care a fost cel mai dificil obstacol în procesul de publicare a cărții?

R.K. Găsirea unei edituri cu care să rezonez și la care să fie publicată cartea „Cu tine capăt glas” a fost cea mai complexă etapă. Am bifat obiectivul publicând-o pe cont propriu.

Ești autor și ai nevoie de promovare? Descoperă serviciile de promovare pentru autori disponibile pe Booknation.ro

E.I. Cine a fost sau este mentorul în această pasiune a scrisului?

R.K. Exemple nu-mi închipui să fi urmat, iar întâmplarea face ca nici eu să nu-mi doresc să devin vreodată vreun exemplu, fie el chiar și unul demn de urmat. Biblioteca aș putea spune că mi-a fost un sfetnic bun.

E.I. Cine a fost autorul tău preferat în copilărie?

R.K. Îmi amintesc că prin clasele primare interpretam la școală roluri conturate de Caragiale. Și ne amuzam copios. N-am dibuit nicio clipă că aveam s-aduc aminte literalmente de el prin scrierile mele. Am publicat într-o antologie schița umoristică „În gara anilor 2030” și anumiți cititori mi-au spus că le aduc aminte de I.L. Caragiale. Acestea fiind spuse, domnia sa se dovedește a fi preferatul, în detrimetrul altor clasici români.

E.I. Ce valoare crezi că oferi prin cartea ta?

R.K. În cartea „Cu tine capăt glas” pot fi regăsite mai multe valori personale, printre cele mai importante sau, mai corect spus, printre cele care primează, se află profunzimea și sinceritatea sentimentelor și gândurilor comune, dar ignorate de societatea în care trăim. Iubirea și libertatea în gândire sunt alte valori aparent „pe cale de dispariție”. Îndemnele pentru regăsirea sau cunoașterea glasului interior sau vocii eu-lui oferă niște emoții familiare și provoacă dezvoltarea unui filtru propriu de analiză și de interpretare – valori de care iarăși, am considerat că foarte multe comunități în care am trăit duc lipsă și la naiba, am umblat și poposit mult în lumea asta.

E.I. Ai scris o carte pe care nu ai publicat-o?

R.K. Am câteva cărți în lucru, un volum de eseuri, un roman și poate o colecție a textelor de publicistică. Dar nu mă grăbesc să le public. Am toată viața înainte. Caut să fiu mândru de fiecare carte pe care vreau să o scot în lume.

E.I. Ce înseamnă succesul literar pentru tine?

R.K. Succesul literar poate fi interpretabil pentru fiecare. Unii și-l traduc în cifre, alții în tiraj, unii – printre care mă regăsesc și eu – în numărul de cititori care pot fi confirmați. Spre exemplu, nu mă încântă să aud că un tiraj mediu la un volum de poezie este de 300 de bucăți, iar cineva cu 500 de bucăți de carte consideră asta un succes literar. Dar e succesul lui! E greu să ajungi la publicul care iubește poezia. Și să rămâi cu foarte multe exemplare nevândute – e dureros. Dacă reușești să ajungi la cât mai multe inimi și suflete – cred că e un pas bun spre succes.  

E.I. Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?

R.K. Activitatea mea poate fi urmărită prin antologiile și revistele unde am publicat și continui să o fac (câteva exemple: revista ‚Arena Literară”, revista „ITACA”, revista cultural-artistică „Vox Authors”, antologia  „Frumoasă toamnă bogată – 10 ani de Liga scriitorilor români”, „Conviețuiri” și „Roua dimineților senine”), dar și în cărțile care vor urma să apară.

În mediul online mă pot găsi la www.Bibliocarti.com sau www.KRoberto.com. Profilul de Facebook a devenit un colț de internet unde anunț tot ce e nou și important de știut.

Cărțile se pot găsi pe Google Books, Lectura Digitală în format electronic sau în format tipărit – cel mai simplu – pe site-ul personal.

E.I. Câteva cuvinte pentru cititorii BookNation.ro?

R.K.  Susțineți BookNation promovându-i și cumpărând cărțile recomandate de ei! Sunt puțini care fac asta și e păcat. Mult succes în continuare!

Vă mulțumesc!

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.