Interviu cu scriitoarea Oana Stoica Mujea: “Pasiunea pentru romanul polițist a început după ce l-am citit pe George Arion”

oana-stoica-mujeaOana Stoica Mujea a studiat electronica și electromecanica, dar și-a dat seama imediat după ce a absolvit că nu asta vrea să facă. Atrasă de scris și de citit încă din primii ani de școală, ea a ales să se dedice acestor pasiuni, astfel că în clasa a doua scria prima carte, chiar dacă debutul ei oficial s-a produs la 21 de ani. Oana a scris fantasy, inspirată de Tolkien, iar apoi s-a dedicat romanului polițist, revelația în acest sens fiind cartea „Atac în bibliotecă”, de George Arion. Oana Stoica Mujea a scris peste 16 cărți, care s-au vândut foarte bine, e ziaristă, membră a Uniunii Scriitorilor și o blogăriță activă.

Oana, faci parte din categoria aceea de scriitori care de mici s-au văzut scriind și având succes? Sau ți-ai dorit să faci altceva cu viața ta?

De mică am scris, dar nu am vrut să am succes. Pur și simplu cred că atunci făceam parte din categoria copiilor cărora le plăceau cărțile, dar mai ales scrisul. Dar m-am mai văzut făcând și alte lucruri cu viața mea, cum ar fi să dansez. Desigur, vorbim de dans sportiv. Sau să creez o mare companie de publicitate. Lucruri mărunte.

Când ai scris prima carte?

Când eram în clasa a II-a. Nu știu dacă se pune, dar o am și în ziua de azi. Pe vremea aceea mai și desenam și chiar aveam talent, problema este că l-am pierdut și nu știu unde. Oficial prima carte am scris-o la 21 de ani, dar până atunci au fost multe, în multe agende sau caiete.

Câte cărți ai publicat până acum?

Nu știu, toată lumea mă întreabă. Am calculat la un moment dat, doar că mi-am dat seama că am uitat câteva și n-am mai început de la capăt, oricum sunt peste șaisprezece.

Dacă ai avea-o în fața ta pe Oana debutanta, ce sfat i-ai da?

Să aibă răbdare. Acea Oana nu a avut și nu a fost un lucru bun. Răbdarea e cea mai importantă. Lucrurile vin când trebuie, nu e nevoie să le grăbim.

Cu care dintre cărțile tale ai cea mai puternică legătură?

Ești autor și ai nevoie de promovare? Descoperă serviciile de promovare pentru autori disponibile pe Booknation.ro

Nu aș ști să spun. Cu cele fantastice, de exemplu, am o legătură stranie, copilărească, pe care o ador. Cu cele polițiste… cred că Indicii Anatomice și Jucătorul. Dar nu aș ști să explic de ce.

Cum a început pasiunea ta pentru romanul polițist?

Pasiunea a început după ce l-am citit pe George Arion, chiar dacă până atunci citisem sute de cărți scrise de străini. După “Atac în bibliotecă” m-am îndrăgostit și nu m-am mai dezlipit.

Suntem la final de an, când toată lumea face bilanțuri. Dacă ar fi să privești retrospectiv  la cariera ta de scriitoare, care ar fi lucrul cu care te mândrești cel mai mult?

Nu mă mândresc cu unul singur, fiecare ieșire, fiecare carte, fiecare om care comentează despre oricare dintre cărțile mele, fiecare rând scris – toate astea fac parte din MAREA realizare.

Poate printre cititorii goodread.ro se află câțiva care încă nu au citit nimic scris de tine. Cu ce carte le recomanzi să înceapă și de ce?

Cum aș putea? Depinde ce le place. Dacă vor fantasy cred că se vor descurca mai ușor. Dacă vor polițiste, desigur, cu prima carte din serie “Indicii anatomice” pentru că de acolo începe nebunia și nu or să se mai poată lăsa de ea.

oana-mujea-indicii-anatomice

În cât timp scrii, în medie, o carte?

În medie cam două luni. Dar sunt și excepții, cea mai prost scrisă carte am “rumegat-o” doi ani. E chestia aia cu blocajul scriitorului. Iar cea mai bună într-o lună. Depinde.

Care sunt sursele tale de inspirație?

Nu am. E suficient să aud un cuvânt de unde se dezvoltă o idee. Cam așa funcționez eu. Mereu e un cuvânt cheie rostit de cineva la momentul în care trebuie rostit.

Ai citit foarte multe cărți polițiste până acum… E vreuna care te-a impresionat în mod special, care te-a marcat?

Oh, oh, m-au impresionat și m-au marcat atât de multe că ar fi greu să le enumăr, dar ca să dau totuși două exemple “Obiecte ascuțite” și “Fata din tren” sunt printre preferate, dar nu neapărat și printre primele.

Ce planuri ai pentru următorii ani?

N-am. Am învățat să nu mai fac asta. Lucrurile vin când trebuie să vină, dacă trebuie. Dacă nu, asta e. Singurul plan este răbdarea.

PROFIL:
Data și locul nașterii: 20 mai 1981 Ștefănești, Argeș
Ocupația: Ziarist
Studii: Facultatea de electronică și electromecanică

Blog: http://oanamujea.com/

Câteva dintre cărțile publicate:
fantasy: „Războiul reginelor”, „Regina Arkudă”, „Regina Elfă”
polițiste: „Indicii anatomice”, „Parfumul văduvei negre”, „Dincolo de oglindă”, „Miercuri o să mori”, „Jucătorul” etc.
Thriller: „Sărutul morții”.

oana-mujea-colaj

Sursa fotografiilor: facebook Oana Mujea

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.