Emanuela Istrate: Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască ne poți spune câteva lucruri despre tine?

Roxana Ruscior: Este cea mai grea întrebare: ce pot să spun despre mine? Prefer să las cărțile să vorbească despre mine, pentru că ele spun ceea ce este esențial. Dar dacă trebuie să fac un rezumat – am 35 de ani și sunt jurnalistă, în prezent scriu articole de știință, tehnologie și medicină. Când am puțin timp liber (din păcate destul de rar) scriu proză – povestiri sau romane. Am scris și piese de teatru și am făcut câteva încercări și cu scenaristica.

Îmi place să aflu mereu lucruri noi, caut răspunsuri la cele mai ciudate întrebări sau dileme posibile. De altfel, îmi place să cred că textele mele ridică întrebări, nu oferă răspunsuri, ci doar îi îndeamnă pe cititori să mediteze la lucruri la care poate că înainte nu s-au gândit. Povestirile și romanele pe care le scriu au de obicei un final deschis, pe care oricine îl poate continua așa cum își imaginează, pentru că fiecare trebuie să găsească propriile răspunsuri. Nu există un singur sfârșit posibil al unei povești, ci o infinitate de posibile finaluri și fiecare este îndemnat să-l găsească pe al lui.

E.I. Care a fost momentul în care scrisul a apărut în viața ta?

R.R. Nu mai țin minte exact, dar cred că aveam în jur de 12 – 13 ani când am pus primele rânduri pe hârtie. Era o agendă din aceea, folosită în mod normal la birou. Nu mai știu cum ajunsese la mine, dar pe ea am scris prima povestire. Mi-a plăcut dintotdeauna să citesc, așa că scrisul a venit ca o continuare firească. Scriam seara, înainte de culcare și la început o făceam în secret, să nu afle ai mei, nu știu de ce mă gândeam că se vor supăra. Teribilisme de adolescentă!

E.I. Cum s-a născut cartea „Armata Domnului” ?

R.R. Până la cartea mea de debut au fost multe alte texte. Am scris și proză și dramaturgie, două piese de teatru cu subiecte istorico-religioase. Când eram în liceu am scris piesa „Dilema lui Pilat”, deci pot spune că de atunci mă atrăgeau temele astea filozofice, religioase. Apoi am scris multe alte povestiri scurte, pe unele le-am păstrat, pe altele, mai slabe, le consider simple exerciții de scriere.

Ideea romanului „Armata Domnului” s-a născut în 2005, când trei jurnaliști români au fost răpiți în timp ce făceau un reportaj în Irak. Eu sunt jurnalistă, așa că era normal să mă intereseze și să mă impresioneze acest subiect mai mult decât altele. Desigur, povestea în sine este foarte diferită, pentru că acțiunea din carte se petrece în Israel, nu în Irak, iar răpitorii nu sunt musulmani, ci extremiști evrei, sioniști. Însă totul a plecat de la o poveste reală.

Ești autor și ai nevoie de promovare? Descoperă serviciile de promovare pentru autori disponibile pe Booknation.ro

E.I. Cum vezi scrisul, ca pe o pasiune sau ca pe un loc de muncă?

R.R. Pentru mine scrisul nu este nici pasiune, nici loc de muncă. Îmi câștig existența ca jurnalistă, iar printre pasiunile mele se numără lectura, călătoriile, istoria. Scrisul este altceva. Mi-e greu să îl definesc, nu m-am gândit niciodată la asta până acum, este o parte din mine, ceva fără de care simt că nu aș putea merge mai departe. Dacă nu aș mai scrie, nu aș mai fi eu.

E.I. Care este filmul tău preferat bazat pe o carte?

R.R. Mi-a plăcut mult filmul „1984”, după romanul lui George Orwell.

E.I. Cum crezi că stilul tău de a scrie s-a schimbat de-a lungul anilor?

R.R. Nu cred că am un stil anume de-a scrie. În decursul timpului am trecut prin stiluri diferite, iar asta ar putea să-i deruteze pe cei care mă citesc. Dar nu a fost ceva premeditat, niciodată nu-mi propun să scriu într-un anumit fel, pur și simplu așa vin cuvintele, asta e forma pe care o iau ideile mele la un moment dat. Le las să curgă și văd la final cum arată rezultatul. Evident, vârsta și experiența își spun cuvântul și îmi place să cred că fiecare nou text pe care îl scriu este cel puțin de două ori mai bun decât cel dinainte.

E.I. Pe plan literar, unde te vezi peste 5 ani?

R.R. La birou, scriind de zor la următorul roman sau volum de proză. J

E.I. Participi la evenimente literare? Dacă da, care a fost ultimul la care ai participat?

R.R. Am participat la un cenaclu literar când eram în liceu, dar de atunci nu am mai mers la evenimente de acest fel. Mă țin departe de lumea literară, din acest punct de vedere, prefer să mă rezum la citit și la scris. Pentru mine, asta e cel mai important.

E.I. Câteva cuvinte pentru cititorii BookNation.ro?

R.R. Le recomand să citească mult și să fie mereu deschiși, să „încerce” și autori tineri, chiar dacă aceștia par mai nonconformiști. Cred că un adevărat cititor trebuie să se îndepărteze cât mai mult de celebra „listă de lecturi școlare”, dar asta nu înseamnă să nu citească autorii clasici. Dimpotrivă! E bine să îi citească și apoi să treacă la textele mai recente, la autorii mai puțin cunoscuți. Știu mulți tineri care nu voiau să citească, pentru că textele clasice îi plictiseau, nu le puteau înțelege, dar când au descoperit autori actuali, au devenit cititori înrăiți, fiindcă se regăseau în acele texte. Cred că pentru fiecare cititor există autorul sau autorii potriviți.

E.I. Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?

R.R. Deocamdată nu am un blog sau un site de autor, dar după ce voi termina romanul la care lucrez în prezent o să mă ocup și de acest aspect, pentru că îmi dau seama că este important. Am doar cont personal de LinkedIn si de Facebook și o pagina unde am promovat „Armata Domnului”, dar acum nu mai postez aici.

„Armata Domnului” poate fi comandată de pe site-ul editurii Tracus Arte, dar și de pe eMag și se găsește și în câteva librării online.

A doua carte publicată, volumul de proză scurtă „Totul e ascuns la vedere”, a apărut doar în format e-book și poate fi cumpărată de pe platforma Streamland. Și în această carte este o povestire inspirată dintr-un fapt real – accidentul aviatic din Munții Apuseni, unde s-a prăbușit un avion SMURD.