Interviu cu Rojișteanu Cătălin, autorul cărții „Despre cele ce pot fi”

E.I. Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască ne poți spune câteva lucruri despre tine?

C.R. Sunt un tată foarte norocos, iar această postură are caracter de profesie. Am absolvit Academia Tehnică Militară, am rămas o perioadă la catedră, în 2003 am devenit doctor în Științe Inginerești, după care am decis să îmi continui activitatea profesională ca civil.

E.I. Cum a apărut pasiunea pentru scris în viața ta?

C.R. Vorbesc mult, prea mult, astfel că scriind îi mai scutesc pe cei din jur de logoreea mea. Nu e tocmai o glumă, dar nu acesta este resortul meu absolut. Am început să scriu ca mai toată lumea, cu poeziile de adolescență. Am mai îmbătrânit și mi se pare că am ce povesti acum.

E.I. Cât de importantă este cercetarea pentru tine atunci când scrii o carte?

C.R. Mă documentez cu răbdare, uneori mă ia valul și devin prea minuțios, urmare a deformației inginerești. Revin asupra textului rezultat din amănunte de prisos și adesea îl elimin.

E.I. Care a fost prima carte pe care ai citit-o?

Ești autor și ai nevoie de promovare? Descoperă serviciile de promovare pentru autori disponibile pe Booknation.ro

Prima carte a fost subțire, cu certitudine. Ha! Prima carte care a contat a fost Ulise a lui James Joyce.

E.I. Spune-ne despre stilul tău de a scrie, care este diferența între stilul tău și a altor scriitori?

C.R. Mă consider novator, într-o oarecare măsură. De pildă, povestirile acestea, despre care discutăm acum, au un astfel de grad de noutate, pentru că primele patru povestiri încep asemănător, dar evoluează diferit. După o încercare de a urma un curs de scris profesional și frumos, am decis să renunț și să îmi văd de drumul meu. Am primit reacții foarte frumoase referitoare la stilul meu și mă simt încurajat să îl păstrez. Reușesc să ofer caracter cinematografic rezultatelor mele literare și să las spiritul poetic să se tăvălească oarecum desfrânat în pajiștea prozei mele.

E.I. Ce alte pasiuni mai ai pe lângă scris?

C.R. Am pasiuni puține, dar fixe. Una ar fi plăcerea de a visa cu ochii întredeschiși, iar cealaltă timpul petrecut cu copiii.

E.I. Ai un obicei zilnic de a scrie?

C.R. Scriu sau revizuiesc zilnic, uneori doar câteva zeci de minute, alteori ore, după dispoziție și noroc.

E.I. Cum vezi scrisul, ca pe o pasiune sau ca pe un loc de muncă?

C.R. Oho, cu certitudine un mod de viață!

E.I. Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?

C.R. Culegerea de povestiri, Despre cele ce pot fi, este disponibilă pe site-ul editurii Junimea, iar celelalte două romane sunt disponibile doar în limba engleză, pe Amazon. Unul dintre romane, State of Fate, a fost apreciat de copyeditoarea care mi l-a revizuit ca fiind pe podiumul de top trei romane ale vieții ei. M-a încurajat în mod deosebit această apreciere, venind de la o profesionistă cu experiență de peste 25 de ani în câmpul editării.

Am un site, catalinrojisteanu.com, o pagină de FB pe care o îngrijește unul dintre copii, un cont de Insta și unul de Tweeter.

E.I. Câteva cuvinte pentru cititorii BookNation.ro?

C.R. Citiți, visați, trăiți, visați, citiți!

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.