B.N.: Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască, ne poți spune câteva lucruri despre tine?
Numele meu este Cristina Beatrice Preda, scriu de la vârsta de zece ani și sunt autoare a șapte cărți pentru copii: -„Aventurile lui Tăpățel și prietenii lui jucăuși”, „Jurnalul Creionului Tapat”, „Puterea Prieteniei’, „Scrisoare pentru Moș Crăciun”, „Cățelușul de pluș, Zbug”, „Povești cu mămici și tătici”, și „Vâj-vâj prin călimară” – Iubesc lectura, apusurile și trandafirii precum Micul Prinț și încă visez să trăiesc în Povestea fără sfârșit a lui Michael Ende, în spatele lui Fuhur, balaurul-noroc.

B.N.: Ce ne poți spune despre cartea / ultima carte pe care ai scris-o?
C.B.P.: Cartea „Vâj-vâj prin călimară” – Editura Creator – a pornit de la ideea: cum ar fi ca tocmai o hârtie smotocită să risipească resursele naturii? Motocel, căci așa o cheamă pe eroină, nu se îngrijește de nimic din jurul ei. Și asta îi aduce mari necazuri, atunci când dispare albastrul din călimară și un alt tărâm are de suferit. Imediat își dă seama că a greșit și pleacă în aventura pentru salvarea mediului înconjurător, alături de Clănț-Ronț, o clanță peltică și vorbăreață, acoperită cu fulgi de cocos.

Cele două povești reprezintă o metaforă pentru ocrotirea lumii pe care o iubim, presărate cu umor, personaje neobișnuite, situații neprevăzute…și vijelioase.

B.N.: Cum arată spațiul în care lucrezi la cărțile tale?
C.B.P.: Spațiul în care lucrez la cărțile mele este chiar camera mea albă. Cu un ceai sau cu o ciocolată caldă. Cu muzică în surdină. Nu am scris niciodată în altă parte. Acasă îmi adun gândurile, le dau emoții și aripi de hârtie.

B.N.: Dacă nu ai scrie, ce altă pasiune sau carieră ai urma?
C.B.P.: Dacă nu aș scrie, mi-ar plăcea să fiu păpușar. Mi se pare extraordinar să transmiți atâtea stări printr-o singură mișcare a mâinii.

B.N.: Ce autori români contemporani admiri?
C.B.P.: Am privilegiul de-a face parte din De Basm – o asociație care se ocupă cu promovarea literaturii contemporane pentru copii și adolescenți – și de-a fi colegă, printre alții, cu Victoria Pătrașcu, Adina Rosetti, Laura Grunberg, Claudia Groza Lazăr, Carmen Tiderle, Iulia Iordan, Andreea Iatagan, Cristina Andone, Sînziana Popescu, Simona Epure, Ramona Miza, Alex Moldovan. Îi privesc pe toți cu admirație și încă nu îmi vine a crede că stau de vorbă cu cei care mi se adresau în trecut doar prin operele din raft.

Admirația mea se îndreaptă și către domnul Petre Crăciun, doamna Dunia Pălăngeanu, Luminița Zaharia și Mihaela Hură, oameni care îmbogățesc viața culturală prin activitatea lor susținută.

B.N.: Ai anumite etape din publicarea unei cărți care nu îți plac?
C.B.P.: Din păcate, încă mi se pare anevoios să găsești o editură dispusă în a-ți publica textele. M-am gândit de multe ori de ce în România predomină traducerile, când în alte țări au prioritate autorii lor. Încă nu am un răspuns. Cu ocazia aceasta, țin să le mulțumesc celor de la Editura Creator pentru șansa pe care mi-au dat-o, mai ales în contextul pandemiei.

B.N.: Care este visul tău suprem în materie de colaborări?
C.B.P.: Dacă îmi ascult inima… ea spune clar și răspicat: Disney – scenarii de animație. Acesta este visul suprem!

B.N.: Consideri că audiobook câștigă din ce în ce mai mult teren pe piața de carte?
C.B.P.: Cred că da, câștigă teren pentru că tehnologia primează acum. Și devine comod: pui căștile și asculți oriunde și oricând. Dar nu mai ai senzația paginilor date, a parfumului de tipar, se pierde chiar și din esența poveștii: când ții cartea în mână sau adormi cu ea sub pernă, trăiești deja în compania unui prieten bun.

B.N.: Ne poți spune o întâmplare haioasă sau interesantă din perioada în care ai scris cartea?
C.B.P.: Partea amuzantă în scrierea cărții a fost, cu siguranță, conturarea personajelor Clănț-Ronț și Hodoronc-Tronc.

Pe de-o parte, avem o clanță care stâlcește cuvintele, o clanță care exprimă diversitatea. Copiii au nevoie de diversitate. Iată, poți învinge obstacolele în ciuda…

Pe de altă parte, voiam un personaj negativ care să nu stârnească frică, mai degrabă râsete: și așa s-a născut Hodoronc-Tronc, o creatură blănoasă cam dezordonată, fiindcă apare de niciunde, cu un mers în pas de vânt și cu un vârtej de coji de portocale pe cap, pe care nu știm cum și de unde l-a căpătat. Rămâne un mister pentru imaginația micuților cititori.

B.N.: Știm din statistici că românii citesc puțin. Cine și cum ar putea schimba asta?
C.B.P.: Consider că fiecărui om îi este destinată o carte. O carte de care să se îndrăgostească iremediabil. Doar că probabil nu s-au întâlnit până în acest moment.

B.N.: Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?
C.B.P.: Cititorii îmi pot urmări activitatea pe pagina de Facebook: Preda Cristina – Portret de scriitor, iar cărțile „Scrisoare pentru Moș Crăciun”, „Povești cu mămici și tătici”, și „Vâj-vâj prin călimară” se găsesc în librăriile fizice și online.

B.N.: Câteva cuvinte de final pentru cititorii Booknation.ro?
C.B.P.: Pe visurile mărețe să nu lăsați să se aștearnă decât pulbere de stele! Cu o floare nu se face primăvară, dar dintr-o inimă împăcată, răsar mai multe primăveri.